Italien: Måneskin vinner Sanremo 2021

Efter en vecka full av musik, show och Zlatan Ibrahimovic har nu en vinnare utsets i Sanremo-festivalen. Italiens uttagning är som en egen Eurovision. Finalen innehöll 26 olika bidrag och håll på i hela sex timmar. Därför presenterades inte vinnaren förens 01.30 på natten. Röstningen skedde i olika etapper. Först fick folket rösta vidare tre bidrag till en superfinal. Därefter nollställdes alla röster för att påbörja en ny röstomgång. I denna omgång utgjordes röstningen dels av en musikalisk jury (33%), en press jury (33%) samt tittarröster (34%).

Vinnaren blev till sist det danskklingande rockbandet Måneskin. En av bandmedlemmarna är faktiskt halvdansk och fick därför frågan att hitta ett passande namn på bandet som var danskt. Det är Måneskin själva som avgör ifall de vill vara med i Eurovision. Om de skulle tacka nej kommer frågan gå till tvåan. I detta fall skulle turen gå till Francesca Michielin & Fedez. Då skulle det bli andra gången som Francesca Michielin får representera Italien som ett andrahandsval. År 2016 ville nämligen inte det årets vinnare Stadio tävla för hemlandet vilket gjorde att tvåan Francesca fick åka till Stockholm istället.