Dotter och Mendez har de bästa låtarna

 

Igår var det dags för uppspelningarna av bidragen i Malmös deltävling. Den svenska schlagerpressen var självklart på plats för att ge sina åsikter och bedömningar, så även Schlagerhörnan.

A bitter Lullaby – Martin Almgren
Martin Almgren har aldrig varit en personlig favorit, och den största anledningen till det ligger i att han helt enkelt är ointressant som artist. Han ställer upp med countrypop ala banjo special, ett spår som passar bättre på en bensinmack än glammiga sammanhang. Men låten har en viss potential och andra chansen är absolut en möjlighet. Betyg 2/5

Stark – Barbi Escobar
Precis som titeln skvallrar om handlar Brabi Escobars låt om att tro på sin inre kraft och vara modig. Rent generellt tycker jag att låten har allt en modern pop bör innehålla, men samtidigt kan jag känna att detta är ganska gjort och därför blir “Stark” ganska svag i sitt sammanhang. Betyg 3/5

Cuba libre – Moncho
På något sätt känns det som att Moncho gjort en demo till Panetoz som de sedan inte velat ha. Sångens låttext har hämtat inspiration från Vikingarnas “I mitt eget blue Hawaii” och melodin skulle lika gärna kunna vara ett intro till Bolibompa. Betyg 1/5

Party voice – Jessica Andersson
Hon kanske för sig som en mamma men när Jessica Andersson bjuder på upptempo höjer jag volymen. Ett tag trodde jag faktiskt att Jessica helt övergått till att göra ballader i Mello, men kanske är det en version 2.0 som vi nu ser. Hur som helst hoppas jag svenska folket inser att vi måste få med en homecoming schlagerqueen till final. Betyg 4/5

Min dröm – Kalle Moraeus
Lika exalterad som jag är att Jessica är med igen, lika trött är jag att se Kalle Moraeus i TV-rutan. Låten tolkar jag som en sång om frihet, att känna sig tillfreds med livet så som det ser ut för stunden. Även om låten får en att dra tankarna till Norrland, så påminner Moraeus mer om Roger Pontare än om sig själv. Betyg 2/5

Cry – Dotter
Det finns mycket att säga om Dotters “Cry”. Bidraget är favorittippat enligt oddsen, detta trots att Dotter ställs mot namnkunniga artister som Jessica Andersson och Mendez. å andra sidan anser jag att låtens inledning kanske flörtar lite väl mycket med Julia Michaels “Issues”, linjen är hårfin mellan att låna och att stjäla. Men det som verkligen gör starkast intryck är låtens crescendo som skapar en slags känsla av befrielse. betyg 4/5

Everyday – Mendez
Efter sommarens latinovindar på svenska spellistor, trodde jag då aldrig att jag hade ett ytterligare behov av denna genre i mitt liv. Men Mendez överbevisade allt. Hans låt är som en musikalisk kioskvältare som kommer få vilken zumbainstruktör som helst att gå bananas. För en gång skull visar en veteran var skåpet ska stå och det ska belönas med en finalplats anser jag.Betyg 4/5

Imorgon med start från 20.00 finns jag på plats i Rådhuset i Malmö för att att uppdatera er om festligheterna på välkomstmiddagen för artisterna. Jag utlovar många selfies.