Första genomlyssningen av låtarna i Malmö

Hela den svenska schlagerpressen är samlad i ett konferensrum på hotel Savoy i Malmö för att lyssna igenom de sju tävlande bidragen i Malmö. Varje bidrag spelas upp två gånger var. Efter denna genomlyssning har vi samlat ihop våra tankar om bidragen.

1. Army of Us” – Andreas Johnson

Andreas försöker komma tillbaka en sjunde gång med en peppande låt som är en stor kontrast till de flesta låtar han ställt upp med innan. Den påminner dock väldigt mycket om hans bidrag 2010, ”We can work it out”, fast med ett modernt och något urtvättat pop-sound. Verserna har dock en riktigt bra uppbyggnad och man hängs med på känslan av gemenskap som Andreas vill förmedla. Men så fort refrängen kommer sjunker låten till ett ”to, to, to much” som är lite för igenkännligt och gammalt. Låten har en ambition att vara en stor arena låt, men förutsättningarna för detta finns inte riktigt där. Trots att det är ett step up från tidigare bidrag så finns det tyvärr risk att låten försvinner i mängden av bättre upptempobidrag.

2. ”I Do Me” – Malou Prytz

Party deluxe! Malous låt kickstartar direkt med ett beat som man lätt lägger på minnet. Med en kaxighet i rösten och peppande text, så som ”I do it all for me” står ut, får man en väldig girlpower-vibe som är väldigt rätt i tiden. ”I do me” är utan tvekan en låt som kommer få svenska folket att hoppa i sina soffor, lägga undan chipsskålarna och dansa loss. Trots att det är en melodi vi har hört förr, vill vi ändå höra den igen. Kan Mohombi lyckas ta sig vidare till final med en poplåt som vi har hört tusen gånger förut – Då kan Malou också lyckas!

3. ”I Love It” – Oscar Enestad

Oscar levererar lika väl, om inte bättre, på egen hand än med FO&O med en låt som andas Justin Bieber. Tyvärr är låtens sound lite för mainstream, speciellt med tanke på det starka startfältet. Snygga fiolstråkar kommer och räddar låten i sticket, men det räcker inte för att låten ska hålla hela vägen. Och visst är det fint av Oscar att skriva en låt om sin flickvän, men med textrader som ”My parents don’t like it, but don’t care, it’s exciting” påminner det lite för mycket om en hormonell tonåring som vill provocera sina föräldrar. Kommer Oscar lyckas lika bra som sin forna bandmedlem Felix Sandman? Förmodligen inte!

4. ”Leva livet” – Jan Malmsjö

Jan Malmsjö. Kära Jan Malmsjö. En mysig låt där Hasse Andersson möter Owe Thörnqvist med inslag av Kalle Moreaus! En låt som skvallrar om det goda livet och andas positiva och folkliga toner. Låten ger en flashbacks till Arja Saijonmaas bidrag förra veckan, vilket kan sia om låtens chanser. Dragspelet påminner om hans klassiker ”Hej clown”, men utan den läskiga vibben från barnkören. Detta kompenseras (tyvärr) med Malmsjös läskiga häxskratt. Bidraget är en passionerad låt som kommer få svenska folkets hjärtan att smälta och Malmsjö klarar sig fint även utan låtskrivaren Benny Andersson som skrev hans förra bidrag – Det återstår dock att se om låten kommer bli en olycklig flopp som Arjas eller om den kommer skrälla som Owe Thörnqvist och ta sig till final.

 5. ”Nakna i regnet” – Vlad Reiser

Samir och Viktor är tillbaka i form av Vlad Reiser – Ett upptemposound som kommer tilltala den unga publiken, men få gamlingarna att rynka på näsan. Men till skillnad från Samir och Viktor så fastnar inte Vlads låt i huvudet på samma effektiva sätt. Texten faller på att inte ha några mer catchy meningar än ”Dansa med mig i regnet” och ”Nakna dansar vi i regnet”. Men artister har ju tagit sig långt i tävlingen med fåordiga låtar tidigare, så varför skulle inte Vlad kunna lyckas med detta.

 6. ”Hold You” – Hanna Ferm & LIAMOO

Två superidoler i lyxförpackning! Äntligen får vi en låt som andas mer i en pop-ballad anda, något som verkligen behövs i denna deltävling. Refrängen har ett välbehövligt lugn och det är här som båda idolernas röster får ett ordentligt lyft. Liamoo lämnar rappen bakom sig och hans röst smälter bra ihop med Hannas. Liamoos och Hannas kemi går inte att ta miste på, vilket förmodligen bara kommer bli ännu tydligare på scen (alla minns vi idolduetten från 2017). Är det möjligt att Liamoo kommer ta ännu en vinst, men nu i Melodifestivalen? Och kommer Hanna äntligen lyckas ta sig upp från silverplatsen till guldet? Det är inte helt otroligt!

7. ”Tempo” – Margaret

Margaret är tillbaka med en låt som känns som en utdragen version av ”In my cabana”. I refrängen lyfter den dock något och utvecklas till en låt som definitivt kommer bli ihågkommen. Med ett snyggt nummer och lika unika scenkläder som förra året kan Margaret kamma hem den unga publikens röster och ta sig långt i tävlingen. Det är tydligt att Margaret har en förkärlek för knäppa textrader, exempelvis så sjunger hon ”Let me be your temple” som anspelar på… Ja.

Sammantaget kan vi konstatera att deltävling 2 är en riktigt stark deltävling. Men sen så brukar ju alltid den andra deltävlingen vara riktigt stark, om inte den starkaste, i festivalen. Skillnaden från andra år är dock att denna tävling kommer att lyfta hela svenska folket från sina soffor och locka unga lika mycket som äldre. Mot slutet får vi dock en välbehövlig paus i form av LIAMOO och Hanna Ferm innan Margaret avslutar tävlingen med ett riktigt högt tempo. Fortsätter varje deltävling i den här andan kommer det bli en otroligt stark final, om inte den starkaste vi sett på flera år.

Schlagerhörnans tippningar: 

Final: Hanna Ferm & LIAMOO & Malou Prytz

Andra chansen: Margaret & Oscar Enestad