Liverapportering från finalen: THE MAMAS TOG HEM SEGERN!

22:00 Vi har ett resultat. The Mamas vann! Även om de inte räknas som artister förra året kan man ändå säga de nu vunnit två år i rad. Mycket likt Family Four. Även om det inte var min favorit var det ändå fint att se John Lundvik ge Sångfågeln till sina forna körsångerskor.
1. The Mamas – Move – 137 poäng
2. Dotter – Bulletproof – 136 poäng
3. Anna Bergendahl – Kingdom Come – 107 poäng
4. Hanna Ferm – Brave – 94 poäng
5. Anis Don Demina – Vem e som oss – 82 poäng
6. Paul Rey – Talking In My Sleep – 68 poäng
7. Felix Sandman – Boys with emotions – 67 poäng
8. Robin Bengtsson – Take a Chance – 63 poäng
9. Victor Crone – Troubled Waters – 57 poäng
10. Mariette – Shout It Out – 51 poäng
11. Mendez feat Alvaro Estrella – Vamos Amigos – 40 poäng
12. Mohombi – Winners – 26 poäng

21:48 Resultatet kommer nu. Ska bli spännande!

21:42 Nu kommer Babben Larsson köra en svensk version av förra årets vinnarlåt. Det är en fin version, men jag kan inte skaka av mig känslan att det hela känns som extremt mycket marknadsföring för ”Bäst i Test”.

21:35 Efter en spännande juryröstning ser resultatet ut såhär:
1. Dotter – Bulletproof – 65 poäng
2. The Mamas – Move – 65 poäng
3. Felix Sandman – Boys with emotions – 53 poäng
4. Anna Bergendahl – Kingdom Come – 46 poäng
5. Mariette – Shout it out – 42 poäng
6. Anis Don Demina – Vem e som oss – 40 poäng
7. Robin Bengtsson – Take a chance – 35 poäng
8. Paul Rey – Talking In My Sleep – 35 poäng
9. Hanna Ferm – Brave – 25 poäng
10. Mohombi – Winners – 20 poäng
11. Mendez feat Alvaro Estrella – Vamos Amigos – 19 poäng
12. Victor Crone – Troubled Waters – 19 poäng

21:20 Jag har hört den här trötta mellanakten nu två gånger och förstår fortfarande inte helt och hållet vad den handlar om? Det är så hopplöst tråkigt, och osexigt. Vad hände med Lena Philipsson? CAROLA? GLAMOUR? Ge mig Anna Book igen eller något.

21:15 Nu dags för snabbrepris. Jag har tröttnat på de flesta av bidragen så jag tar detta som en kisspaus, men det kommer fler tillfällen för kisspauser dvs. alla mellanakter som kommer följa det här.

21:13 Anis Don Demina – Vem e som oss
Årets sista bidrag och det avslutar vi med ett BANG. Alla i arenan verkar älska Anis Don Deminans storslagna energi. Det är ett bra avslut, men funkar bäst som just det. En mellanakt klätt som ett bidrag.

21:08 Anna Bergendahl – Kingdom Come
Mäktigt Anna! Jag hoppas och vill så gärna att Anna Bergendahl ska vinna och bevisa för alla belackare att hon är en artist att räkna med. Mycket Cher-feeling över det hela.

21:02 Felix Sandman – Boys with Emotions
Felix är helt klart en av våra klaraste stjärnskott inom både film och musik. Han kommer inte vinna i år då låten inte är lika ”appealing” till massorna som exempelvis ”Every Single Day” var, men det känns betryggande att något såhär modernt och ambitiöst ändå får plats i en tävling som blivit så tråkig.

20:57 Mariette – Shout It Out
Mariette borde ta en välförtjänt paus i tävlingen och komma tillbaka med något bättre än ”Shout It Out”. Denna låten bara trevar på och saknar det där lilla magiska som gjorde ”Don’t Stop Believing”. Sen att ta fram en gitarr när det likgärna hade kunnat vara en luftgitarr.

20:52 Robin Bengtsson – Take a Chance
Sångrösten lite halvt stabil. Refrängen är en snygg ABBA-pastisch medan verserna är mer Smith and Tell. Beundrar Robins iskalla pondus på scen. Lite som att han är totalt obrydd att det finns både publik och tv-tittare.

20:46 Dotter – Bulletproof
Favorittippade Dotter gör sitt framträdande lika säkert som alla andra gånger. Jag själv föredrar nog hennes förra bidrag ”Cry”, men det verkar jag vara ganska ensam om i detta avlånga land. Det visuella är enkelt, men effektivt. Dock måste jag erkänna det var lite jobbigt att titta på henne när man satt i publiken för det var så himla många strålar. Trodde jag skulle få migrän flera gånger om.

20:41 Mendez feat Alvaro Estrella – Vamos Amigos
Ett färgsprakande nummer. Mendez har haft bättre låtar, men det finns något här som ändå gör mig så extremt glad. Kanske är det för att de själv verkar så himla glada över att få stå på scenen och framföra sitt bidrag.

20:36 Hanna Ferm – Brave
Här har Hanna Ferm lagt till lite rökeffekter som inte stjälper henne såsom det gjorde med Amanda Winberg i en Idolfinal för några år sedan. En gedigen poplåt som känns skräddarsydd för att få röster från länder som Ukraina och Armenien i Eurovision. Hon kan vinna, men känns som vinnarhajpen lagt sig lite.

20:29 Mohombi – Winners
Mohombi har fått kämpa i motvind sedan han gick vidare då han blev sjuk i Malaria. Det är beundransvärt att han ändå kämpar på så starkt. Men det är förgäves då låten inte lever upp till några vinnarambitioner.

20:24 The Mamas – Move
The Mamas hade arenan med sig redan från början. Även om jag tycker låten är lite generisk så kan man inte annat än att älska The Mamas och deras fantastiska röster.

20:16 Paul Rey – Talking in My Sleep
Det är smått konstigt att Paul Rey ej fått mer winnar-buzz. Det är en stark powerballad med ett säkert performance. Tror dock han kan skrälla lite mer än vad tidningarna har skrivit om tidigare. Kan dock vara så att många är trötta på de senaste årens killvinster och vill se en tjej vinna.

20:13 Victor Crone – Troubled Waters
Jag har fortfarande problem att han står och sjunger ”i’m on my way on troubled waters” och lär som om det inte vore någon morgondag. Annars en likgiltig poplåt som inte lämnar mycket eftersmak. Tror tyvärr ej att Victor kommer få tävla två år i rad i Eurovision.

20:06 Ett halvsegt öppningsnummer med programledarna som starkt minner om Lena Philipssons, betydligt vassare, artistmedley från 2006. Se nedan.

20:02 Den 60:e vinnaren ska nu koras och tävlingen drar igång NU.

19:09 Nu har jag och Pontus återtagit våra platser i pressrummet. Det är lite mindre pressrum än vad jag minns det. Många verkar tro på en vinst för Dotter. Vi får väl la se.