MGP: dags för final!

Efter fem heat och en sista chans så är det så dags för final i norska Melodi Grand Prix 2021. För första gången har jag slaviskt följt denna tävling vilket har varit ett sant nöjde. Jag kan nu glädjas åt att ha fått nya schlagerfavoriter att lyssna och samtidigt fått en chans att utbilda mig i norsk eurovisionhistoria. På lördag tävlar 12 stycken bidrag, sex direktkvalifiserade och sex som tagit sig vidare från heaten.

1. Atle Pettersen – “World On Fire”

Det går närmast att beskriva Atle som en norsk version av David Lindgren. Hans låt gick ganska omärkt förbi måste jag erkänna.

2. Raylee – “Hero“

Ska villigt erkänna att jag älskar 80-tals hits. Rayley försöker skapa 80-talsnostalgi med ”hero” vilket uppskattas. Raylee kom topp fyra i förra årets upplaga med låten ”Wild” som var ett fartfyllt bidrag. I hennes comeback sparas det inte på krutet där Raylee framför ett Flash dance-inspirerat nummer. I slutet gjorde hon dessutom en Erik Saade-dusch.

3. Stavangerkameratene – “Who I Am“

Detta är en stabil kvartett med fyra mogna män. Tillsammans sjöng de en sentimental rockballad om deras vänskap och ungdom. En okej mainstream ballad i mina öron.

4. KiiM – “My Lonely Voice“

Norge har en fin tradition av att produsera minnesvärda ballader. En av mina personliga favoriter är ”I evighet” med Elisabeth Andreasen från 1996. Även om ”My lonley voice” inte når upp till Elisabeths nivåer så är det absolut den starkaste balladen i årets upplaga hittills. Artisten Kiim har en behaglig röst som berör. Däremot saknar jag det där extra som får mig att rysa.

5. Blåsemafian ft. Hazel – “Let Loose”

Låten Let loose är en festlig bit som funkar bäst på fest. Det är dock inget som jag kommer lyssna på i lurarna och inte heller något som kommer slåss om segern i finalen enligt mig.

6. Emmy – “Witch Woods“

Emmyś “Witch Woods“ hade lika gärna kunnat vara ett intro till Sabrina tonårshäxan. Här bjuds det från allt ifrån häxskratt, eld och grodlår. För min del får dessa häxor flyga till Blåkulla.

7. TIX – “Ut av mörket”

In på scen kommer en guldklädd man med en gigantisk vit pälskappa som täcker halva scengolvet. Förmodligen har tio isbjörnar fått offras för denna kappa. På sin rygg har han dessutom ett par enorma änglavingar. Självklar bär han också ett par solglasögon och på sin panna sitter en stor bandana med hans artistnamn TIX (ja han kallar sig för TIX). Som om detta inte vore nog är karl fastkedjad i armar och ben av ett gäng djävular som står och drar i honom från sidan. Mitt allt detta kaos finns en välskriven popballad. Ni kanske hånflinar åt detta spektakel till nummer men TIX är i själva verket en av Norges hetaste popartister för tillfället.

8. Kaja Rode – “Feel Again”

Stilmässigt ser Kajas scenkläder ut som en beige version av Loreens outfit 2012. Hennes sånginsats till trots är bidraget ganska tamt och tråkigt. Låtskrivaren IMERIKA gjorde rätt i att ge bort denna låten och istället tävla som artist med ”I cant escape”.

9. Rein Alexander – “Eyes Wide Open”

Den bondaktiga ”Eyes wide open” är ett omen om att världen snart är förlorad. Inledningen på låten är näst intill obehaglig där Rein stirrar in i kameran med sina mörka ögon. Showen bjuder på allt ifrån dans, schackspel och opera. En väldigt dramatisk låt.

10. IMERIKA – “I Can’t Escape“

IMERIKAs låt  är en finstämd ballad om ett krossat hjärta. En känsla man känner igen sig i allt för ofta haha. Hon påminner en smula om Sigrid som är en norsk popstjärna. Outrot på låten är förlösande när IMERIKAs sångröst nästan brister.

11. KEiiNO – “Monument”

Keiino representerade landet i Eurovision 2019 med låten Spirit in the sky, den kom på sjätteplats. Låten Monument är en stark uppföljare till deras förra eurovisionbidrag, en europoplåt med inslag av jojk. Scenframträdandet är effektfullt vilket känns hoppfullt inför finalen. Även stylingen stack ut med tydliga flörtar mot 80-tals synt. Det kan mycket väl bli en andra vinst för Keiino.

12. Jorn – “Faith Bloody Faith”

Den folkkära rockartisten Jorn må vara populär men för mig är ”Fith blody faith” rena gubbrocken. Att han dessutom fick ett wildcard i sista chansen gör mig inte mer exalterad.

Min topp fem ser ut som följer
1. Keiino
2. TIX
3. IMERIKA
4. Raylee
5. KiiM