John Lundvik: Den väntade vinnaren – Krönika om finalen

Efter kavalkader av kärleksballader, poppiga dansnummer och nostalgitrippar utan dess like har Sverige äntligen valt sin representant till Eurovison Song Contest 2019 – John Lundvik.

”Too late for love” stormade in I Melodifestivalen I deltävling 4 och tog sig direkt till final. I finalen hade bidraget storfavoriterna LIAMOO&Hanna Ferm hack i häl, så väl som tittarfavoriten Bishara. Resten av bidragen… Ja, vad gjorde resten av bidragen egentligen? Varenda år tenderar det att vara ungefär 2-3 artister som tidigt blir favorittippade och tävlar om placeringarna på prispallen, men i år kändes denna uppdelning större än på länge. Kanske var detta på grund av den oerhört snabba poängutdelningen, som saktades ner något när det kom till de sista poängen.

Oavsett anledningen så fick vi en väldigt varierande final med flera bra låtar. Jon Henrik verkade lyckligare än någonsin på scenen, medan Lisa Ajax tog i som aldrig förr. Lina Hedlund sken som en sol och Bishara charmade utan tvekan det svenska folket på nytt. Den enda i den första halvan av finalen som verkade stöta på lite problem var Mohombi, då han vid ett flertal tillfällen glömde bort texten.

Anna Bergendahl var tydligt revanschsugen och även om hon inte fick den upprättelse som hon kanske hade velat ha briljerade hon på scen. Nano chockade nog hela svenska folket när han tog hem poäng efter poäng hos internationella juryn och hamnade på en otrolig andraplats hos juryn. Nanos låt har alltid känts något svag, men kvällens framträdande var utan tvekan hans bästa. LIAMOO & Hanna finns det inte mycket mer att säga om än det som redan sagts, de båda idolstjärnorna sken på scenen. Malou hamnade på en otroligt oförtjänt sistaplats, medan Wiktoria med sin kalldusch fick samma sjätteplats som när hon var med och tävlade 2017. Arvingarna kom precis hack i häl på en sjundeplats, med sin svängiga dansbandspop.

Vinnaren blev som sagt den tidigare favorittippade John Lundvik, med låten ”Too late for love”. På ett plan kan jag tycka att vinsten var lite tråkig – Den följer den så kallade ”svenska modellen” (som jag själv kommit på). En ung, snygg man tar sig an scenen med en ganska generisk poplåt som i och för sig är ganska radiovänlig, men också ganska tråkig. De senaste fyra åren har våra bidrag sett väldigt lika ut i Eurovision Song Contest och i år är inget undantag. Men samtidigt vill jag ändå påstå att John Lundvik har det där lilla extra som krävs för att stå ut i denna mall. Med sin charm och sin glädje kan John Lundvik även charma folket i Europa och inte bara kamma hem juryrösterna i Tel Aviv, vilket är ett alltför vanligt resultat för Sverige i tävlingen.