Jon Henrik Fjällgren vann mot sin ångest

Som vi har kunnat läsa i medierna har finalisten Jon Henrik Fjällgren lidit mycket av panikångest under den senaste tiden. Under sitt liv har sångaren stött på många utmaningar. Som barn blev han adopterad från Colombia, och fick också mota många kränkningar i ung ålder på grund av att sitt ursprung och kultur. År 2010 gick vännen Daniel tragiskt bort, och det var också då Jon Henrik skrev låten Daniels jojk. Han framförde också jojken i ”Talang Sverige 2014”, en tävling han sedan gick och vann.

Sedan vinsten 2015 har det, iallafall karriärmässigt, gått spikrakt uppåt. Jon Henrik fick uppträda på ”Allsång på Skansen”, släppte sitt första album Goeksegh, och kom på andraplats i Melodifestivalen 2015 med bidraget Jag är fri (Manne leam frijje). Men helt plötsligt blev det tyst från sångarens sida, han syntes allt mindre i media och spelningarna uteblev. Bagaget från alla jobbiga minnen blev för tungt att bära helt enkelt, och snart diagnostiserades han med posttraumatisk stressyndrom.

PTSD som sjukdomen förkortas till, drabbar de som varit med om en svår händelse kopplat till ett dödsfall eller en grov kränkning av ens integritet. Symtomen kan uppkomma allt ifrån några veckor efter det inträffade, eller upp till år. Den drabbade återupplever trauman i form av återkommande minnesbilder, man försöker undvika allt som påminner en om traumat, får en överdriven vaksamhet som leder till känslomässig instabilitet, och man kan få minnesförluster. Läs mer om PTSD på vårdguiden.se.

”Varje natt vaknade jag med ett ryck

som gick över till panikattacker

och slutade med ångest”

– Jon Henrik på sin Instagaram.

 

Sjukdomen blev också mer påtaglig när hans andra vän också gick bort för en tids sedan. Men Jon Henrik Fjällgren är en kämpe och beslutade sig ändå för att ställa upp i årets Melodifestival med duettpartnern Anina. Tillsammans framförde dem bidraget En värld full av strider. Trots en jobbig vecka där Jon Henrik var nära att bryta ihop under sändning, blev slutet gott. När finalplatsen var säkrad kom glädje- och sorgetårarna.

Foto: Fredrik Sandberg / TT 

 

För Jon Henrik Fjällgren har det också varit viktigt att berätta om sin sjukdom för att hjälpa andra:

Jag tror jag kan hjälpa andra genom att berätta om det. Det talas väldigt lite om det, för det är en sjukdom som inte många förstår. Jag har fått väldigt lite förståelse för vad jag har drabbats av, det är synd, för det är verkligen ett skit att ha att göra med, sa Jon Henrik i en intervju med svt Sápmi. Jon Henrik vann mot sin ångest ännu en gång!