Estland: Hiss eller diss på finallåtarna

Då har det äntligen blivit dags för final i den estniska uttagningen ”Eesti Laul”. Under två semifinaler har tittarna fått utse sina favoriter och nu återstår tolv bidrag som kämpar om titeln. Inför kvällens final ligger fjolårets vinnare Uku Suviste bäst till hos oddsen. Tätt därefter jagar Koit Toome och Jüri Pootsmann på en andra- respektive tredjeplats. Även dessa två herrar har vunnit tävlingen vid tidigare år. Efter att ha lyssnat igenom de fem låtar som just nu ligger bäst till är mitt omdöme följande.

1. Koit Toome – ”We Could Have Been Beautiful”:Blixtar och dunder! Koits dramatiska nummer innehåller både regn, kedjor och blixtar. Jag får lite the Weekend känsla av detta fast mer åt eurovision hållet. Låten är en energifylld power balladaktig poplåt. I jämförelse med fjolårets bidrag gillar jag soundet i hans nya låt mer.

2. Uku Suviste – ”The Lucky One”: Till finstämt pianospel sjunger Uku om olycklig kärlek, ett klassiskt tema för ballader. Det är ett väldigt avskalat nummer med UKu spelades på sitt piano. Förra gången han tävlade i Eurovision åkte Estland ut i semin. Om han skulle vinna denna gång kanske det går bättre.

3. Jüri Pootsmann – ”Magus Melanhoolia”: Det bidrag som jag fastnat mest för är Jüri Pootsmann. Genremässigt går det att beskriva bidraget som en alternativ poplåt. Språket sjungs på estniska vilket ger låten mer personlighet. Även scenframträdandet är lite mer åt det alternativa hållet. Ordet ”olla” sjungs mycket i låten, det betyder alltså ”att vara” och inget annat.

4. Suured Tüdrukud – ”Heaven’s Not That Far Tonight”: Nu blir det schlagerdisco! Glittertanterna Suured Tüdrukud framför en låt som lika väl hade kunnat gå till Lina Hedlund eller Jessica Andersson. En traditionell discoschlager med andra ord. Deras uppträdande känns dock mycket som något man hade gjort på en hemmafest i mammas glittertyger.

5Kadri Voorand – ”Energy”: Ytterligare en ballad om kärlek. Nu handlar det istället om dåliga relationer som tar energi, därav låttiteln ”Energy”. I en vit långklänning sitter Kadri vid sitt piano och sjunger ut sin frustrationer på ett känslomässigt sätt. Låten är inget som sticker ut på något sätt.