Artistintervju: Anton Ewald

Foto: Brian Jamie, Svt, Melodifestivalen 2021

Året är 2013 och Anton Ewald gör succé med bidraget ”Begging” som tar sig enda upp på en fjärdeplats i det årets Melodifestivalen. Sedan dess har livet förändrats en del för mellostjärnan som efter en tid bestämde sig för att finna lyckan i Los Angeles. Nu gör han comeback i deltävling två. Schlagerhörnan har tagit honom på pulsen.

Senaste gången du ställde upp som singelartist i Melodifestivalen var sju år sedan. Då var du en av favoriterna att ta hem hela tävlingen men slutade sist i finalen. Hur upplevde du den finalen och vad är det som lockar dig tillbaka till tävlingen?

– Oj, det var som sagt sju år sen. Men jag vill minnas att det var väldigt nervöst, en hel del förväntan från både mig själv och publiken, men mitt fokus låg nog alltid på på själva uppträdandet och att göra mitt bästa. Det som lockar mig tillbaka började med det faktumet att jag skrev en låt som kändes som att den skulle passa bra i tävlingen, och jag är väldigt glad över möjligheten att få framföra den i årets Melodifestival.

Allmänheten känner igen dig främst som artist men du är dansare i grunden. Redan 2009 var du med och dansade bakom Velvet i ”the Queen”. Hade du redan då siktet inställt på att bli artist? Vilken relation till dansen har du idag?

– Just då när jag dansade bakom Velvet hade jag nog inte siktet på att bli artist då jag precis börjat jobba som professionell dansare. Min relation till dansen idag är väldigt stark och jag undervisar fortfarande borta i USA och tycker det är lika kul än idag.

Ditt genombrott som artist kom 2013 med låten ”begging” som måste räknas som en klassiker idag. Hur beredd var du på den enorma respons som du fick det året? Vad känner du inför låten idag?

– Jag var nog mest chockad av alla över den responsen låten och numret fick ! Och självklart känner jag fortfarande väldigt starkt för ”Begging”, den var ju mitt genombrott och kommer alltid vara speciell för mig.

De senaste åren har du bott och jobbat i Miami, USA. Där har du haft olika olika samarbeten och projekt. Bland annat har du jobbat som fotomodell. Hur fick du upp ögonen för modellyrket?

– Det var nog snarare så att modellyrket hittade mig ha ha. Jag blev upptäckt av en modellscout och sen har det bara rullat på sen dess!

Nu är du alltså tillbaka i Melodifestivalen med låten ”New religion” som deltar i deltävling två. Vad vill du förmedla i din låt?

– Låtens titel ”New Religion” är egentligen en metafor för kemin, magin och kärleken som uppstår när två brustna hjärtan möts.