Melodifestivalen ”Allstar edition” 2019 – Veteranernas och idolernas år?

Melodifestivalen 2019 kan utan tvekan klassas som det mest spännande året i tävlingen på länge. Redan nu, innan vi hört något bidrag, känns tävlingen som en ”Allstar edition” av Melodifestivalen som ger oss en salig blandning av artister. Gamla veteraner och vinnare som Andreas Johnson, Anna Bergendahl och Martin Stenmarck har kommit tillbaka. Hack i häl har de stora tittarfavoriter som Nano och Wiktoria, som vunnit stort på tittaröster genom åren. Samtidigt har 2019 det lägsta antalet debutanter på mer än tio år.

Årets tävling bjuder på ett överflöd av veteraner, faktiskt det största antalet veteraner vi sett de senaste 10 åren. Vi ser folkkära Arja Saijonmaa komma tillbaka som en frisk finländsk fläkt och Andreas Johnson ger tävlingen ett desperat sjunde försök medan Martin Stenmarck envist kommer tillbaka med en låt på svenska (Åter igen skippar han att sjunga om Las Vegas, till allas lättnad). Men är veteranernas återkomst en garanti för vinst? Både Arja, Andreas och Martin har deltagit i tävlingen flera gånger och för varje gång har det gått sämre och sämre för artisterna. Vad vi än trodde så trodde vi fel om Arja när hon tävlade 2005, för tyvärr landade låten på en oförtjänt sistaplats i sin deltävling, i stark kontrast till hennes andraplats 1987 med låten ”Högt över havet”. Andreas Johnson sjung sig till en välförtjänt och respekterad tredjeplats år 2006. Men med åren har han gått ner sig och Andreas Johnsons resa genom Melodifestivalen kan jämföras med en dålig tinder dejt, där man i början är hoppfull och exalterad men sakta men säkert känner en besvikelse stiga tills
man inser att ”Nä, det här funkar inte”. Martin Stenmarcks resa ser inte så annorlunda ut.

Foto: Janne Danielsson /SVT

Betyder detta att våra kära veteraner kommer glömmas bort i årets tävling? Inte nödvändigtvis! Vi har sett flera tidigare exempel där en veteran kommer tillbaka och sopar banan med resten av deltagarna. Carola 2006 och Charlotte Perrelli 2008 är bara två exempel. Med tanke på att 2019 är veteranernas år så borde chanserna för de mogna och erfarna artisterna vara relativt höga. Om det inte blir någon vinst kommer de i alla fall att skina i publikens jubel över igenkänningen. Antalet artister som smugit sig in från Idol är också stora i år. Kungen och drottningen från de senaste två åren i idol, Liamoo och Hanna Ferm, intar scenen i den andra deltävlingen. Hack i häl har de silvermedaljören Rebecka och den unga Zeana som har blickarna på de. Rebecka känns laddad och sugen på revansch mot Liamoo, medan Zeana satsar på att vara ihop sig med Anis Don Demina, som bland annat är känd som DJ. Senast vi såg
såhär många idoler var det år 2013, då tog en idol hem hela tävlingen. Kommer det vinnande konceptet att upprepas tro, och kommer vi att se någon av idolerna i Tel Aviv i Maj?

Samtidigt som 2019 år är veteranernas och idolernas år kan man med säkerhet säga att detta inte är debutanternas år. De senaste 10 åren har antalet debutanter legat på en stadig kurva, med några dippar här och var, men ingen så låg som 2019. Visst är det å ena sidan tråkigt att vi inte ser fler nya, fräscha ansikten i tävlingen, men samtidigt får vi inte glömma att de senaste två åren har givit oss dubbelt så många debutanter som vi har i år. Därför är det kanske inte så farligt att siffran är så låg i år. Kanske tänker SVT att vi är mätta på debutanter. Och kanske är vi det lite. Eller så saknar vi kanske bara den gamla
mello-andan, de erfarna artisterna med svängiga popdängor med inslag av schlager här och där. Vi vill ha tillbaka Retro känslan i Melodifestivalen, men med en modern touch. Och det är precis det vi får i år. Det återstår att se hur låtarna låter, men sett till artisterna så kommer Melodifestivalen 2019 bli det bästa året på i alla fall 10 år.

