Veckans tillbakablick – Sonja Aldén

Sonja Aldén har tävlat i mellosammanhang i över ett decenium. Om jag frågar er vilket år hon debuterade kommer flera av er att tänka på ”För att du finns” (2007) vilket är helt logikst eftersom det är hennes kändaste låt och det enda bidrag som hon tagit till en final so soloartist. Många minns kanske att hon skrällde i andra chansen genom att slå ut Magnus uggla i en rafflande duell. Uggla ska senare ha sagt att han blev deprimerad efter tävlingen 2007 vilket alltså är Sonja Aldéns fel. Bidraget kom sexa i finalen och blev en väl spelad låt det året.

Men Sonja var med och tävlade redan året innan, 2006 var artistnamnet ”Sonja” och låten hette ”Etymon”. På scen bar Sonja en klänning som såg ut som ett raffsät och den var så kort att Sonja bjöd på en troschock till schlagerpressens jubel. I tävlingen kom hon femma i deltävlingen och åkte ut. Men som sades tidigare var hon låtskrivare till The Poodles som i sin tur slog ut en porraktig Jessika Andersson i minishorts. Därför var hon i final även 2006.

Om vi då ska vara riktigt petiga (vilket man måste som schlagernörd) så var Sonja Aldén redan i final 2005 då hon tillsammans med Shirley Clamp skrev ”Att älska dig”. Bidraget var en av vinnarkandidaterna 2005 och låg tvåa efter ”las vegas” då juryn lagt sina röster. Tillslut blev det en fjärdeplats efter att tittarna röstat ner bidraget.