Årets bästa mellolåt är…

Efter fyra veckor av deltävlingar har vi nu mött 28 olika bidrag. En del har varit trista, andra galna och några helt bländande. Nu ska jag lyckas med konststycket att ranka min topp tolv samt de tre sämsta bidragen i min mening.

Låt oss börja med kalkonerna…..

3. Lillasyster: Nä alltså hur kunde svenska folket förråda Jessica Andersson genom att rösta fram ett gapigt band som Lillasyster. I will never forgett….

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

2. Mustasch: Skandalen kring Ralf Gyllenhammar kunde inte ha hanterats på ett sämre sätt från gruppens sida. Sen tycker jag att hårdrocksband har sin scen och behöver inte stampa in på mello.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

1. Sannex: Jag vet inte om bandet har missuppfattat hela situationen med covid-19? Att skriva en låt om att åka på sunwing-semester till varmare länder när hela världen är isolerad kändes bara taskigt. Sen var ju låten en ren parodi på dansbandsmusik. Pinsamt!

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

När vi avverkat botten är det dags för toppen, här är mina tolv favoriter

12. Alvaro Estrella: Det är svårt att motstå latinopop just för att det är så smittande. I dessa gråa tider behöver vi ett färgstarkt nummer som påminner om sommaren (och då syftar jag inte på all-inclusive).

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

11. Efraim Leo: Trots att Efraim kan ses som en klassisk popkille så anser jag ändå att hans medryckande låt slår både Saade konstprojekt och Dannys lagerlokals pop. Han är ung och fräsch vilket gör honom mer intressant som artist.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

10. The Mamas: Det är modigt av the Mamas att ställa upp året efter de vann. Risken fanns att det hade blivit en flopp. Men de visade att de hör hemma i finalen vilket är imponerande att se. Även om låten i år inte är lika bra som ”Move” så är den värd en finalplats.

Stina Stjenkvist, svt, Melodifestivalen

9. Patrik Jean: Denna moderna poplåt trodde jag skulle locka till sig fler röster. Numret är väldigt snyggt med de stiliga blomsterkillarna som dansade bakom Patrik Jean. Synd att han inte fick en andra chans.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

8. Ewa Roos och Eva Rydberg: De kom in som två pantertanter och sjöng om att ”nicke-docka” med oss. Om det är något jag lärt min så är det att aldrig underskatta pensionärerna. Deras melodi må vara barnslig men det finns ju också något härligt med det.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

7. Paul Rey: Förra året var jag inget fan av Paul Reys låt. Däremot är det något fint med hans finstämda ballad om sin dotter som gör en lite berörd.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

6. Clara Klingenström: Med sin enkla röda klänning och en elgitarr runt halsen framförde Clara en genuin poplåt om att ta revansch på livet. Ibland behövs det inte så mycket effekter för att fånga sin publik. Tror hon kan skrälla i andra chansen.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

5. Tusse: Många jag pratat med älskar Tusse. Inför finalen är han dessutom en av vinnarkandidaterna. Det hade ju varit fantastiskt om Sverige skickade en svart artist tredje gången på raken. Tycker också det är kul att Tusse är normbrytande på ett kreativt sätt med sin säregna stil. Däremot är jag inte lika frälst av låten som mina vänner.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifetsivalen

4. Anton Ewald: Det är inte hans bästa bidrag men scenframträdandet var grymt snyggt. Eftersom han dessutom varit en personlig favorit genom åren så var det extra kul att se honom göra comeback och dessutom få gå direkt till final.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

3. Arvingarna: Det tog mig några lyssningar men nu har deras låt verkligen fastnat på näthinnan. Det är en glad schlager- och dansbandslåt där Arvingarna genomför en klassisk men underhållande koreografi. Slutposen är dessutom snygg.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

2. Jessica Andersson: En av mina personliga favoriter i år är definitivt Jessica Andersson. Visst numret kanske inte höll toppklass. Däremot är melodin så energifylld och hoppingivande  och det får mig på bra humör. Sen älskar jag långa släp.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

1. Charlotte Perrelli: Vilken comeback säger jag bara! Efter fiaskot sist så repade sig Charlotte ordentligt och bevisade en gång för alla att hon är en sann schlagerdrottning. Många hävdar att schlagern är utdöende och därför är det så göt när någon motbevisar detta med en pangschlager som denna.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen