Hatet ska segra för Island!

Varje år tävlar minst ett politiskt bidrag i Eurovision. Varje år kämpar flera politiska bidrag för att kamma hem vinsten i någon av de nationella tävlingarna runtom i Europa. I år är inget undantag. 

Det mest kontroversiella och politiska bidraget i någon nationell tävling i år kan man ändå med all rätt säga är bidraget ”Hatrið mun sigra” med gruppen Hatari. Bidraget är med i Islands nationella Melodifestival, som kommer att kora dess vinnare den 2 Mars. För att bespara er helvetet som är ”Hatrið mun sigra” tänker jag i alla fall försöka att förklara framträdandet och låten i en mening, innan jag går in på låtens politiska djup:

Tänk er att ni tvingas in på en nattklubb i Tyskland för första gången, där ni ofrivilligt blottas inför ett våldsamt BDSM-framträdande som bland annat innehåller en man som svingar en yxa, samtidigt som artisternas ”sång” får det att blöda ur öronen.

Där har ni bidraget ”Hatrið mun sigra”.

Så vad handlar då bidraget om egentligen? Islänningars förkärlek för BDSM? Kanske hade det varit ett mer passande tema än det låten faktiskt handlar om. Bandet är en anti-kapitalistisk grupp som med sin låt sprider hatets budskap (låtens översättning är bokstavligen ”Hatet ska segra”). Med meningar som ”Hatet ska segra, Europa förödas, En väv av lögn, Stiger ur askan” och ”Hatet ska segra, Glädjen tar ända, Ännu är den en falsk, Sviklig hägring” kan man ju inte låta bli att undra vad låtskrivarna gick på när de skrev den här låten. Är det ett undertryckt hat som bandet har burit på i flera år som äntligen får blomstra – Eller kan detta vara en pik mot årets värdland?

För det är inte bara så att bandet sjunger en politisk låt – Bandet har även självmant kontaktat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och utmanat honom på en ”vänskaplig” wrestling match i Tel Aviv. Vinner bandet så vinner de rättigheterna till att etablera den första ”liberala BDSM kolonin” på Medelhavskusten. Vinner däremot premiärministern kommer han få full politisk och ekonomisk kontroll över Västmannaöarna på Island (detta skulle bandet se till att han skulle få).

Detta låter ju som ett enda stort skämt och låten i sig, med sin hatiska text, är så överdriven att det är svårt att ta allt det här på allvar. Men ändå går det inte riktigt att förneka att det kan ligga en uns seriositet bakom allt det här. Utöver alla små detaljer som kan syfta till pikar mot Israel så måste man också ha i åtanke att Island är ett av de länderna som arbetat mest frekvent på att stoppa Eurovision från att hållas i Israel. Med över 17 000 signaturer lämnade det isländska folket bland annat in en begäran om att Island skulle bojkotta tävlingen i Tel Aviv. RUV (Islands statliga television) var nära på att gå med på detta, men ångrade sig i sista sekund. Detta visar att det utan tvekan finns en ilska bland det isländska folket över Eurovisions värdland i år – Så det skulle väl ändå inte vara förvånande om bandet Hatari var en del av den här ilskan?

Den 2 Mars kommer vi veta om hatet har segrat för Island. I nuläget ligger bandet högst upp i oddsen för att vinna den nationella tävlingen och gör de det kommer vi utan tvekan få uppleva ett väldigt dramatiskt Eurovision i Tel Aviv i Maj. 


OBS! Lyssna på egen risk.