/Karolina

Det här gör Axel Schylström när ingen ser

Likt Loreen och Alice i din deltävling, har du varit deltagare i Idol. Vilken betydelse har Idol haft för dig som artist? 

Utan idol hade jag säkerligen suttit kvar i mitt vardagsrum med gitarren och bara plinkat, och gjort nått helt annat professionellt. Det har gett mig möjligheten till en karriär och att lära mig hur artistlivet funkar.

Axel slutade fyra i idol 2015, Foto: Christine Olsson / TT

 

Sedan 2013 föreläser du också på allt ifrån skolor, företag och sjukvårdsutbildningar. Där berättar du om dina erfarenheter och upplevelser av att vara brännskadad, men också din artistdröm som nu blivit sann. Vad betyder det för dig att få berätta din historia för andra? 

Massor! Det började av en slump som liten av en terapi-grej år 2013. Sen märkte jag att det hjälpte andra. Det är kul att kunna vända allt tufft jag gått igenom till något positivt, det känns bra i själen när folk motiveras av vad jag berättar.

Senast i maj förra året släppte du singel Förändra mig, och du skriver på din hemsida att svenska är det språk du använder dig utav i ditt musikskapande. Vad är det som känns så bra med att skriva musik på svenska? 

Jag tycker att det blir mer äkta när jag skriver på mitt modersmål. Det blir mer meningsfullt och jag gillar när musik säger någonting rent textmässigt.

Din låt heter När ingen ser, så då måste jag bara fråga vad du själv gör när ingen ser? 

Fuldansar, och sjunger högt.

Jag har sett i en intervju du gjort med SVT, att du utlovat fest och drag. Vad kan du avslöja om scennumret? Hur många danssteg kommer vi se från din sida?

Fest och drag stämmer bra! Det blir ett par i alla fall, stay tuned!

Om du fick välja, skulle du hellre bli utslagen i deltävlingen men få en listetta med bidraget, eller vinna Melodifestivalen och komma sist i Eurovisionfinalen? 

Haha, bra fråga. Utslagen i deltävlingen skulle jag säga, roligt om själva låten blir poppis liksom, det känns som prio ett.

Följ Axel Schylström på sociala medier

Facebook: Axel Schylström
Instagram: axelschylstrom

 

Intervju med Alice Svensson

Redan för nio år sedan stod du i en stor final och uppträdde inför miljonpublik i Idol 2008. Hur var idolperioden och vad var det svåraste med att sedan ”stå på egna ben”?

Idolperioden var som en enda lång, lärorik och fantastisk utbildning. Otroligt häftig upplevelse! Vilket gav mig en trygg och bra grund att stå på. Är väldigt tacksam över allt jag fick med mig därifrån. För mig handlade mycket sedan om att använda all den kunskapen och rutinen till att göra något bra och eget, och det tog lite tid för mig att få det att växa fram på ett naturligt sätt. Mestadels för att jag var väldigt ung tror jag.

Alice under Idoltiden 2008, Foto: Janerik Henriksson

 

Jag har under dessa år hela tiden haft väldigt bra och genuina människor runt omkring mig i mitt team som hela tiden låtit mig utvecklas i min takt och inte stressat på något. Just i och med att jag var så ung har jag aldrig känt mig stressad att släppa något eller prestera något ogenomtänkt utan kanske snarare fegat ur lite på vissa saker och väntat på att hitta min magkänsla. Det svåraste var just att landa i det och våga gå sin egna väg trots alla påtryckningar från omvärlden.

Du kommer framföra låten Running with lions som du beskrivit som både poppig, power och mjuk. Med vad är det för känsla du vill att folk ska känna när dem lyssnar på din låt?

