Sneak peak Eurovision – vecka 7

Varje måndag från idag kommer Schlagerhörnan göra en smygtitt på vilka representanter våra konkurerande eurovisonländer har skickat.
Hittils har 16 länder valt sin artist, av dessa har 7 länder även valt vilket bidrag deras artister ska tävla med. I helgen valde Italien, Australien och Lettland sina bidrag medan Malta valde sin artist.

I Italien är det vinnaren av den nationella tävlingen San Remo-festival som får möjligheten att framföra sin vinnarlåt i Eurovison. Tackar dock vinnaren nej till att delta i Eurovision går frågan vidare till den som kom tvåa. Själva tävlingen togs hem av artisten Diodato med bidraget ”Fai rumore”. Men det var först under den efterföljande presskonferensen som Diodato meddelade att han faktikst ville representera sitt land i maj. Själva bidraget är en klassisk Italiensk storslagen ballad som passar utmäkrt i Eurovision. Personligen älskar jag denna typ av känslofyllda låtar där sångaren får sjunga ut allt den har. This is love!!
Igår vann Joaquin Phoenix en Oscar för sin roll som Jokern något som den australienska artisten Montaigne måste ha blivit inspirerad utav. I Australien vann hon både juryn och tv-publikens röster och tog hem en överlägsen seger i Australia Decides. Rent låtmässigt är det en ganska samtida poplåt som vi redan hört i våra hörlurar, det är framträdandet som gör det hela specielt. Klädd som en clown försöker Montaigne göra någon modern dans. Det är ju inte förta gången Australien skickar lite märkliga framträdanden och det behöver inte vara något negativt i längden. Det gick ju bra för deras vajande isdrottning förra året så vem vet.
Efter åtta tidigare försök i den lettiska uttagningen Supernova fick så Samanta Tina äntligen stiga överst på tronen. Bidraget heter ”Still Breathing” som är skriven av Aminata, som själv kom på en sjätteplats i Eurovision 2015. Bidraget låter väldigt mycket Aminata, alltså en alternativ dancepop låt med högt tempo. På scenen gör Samanta Tina en galen dans som får henne att likna en full person på en club.

Men denna veckas favorit är trots allt Italiens Diodato med bidraget ”Fai rumore”

De mest lästa schlagerhändelserna 2016!

Om lite mer än ett dygn firar vi in det nya året med pompa och ståt. Men innan dess tänkte vi i Schlagerhörnan titta tillbaka på 2016, och de blogginlägg vi skrivit som blivit mest lästa av er.

 

9. Vad innebär det nordiska fiaskot för Frans chanser i finalen? 
Vi ställde oss frågan om avsaknaden av de nordiska länderna, med undantag för Sverige, i Eurovisionfinalen skulle gynna Frans chanser att få höga poäng. Vi drog slutsatsen att Frans chanser att placera sig bra i finalen inte nödvändigtvis var beroende av om han fick tolvor från Norden, och att han definitivt inte skulle räkna med något ökat stöd bara för att Danmark, Norge, Finland och Island ej fans representerade. Nu i efterhand vet vi att detta var en riktig slutsats.

8. Mello Crime Story: #AnnaGate

Foto: Pontus Källström
Foto: Pontus Källström

Det var en tung stämning under presskonferensen då Christer Björkman tillkännagav att Anna Book och Himmel för Två hade blivit diskad. Bidraget skulle ha tävlat i den första deltävlingen i Göteborg, och besvikelsen var enorm för stackars Anna Book när beskedet om diskning tillkännagivits. Men vem var det egentligen som skulle få skulden för detta dåd? Den frågan var ni läsare intresserade av att veta.

7. Grönvall fick guldbiljett i Idol!
Även om Charlie Grönvall redan tävlat i såväl svensk- som dansk Melodifestival, var nyheten om hans avancemang i svenska Idol något som väckte ert intresse. Charlie gjorde dessutom väldigt bra ifrån sig i programmet och kammade hem en tredjeplats.

6. Campari Camping bjuder på dragshow med schlagertema!
Dragshowgruppen Campari Camping ställde till med Schlagershow vilket vi uppmärksammade. Inlägget fick fin spridning, dessutom lyckades showen sälja slut på alla biljetter.

5. Oscar Zia ”kommer ut” i en öppenhjärtig intervju
Vi liksom många andra tidningar rapporterade om att artisten Oscar Zia ”kommit ut” som homosexuell. Han gjorde det i en vlogg tillsammans med Clara Henry där de pratade om just  detta ämne. Oscar Zia tävlade också med bidraget Human, en låt som kom att bli mycket betydelsefull för honom.

4. Stockholm satsar med 81 meter höga ”City Skyliner”!
Med viss skepsis berättade Schlagerhörnan om ett 81 meter högt utsiktstorn som skulle byggas mitt i Eurovision Village i Kungsträdgården. Tornet ansågs vara en huvudattraktion för allmänheten. Från och med den 25 April kunde man alltså åka upp i den så kallade ”City Skyliner” för 100 kr/ person. Hur det blev en huvudattraktion eller ej kan vi inte svara på.

3. Från Tanzania till Melodifestivalen – historien om SaRaha!
Snacka om att SaRaha fick en riktig sommarhitt med sin Kizunguzungu! Jag berättade historien om en tjej som föddes i Vänersborg, som gjorde karriär i Tanzania och blev en del av den östaferikanska popscenen, och som sen tävlade i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen med en låt skriven av Arash. Det verkade också som att det inte bara var jag som var nyfiken på artistens bakgrund.

