När politik lett till diskvalificering

Som ni kanske läst om riskerar Belarus att diskas från Eurovision. Anledningen är att landets bidrag anses vara för politiskt laddad – vilket The european broadcasting union som granskar ländernas bidrag menar riskerar hela tävlingens opolitiska syfte. Det är långt ifrån första gången politik satt krokben för länders deltagande. Här är andra händelser genom tävlingens historien som varit politiskt färgade.

2019 – MARUV
Artisten vägrade gå med på de krav som ställdes från tv-bolaget i Ukraina. Bland annat försökte bolaget få Maruv att skriva på ett kontakt som tillfälligt skulle hindra henne från att uppträda i Ryssland. Avtalet skulle mer eller mindre tving henne att delta i politisk propaganda.

2017 – Yulia Samoilova:
Den ryska sångerskan tilläts inte resa in i Ukraina eftersom den ukrainska regeringen utlyst ett reseförbud mot henne. Även denna gång låg Krimhalvön i fokus.

2009 – Stephane & 3G
Bidraget ”We Don’t Wanna Put In” tilläts inte delta i Eurovision eftersom låttexten var för politiskt.

2005 – Aline Lahoud
Libanon drog sig ur tävlingen på grund av Israels deltagande.

1979 – Maria Rita Epik & 21.Peron
Turkiet drog sig ur tävlingen med bakgrund av att finalen hölls i Israel. Pressen blev för stor från arabvärlden