”Running with lions” handlar framför allt om att just hitta sig själv och vara trygg med sig själv. Mycket är känslan utav att man är övervinnelig tillsammans!  Lejon är ju en väldigt stark symbol på styrka och står för starka människor i det här fallet. Starka människor är säkra i sig själv och lyfter och boostar andra, är målmedvetna och tar sig mot målet utan på bekostnad utav andra utan snarare med hjälp utav andra. Jag tror att i det fruktansvärt hatiska och hårda klimat världen befinner sig i just nu så

Måste vi alla hjälpas åt. Man blir som man umgås, därför ska man alltid omge sig av starka, positiva människor (dvs lejon) för det kommer att smitta av sig. Hjälps vi åt och ”samlar” flocken så kan vi övervinna allt, tillsammans. Jag hoppas att låten kan stå för både vemod, styrka, glädje och hopp. Att alla kan hitta något element i låten att relatera till.

Du har skrivit bidraget tillsammans med Anders Wrethov, Andreas Johanssson, och Denniz Jamm. Hur såg arbetsprocessen ut med låten, och har ni planerat för något ytterligare samarbete i framtiden också?

Till en början var det bestämt att jag och Anderz skulle va en session ihop och skriva lite låtar. Vi klickade direkt!!! Han är helt fantastisk och vi hittade ett väldigt tight och bra sätt att jobba tillsammans på från dag ett. Sedan föreslog han att även Andreas och Dennis också skulle vara med och skriva, då det alltid är bra med extra input och ”fler öron”. Vi alla är ju bra på olika saker och vi kompletterar varandra väldigt bra. Låten kändes väldigt självklar från första raden och jag tror vi alla fick en väldigt bra magkänsla. Vi kommer absolut att skriva mer ihop när mello är över!

Nu är Alice redo för Mello 2017, Foto: Stina Stjernkvist / TT

 

Vad har du för ambitioner med att ställa upp i år? 

Mina ambitioner är såklart alltid att göra mitt bästa och eftersom att jag är en extrem tävlingsmänniska så satsar jag såklart alltid högt. Men grunden i mitt artisteri och som sångerska är alltid att få ge något till andra, det är vad som driver mig. Jag tycker att det är en helt fantastisk känsla att jag med något som jag älskar att göra, kan påverka andra människor och förmedla något till dem.

Mina uppträdanden handlar inte om mig eller min bekräftelse utan snarare om att jag ska ge publiken bekräftelse. Jag känner mig som absolut bäst i mitt yrke när jag vet att jag på något sätt nått publiken med en upplevelse eller känsla som de kan ta med sig utav mitt framträdande. Om det så är en känsla, mer fysisk inspiration eller vad det än må vara så är det alltid mitt mål att få så många som möjligt  i publiken att känna och uppleva så mycket som möjligt utav det jag förmedlar.

Du har gjort en spännande och känslomässig resa via Spårlöst. I programmet återförenades du med din biologiska mamma och tvillingsyster i Vietnam. Hur var det att göra en sådan resa, och vad säger dem om din medverkan i Mello? 

I och med att jag redan hade kontakt med min biologiska familj var det inte direkt ett ”spårlöst-program” på det sättet, utan anledningen till att hela mötet filmades var främst för att belysa skillnaden mellan mig och min tvilling på ett tydligt sätt till förmån för PLANs projekt ”because i am A girl” vilket jag är svensk ambassadör för.

Mötet i sig var inte speciellt dramatiskt förutom just den insikten för mig om att vi lever så totalt skilda liv med så olika förutsättningar. Trots att vi är födda med samma start i livet och är genetiskt sätt identiska. Jag har aldrig varit en sådan person som känt någon längtan eller saknad efter att ”söka mina rötter” som många adopterade beskriver, utan tvärtom. Och just den synvinkeln på adoption var för mig väldigt viktig att belysa också då den så sällan pratas om i media. Ofta tar folk föregivet att bara för att man är adopterad så känner man den där så kallade ”saknaden”, men sanningen är väl att de flesta absolut inte gör det. Däremot är det aldrig något som lyfter det utan tvärtom så pratas det endast om dem som då är utav de andra fallet.

Sedan är det såklart jättekul att få ha träffat dem och vi håller kontakten via Facebook osv, vilket är så enkelt idag med all teknik. Sedan är det ju så att de lever i sin vardag och jag i min. De vet inte om min medverkan i Melodifestivalen, de förstår inte riktigt den grejen då det är så långt ifrån deras värld. Men de är såklart väldigt stolta och glada över min karriär överlag.

