Dags att dissekera finalen

På lördag är det final i Melodifestivalen. Av de tolv bidrag som tävlar i finalen så kan nästan alla ses som olika varianter av pop. Arvingarna är de som sticker ut med sin schlagerlåt. Det är också övervägande upptempolåtar som tagit sig vidare. Egentligen är det bara Paul Rays låt som kan sägas vara en renodlad ballad. Rocken lyser också med sin frånvaro. Lillasyster hade en bra chans i sin duell men fick se sig slagna av latin pop.

Årets final är också fullproppad av gamla mellovinnare. Både The Mamas, Eric Saade, Arvingarna och Charlotte Perrelli har vunnit tävlingen tidigare. Av dessa är det dock bara Eric Saade som har en rimlig chans på lördag. Istället är det Idolvinnaren Tusse som ser ut att ta hem sångfågeln. Han skulle då bli den sjunde Idoldeltagaren som vunnit Melodifestivalen. På tal om idolkoppling så är ju både Danny och Lullu Lamotte gamla Idoldeltagare.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifetsivalen

Om vi däremot tittar på antalet debutanter i finalen så är det skralt. I osäkra tider vill folket ha trygghet. Den tryggheten verkar gynna veteranerna. Den som trots sitt okända ansikte lyckats tränga sig igenom bruset är Clara Klingenström. Kraftprovet genomfördes i andra chansen där hon slog ut legendarerna Eva & Ewa. Hennes låt sjungs på svenska vilket hon inte är ensam om. Både Danny och Arvingarna kör på just svenska.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Könsfördelningen bland artisterna är relativt jämn. Dock är majoriteten, alltså sju av tolv, manliga artister. Kollar vi in oddsen så verkar kvinnorna få det tufft. Jämfört med förra årets girl power chock så är toppen mer manligt dominerande 2021. Förts på en tredjeplats hittar vi Dotter.