Ukrainas eurovisionbidrag utmanar alla gränser

Om det finns ett eurovisionland som ständigt bjuder på uppseendeväckande bidrag så är det Ukraina. Sedan 2003 när landet ställde upp i tävlingen för första gången har de skickat allt ifrån Ruslanas vilda dans, jättar, män i hamsterhjul och en glittrande dragqueen. Deras representant i ¨årets Eurovision är inget undantag, artisten Maruv utmanar alla möjliga gränser med sitt bidrag ”Siren song”. Vid en första anblick tror man att det är Redtube och inte Youtube som man klickat in sig på, scenframträdandet är både provokativt och sexuellt anspelande. I låten sjungs det rader som ”Let’s take it really slowly, Falling through the floor, ask the Devil’s door” och ”Boy, we can get along, give me love, give me love, from dusk till dawn”. Om nätstrumpan hade haft en specialskriven låt hade det varit ”siren song”. Trots att framträdandet tycks ha ett queert budskap i och med att det bara är kvinnor på scen som gör (minst sagt) utmanande koregarfi på varandra med ben som sprattlar omkring, så avslöjar låttexten att Maruv riktar sig (främst) till den manliga delen av publiken. Bidraget har också mötts av kritik, folk undrar var kvinnorörelsen i Ukraina är. Andra menar dock motsatsen och tycker att Maruv representerar den sexuellt frigjorda kvinnan. Jag tänker inte lägga min näsa i blöt i denna debatt utan noterar bara att det finns en pågående jämställdhetsdiskussion här. Min magkänsla säger att vi lär återkomma till Ukrainas bidrag mer framöver, ni lär inte missa den i Eurovision i vilket fall.

Den ukrainska uttagningen Vidbir var dessutom full av skandaler som bland annat hemsidan Wiwibloggs kunde rapportera om, läs deras summering nedan

Siren song! MARUV wins Ukraine’s Eurovision selection Vidbir 2019 amid scandal and drama