Av dem som redan kvalificerat sig till final och andra chansen, har du någon extra favorit? 

Jag tycker att det är ett otroligt starkt startfält överlag i år! Det är så många låtar som jag tycker är grymma. Men Nano diggar jag hårt, gillar hans sound!

Följ Alice på sociala medier!

Facebook: alicesvenssonofficial
Instagram: svenssonalices 

 

De mest lästa schlagerhändelserna 2016!

Om lite mer än ett dygn firar vi in det nya året med pompa och ståt. Men innan dess tänkte vi i Schlagerhörnan titta tillbaka på 2016, och de blogginlägg vi skrivit som blivit mest lästa av er.

 

9. Vad innebär det nordiska fiaskot för Frans chanser i finalen? 
Vi ställde oss frågan om avsaknaden av de nordiska länderna, med undantag för Sverige, i Eurovisionfinalen skulle gynna Frans chanser att få höga poäng. Vi drog slutsatsen att Frans chanser att placera sig bra i finalen inte nödvändigtvis var beroende av om han fick tolvor från Norden, och att han definitivt inte skulle räkna med något ökat stöd bara för att Danmark, Norge, Finland och Island ej fans representerade. Nu i efterhand vet vi att detta var en riktig slutsats.

8. Mello Crime Story: #AnnaGate

Foto: Pontus Källström
Foto: Pontus Källström

Det var en tung stämning under presskonferensen då Christer Björkman tillkännagav att Anna Book och Himmel för Två hade blivit diskad. Bidraget skulle ha tävlat i den första deltävlingen i Göteborg, och besvikelsen var enorm för stackars Anna Book när beskedet om diskning tillkännagivits. Men vem var det egentligen som skulle få skulden för detta dåd? Den frågan var ni läsare intresserade av att veta.

7. Grönvall fick guldbiljett i Idol!
Även om Charlie Grönvall redan tävlat i såväl svensk- som dansk Melodifestival, var nyheten om hans avancemang i svenska Idol något som väckte ert intresse. Charlie gjorde dessutom väldigt bra ifrån sig i programmet och kammade hem en tredjeplats.

6. Campari Camping bjuder på dragshow med schlagertema!
Dragshowgruppen Campari Camping ställde till med Schlagershow vilket vi uppmärksammade. Inlägget fick fin spridning, dessutom lyckades showen sälja slut på alla biljetter.

5. Oscar Zia ”kommer ut” i en öppenhjärtig intervju
Vi liksom många andra tidningar rapporterade om att artisten Oscar Zia ”kommit ut” som homosexuell. Han gjorde det i en vlogg tillsammans med Clara Henry där de pratade om just  detta ämne. Oscar Zia tävlade också med bidraget Human, en låt som kom att bli mycket betydelsefull för honom.

4. Stockholm satsar med 81 meter höga ”City Skyliner”!
Med viss skepsis berättade Schlagerhörnan om ett 81 meter högt utsiktstorn som skulle byggas mitt i Eurovision Village i Kungsträdgården. Tornet ansågs vara en huvudattraktion för allmänheten. Från och med den 25 April kunde man alltså åka upp i den så kallade ”City Skyliner” för 100 kr/ person. Hur det blev en huvudattraktion eller ej kan vi inte svara på.

3. Från Tanzania till Melodifestivalen – historien om SaRaha!
Snacka om att SaRaha fick en riktig sommarhitt med sin Kizunguzungu! Jag berättade historien om en tjej som föddes i Vänersborg, som gjorde karriär i Tanzania och blev en del av den östaferikanska popscenen, och som sen tävlade i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen med en låt skriven av Arash. Det verkade också som att det inte bara var jag som var nyfiken på artistens bakgrund.