2. Så upprätthölls stereotyper under Melodifestivalens efterfest 

Foto: Camilla Svensson
Foto: Camilla Svensson

Schlagerhörnans mest lästa reportage någonsin serverades av Jesper. Han kritiserade Melodifestivalens efterfest i Göteborg för att upprätthålla stereotyper om asiater. Han menade på att ”Det som är problematiskt är att detta är den officiella efterfesten till Sveriges största tv-program, producerad av public service-kanalen SVT. Att SVT accepterar att associeras med den här typen av stereotypisering och exotifiering av en annan kultur är problematiskt och bör diskuteras”. Inlägget fick både positiv kritik och delades flitigt på sociala medier

1. Detta är historien bakom Ukrainas bidrag ”1944”
Det blogginlägg som under året 2016 varit mest läst av er är min tolkning av Ukrainas vinnarbidrag 1944. I sin sång 1944 sjunger Jamala om hur bland annat hennes gammelfarmor led stora sorger under deportationen utav krimtatarer under Andra världskriget. Vissa menade att Ukrainas bidrag var för politiskt präglat då Krimhalvön idag är en stor konflikt mellan Ukraina och Ryssland. Men i mina ögon var 1944 mer en personlig historia om det som präglat många krimtatarer idag.

 

Schlagerhörnan tycker till om semifinal 2

tycker till

Dags att bänka sig för den andra semifinalen av Eurovision song contest, och vi har samlat våra intryck och tankar kring bidragen.

Jesper tippar

Australien
Belgien
Bulgarien
Georgien
Israel
Lettland
Norge
Polen
Serbien
Ukraina

Kommentar: Svårtippat värre! De enda två som känns helt säkra för att kvalificera sig är Australien och Ukraina, resten är lite up-in-the-air. Lettland och Litauens skönsjungande gossar har båda tappat i oddsen och den sistnämnda är inte ens med i dess topp 10. Israel och, tro det eller ej, Belgien har är topp 5 kandidater i semifinalen tack vare starka rep. Jag tippar båda två vidare då jag ändå kan förstå charmen med dem båda. Tror dock inte att Belgiens Laura ska sitta helt säker. För det känns som att finalplatserna står mellan ett antal länder: Polen, Norge, Georgien, Litauen, Lettland och Belgien. Enligt mig är bara Australien, Bulgarien, Serbien, Israel och Ukraina helt säkra. Danmark återfinns i oddsens topp 10, men jag har svårt att se dem ta sig vidare med en så pass svag låt.

Tyvärr måste jag dock ta död på min dröm att Makedonien ska gå vidare. Kaliopi har länge varit min favorit i år, men hon verkar inte kunna återupprepa succén 2012. Denna gången är hennes låt en aning mer gammeldags och inte lika edgy som hennes förra bidrag.

 

Pontus tippar

Ukraina
Australien
Serbien
Lettland
Belgien
Bulgarien
Israel
Polen
Litauen
Norge

Kommentar: Det absolut starkaste landet ikväll är utan tvekan Ukraina. Den känslan och kraften som skapas på scenen när Jamala sjunger slår det mesta. Även Australiens Dami Im känns given i finalen med sin moderna poplåt. Båda dessa artister har stora röster som också lyfter deras scenframträdande. Generellt tycker jag topp tio känns rätt säker, de två länder som överraskar är Belgien och Israel, då de klättrat snabbt bland oddsen den senaste veckan. Hovi Star som representerar Israel har på ett positivt sätt stuckit ut i tävlingen med sin kaxiga personlighet och kreativa klädstil, särskilt under presskonferenserna där han till och med fick pressen att sjunga i kör till hans låt. Vad det bekommer Makedonien kan man säga att Jespers förkärlek för Divor från Makedonien ofta brukar överskugga hans tippningar i Eurovision. Bra att han äntligen insett att Kaliopi är chanslös.

Påtala om Makedonien och Jesper, ni har väl inte missat de stora schlagerbråket i badkaret??

Schlagerhörnan tar vatten över huvudet – i Eurovisions tecken!

schlager.png

Samtidigt som SVT har premiär av sitt införprogram av Eurovision song contest 2016, är nu Schlagerhörnan inne på sitt tredje avsnitt på samma tema. ”Åh nej! Hur har jag kunnat missa denna pärla?” tänker kanske ni. Ingen fara, för här har vi nu samlat alla de avsnitt som lagts ut hittills.

Inför Eurovision med Schlagerhörnan

Avsnitt 1: https://www.youtube.com/watch?v=4lFJivT-avI

Avsnitt 2: https://www.youtube.com/watch?v=PzlnXoqm5-M

Avsnitt 3: https://www.youtube.com/watch?v=3YLinB1zl_w

Nästa avsnitt kommer visas på lördag. Har ni några förslag på nya idéer som ni önskar oss arbetar med skicka ett mejl till schlagerhornan@gmail.com

Inför Eurovision med Schlagerhörnan (del 1/5)

Här kommer det första avsnittet ur serien ”Inför Eurovision med Schlagerhörnan”, där vi kommer diskutera Armenien, Finland, Grekland, Kroatien, Moldavien, Nederländerna, Ryssland, San Marino och Ungern.

Nästa avsnitt kommer ut den 18/4, samma tid, samma kanal!