2. Så upprätthölls stereotyper under Melodifestivalens efterfest 

Foto: Camilla Svensson
Foto: Camilla Svensson

Schlagerhörnans mest lästa reportage någonsin serverades av Jesper. Han kritiserade Melodifestivalens efterfest i Göteborg för att upprätthålla stereotyper om asiater. Han menade på att ”Det som är problematiskt är att detta är den officiella efterfesten till Sveriges största tv-program, producerad av public service-kanalen SVT. Att SVT accepterar att associeras med den här typen av stereotypisering och exotifiering av en annan kultur är problematiskt och bör diskuteras”. Inlägget fick både positiv kritik och delades flitigt på sociala medier

1. Detta är historien bakom Ukrainas bidrag ”1944”
Det blogginlägg som under året 2016 varit mest läst av er är min tolkning av Ukrainas vinnarbidrag 1944. I sin sång 1944 sjunger Jamala om hur bland annat hennes gammelfarmor led stora sorger under deportationen utav krimtatarer under Andra världskriget. Vissa menade att Ukrainas bidrag var för politiskt präglat då Krimhalvön idag är en stor konflikt mellan Ukraina och Ryssland. Men i mina ögon var 1944 mer en personlig historia om det som präglat många krimtatarer idag.

 

Vad händer för Liam efter idol? – se tidigare vinnares öde!

Igår kväll stod Liam som segrare för svenska idol 2016. Konfettin sprutade och ljuset från kamerablixtarna lös upp Liam likt en stjärna på himmeln. Av publiken i Globen att döma var det också en vinnare med STOR fansskara, såväl skrik som gråt kunde noteras även hemma i tv-soffan.

Snart väntar en ännu större resa för Liam som bland annat tar honom till Los Angeles, och ett möte med producenter och låtskrivare. Här får man ju hoppas att han inte blir uppäten av hungriga vargar som vill skapa en ”superstar”. Los Angeles symboliserar också för mig en plats där många drömmar om framgång går i kras.

Ser vi till tidigare idolvinnare har arbetet med artisteriet gått olika vägar.

2004: Daniel Lindström

– Var aldrig med i Melodifestivalen eller liknande

– Har släppt 4 st album

– Hans sista album D-day släpptes 2009

– Fick barn med hans fru Therese 2012

2005: Agnes Carlsson

– Vinnarlåten Right here right now hamnade på 1:a plats på svensktoppen

– Debutalbumet Agnes (2005) sålde över 90 000 exemplar och certifierades platina.

– Albumet Stronger (2006) sålde platina med 50 000 exemplar.

– Slutade på åttondeplats i Melodifestivalen 2009 med Love, love, love. Låten hamnade som bäst på en fjärdeplats på Svensktoppen.

– Med albumet Dance Love Pop (2008) nådde Agnes stora framgångar internationellt med låtar som Release Me och On and On.

– Sjöng på kronprinsessbröllopet tillsammans med Björn Skifs. Låten var speciellt skriven till bröllopet och hette When You Tell the World You´re Mine.

– Agnes fjärde album döptes Veritas (2012) och innehöll populära låten One last time. 

– År 2013 deltog hon i det omåttligt populära tv-programmet Så mycket bättre där hon gjorde covers på andra artisters låtar.

2006: Markus Fagervall

– Vann stjärnor på is 2008….

2007: Marie Picasso

– Kom tvåa i Körslaget 2010

– Drabbades utav en hjärntumör 2011

– År 2014 döpte hon om sig till Shanta Liora och släppte singeln Black Hole Part II 

– Har blivit djurrättsaktivist

– Deltog som låtskrivare i Maltas uttagning till Eurovision song contest 2016

2008: Kevin Borg

– Gav sig ut på sverigeturné efter sin vinst, som måste anses blev ett fiasko med många inställda spelningar och sviktande publik.

– Spelade huvudrollen i den svenska uppsättningen av High School Musical 2011

2009: Erik Grönvall

– Till debutalbumet Somewhere Between a Rock and a Hard Place (2010) fick han låtar av namn som Paul Stanley från Kiss och Joey Tempest.

– Sedan 2010 turnerar han med rockbandet H.E.A.T (ni vet dem som sjöng 1000 milles i Mellon 2009)

2010: Jay Smith

–  ”Skapat” många mörka rubriker kopplat till sitt drogmissbruk

– Spelar med bandet Reservoir Dogs och släppte 2016 singeln Out of my life. 

2011: Amanda Fondell

Var med och tävlade i Melodifestivalen 2013 med låten Dumb. Dessvärre åkte hon och bidraget ut i deltävlingen. Hennes finalmotståndare i idol, Robin Stjernberg, vann däremot hela Mello och fick representera Sverige i Eurovision.

2013: Kevin Walker

Även om Kevin Walker vann idolfinalen, var och är musiken en hobby för honom skulle jag påstå. Numera spelar han för Djurgården i Allsvenskan.

2014: Lisa Ajax

– Har släppt fem singlar efter sin vinst i Idol.

– Tävlade med bidraget My heart wants me dead som hamnade på 7:e plats i Finalen. Nästa år ställer Lisa upp i Mellon igen.

2015: Martin Almgren

– Har precis landat efter en lång och hektisk vinnarturné

 

 

Cameron håller på sin vän Rebecka i kvällens idolfinal

Cameron och Rebecka tillsammans
Cameron och Rebecka tillsammans

 

I höstas fick vi tv-tittare följa vännerna Cameron Jai och Rebecka Karlsson, succéduon från Kristianstad som båda tog sig vidare till fredagsfinalerna i Idol. Ikväll är det final, där Rebecka är en av tre finalister att göra upp om 500 000 kronor samt ett skivkontrakt. Jag har frågat Cameron hur han stöttar sin vän ikväll.

Vad var det första du sa till Rebecka efter att hon gick till final?

Jag har tyvärr inte pratat med Rebecka än för hon är så upptagen och det är väldigt svårt att få tag på henne hahaha.

Vilken otrolig resa ni två har gjort tillsammans i höstens idol, hur har det varit? Vilket är ditt bästa minne med Rebecka från årets idol?
Mitt bästa minne måste nog vara dem gångerna vi gick ut på stan för att hitta mat mitt i natten även fast vi inte fick. Rebecka har även mjölkallergi vilket gör att hon inte får äta någon mjölk alls nästan. Men hon beställer ändå chilli cheese fries på MAX vilket gör att på vägen tillbaks till hotellet måste jag hoppa runder och bete mig som en galen person bara för att hon inte ska få en allergiattack.

Vilket uppträdande anser du att Rebecka har glänst i allra mest?
Jag älskar när hon sjöng Shake It Off i fredags så jag måste bara säga den.

När du åkte ut ur idol var det väldigt känslosamt för er två såklart. Hur har ni peppat varandra efter det?
Vi har alltid stöttat varandra och vi stöttar fortfarande varandra väldigt mycket genom att bara vara där för varandra.

Nu är ni ju bästa vänner, men hur pass avundsjuk är du egentligen på att det är hon och inte du som får uppträda i Globen?
Lite avundsjuk är man ju självklart men jag är så stolt över henne att jag inte ens tänker på det och bryr mig inte så jättemycket.

Nu i finalen känns det väldigt öppet och alla tre finalister känns väldigt olika. Vem tror du blir klurigast för Rebecka att vinna över?
Jag tror nog det blir svårast att slå Liam!

Till sist måste jag också fråga vad du har för planer nu efter idol, blir det musik för hela slanten?
Jag ska självklart jobba med musik, det är det jag lever för. Så vi får se vad som händer!

 

Grönvall fick guldbiljett i Idol!

I kvällens idolavsnitt fick vi se Nanne Grönvalls son, Charlie Grönvall, sjunga till sig en guldbiljett. Han sjöng låten Reason med P!nk, och fick bland annat beröm för sin unika röst. Men inte är det första gången Charlie Grönvall tävlar i musik. Redan 2014 debuterade han med bandet Little great things i Melodifestivalen där de sjöng låten Set yourself free. Dessvärre stannade bandet på en sjätteplats i deltävlingen. Dessutom har Charlie testat lyckan i den danska melodifestivalen, då med bandet Bracelet. Breakaway var då skriven av bland andra Jimmy Jansson. Men inte heller här gick det hela vägen.

Kanske är det genom Idol som Charlie kommer lyckas? Framtiden får avgöra hur lång resan blir.

 

Bilder från Frans segerkväll!

DSC_0146

DSC_0157

På efterfesten firade Frans ordentligt med att både spruta champagne över publiken (inklusive mig), och sjunga sitt vinnarbidrag If I were sorry inför massvis av hurrande press och övriga gäster.

PicMonkey Collage

Själv passade vi också på att mingla runt lite bland stjärnorna på efterfesten.

12207486_10153371655446232_1243856504_o

Jesper fick en bild tillsammans med ingen mindre än Anna Book

12528815_10153370415596232_1220234020_o

20160313_000856

Och själv träffade jag på Lars Lerin och hans man Junior, som var så gulliga i serien Vänligen Lars Lerin. Dessutom minglade jag lite med Gabriel Fontana Ervasti, som Schlagerhörnan intervjuade i höstas när han skulle uppträdde under idolfinalen.

Idols auditionturné startade i Malmö!

Det var en gråmulen och kylig morgon när jag besökte Idol-audition turnéns första anhalt Malmö. En lång kö av förväntansfulla sångare hade radat upp sig utanför ”Glasklart” vid Dockan. Till bland annat tonerna av Boris Renés Put your love on me viftade hela kön glatt med armarna. Omtagningarna avlöste varandra, och såväl programledaren Pär Lernström som de sökande syntes huttra ordentligt av den påtagliga kylan. Själv kände jag varken fötter eller fingrar. För när det kommer till tv produktion handlar det mesta om att skapa en illusion som är trovärdig för tittarna.

DSC_0155

För att få igång publiken lite extra anlitas ofta en publikvärmare, denna gång var det faktiskt den tidigare Idoldeltagaren Niklas Musco som hade den rollen. Dock hade han en svår dag på jobbet, vid ett tillfälle hördes han konstatera att ”Nej, vågen var inte Malmös grej riktigt!”.

DSC_0142

DSC_0229

En kille som dock inte verkade påtagligt nervös var Roger Vetter, han sökte idol för andra gången. Senast Roger sökte till programmet var 2008 och då kom han enda till slutaudition. Det visade sig också att han och jag gått på samma grundskola i Löberöd, vilket var lite kul måste jag medge. Här får ni en liten intervju med honom:

Roger Vetter söker till idol för andra gången.

Vad var det som fick dig att söka till idol igen?

Jag körde en spontanare denna gång faktiskt! Jag skulle ändå in till Malmö kvällen, så sen beslutade jag mig på morgonen för att söka.

 

Vilken låt kommer du sjunga för juryn?

You’ve got the love (Florence and the Machine)

 

Hur känner du dig nu inför din audition, är du nervös?

Jag är nog ganska lugn faktiskt.

 

Vad känner du inför den nya juryn?

Jag träffar inte dem idag hur som helst, så jag är inte så nervös över det just nu. Men om jag får träffa dem så är det ju spännande. Jag vet vem Fredrik Kempe är men dem andra har jag ingen koll på faktiskt. Därför blir man också lite mindre nervös eftersom man inte vet vem dem är.

 

Vad är ditt mål med din medverkan?

Det skulle vara kul att få hålla på med musik på heltid.

 

Hur stor del är musiken i ditt liv just nu?

Ganska mycket! Jag gör låtar, några ligger redan på Spotify. Jag försöker få ut min musik så gott som det går.

Vad är det för genre du vill lyckas inom?

Soulpop.

 

Såhär söker du till idol!

Foto: Pontus Källström Kön till att lämna in ansökningarna var lång.
Foto: Pontus Källström

Den femte mars drar idolturnén igång med start i Malmö. Inspelningen kommer hålla till i konferenshallen ”Glasklart”. Den nya idoljuryn heter Fredrik Kempe, Nikki Amini och Quincy Jones III.

Under förra årets audition i Malmö intervjuade Schlagerhörnan talangen Ida Da Silva från Helsingborg, hon hamnade tillslut på en sjundeplats. Om du är en oslipad diamant som vill ta steget ut i rampljuset, sök till Idol!

Du kan både ladda upp en videoansökan (Klicka här!), eller gör på det traditionella sättet och ställ dig i kön (GLÖM EJ FILTAR OCH VARMA KLÄDER!). Fyll då i ett formulär (Klicka här!).

Vi kommer finnas på plats för att kolla in hur Malmö låter, så håll utkik efter oss!

 

Relaterade artiklar

Idol vaskar fram popstjärnor i Malmö!

Intervju med idolen Ida Da Silva