Vinna eller försvinna för Loreen ikväll

För tredje gången återkommer en forna, svensk eurovisiondrottning för att försvara sin tron. Det är vinna eller försvinna som gäller för Loreen i kvällens deltävling. Carola gjorde comeback 2006 efter att ha vunnit Europafinalen 1991 med Fångad av en stormvind. Hennes återkomst i tävlingen blev en succé, och med bidraget Evighet vann hon återigen den svenska finalen. I Athen tog Carola en femteplats för Sverige. Även Charlotte Perrelli återvände till Melodifestivalen efter segern i Israel med Take me to your heaven  år 1999. Iförd en tight silverkorsett sjöng hon Hero, och vann återigen den svenska uttagningen 2008. Dock fick Charlotte nöja sig med en snopen 18 plats i Serbien.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

 

Nu är det alltså Loreens tur att försvara sin titel som eurovisionvinnare, och hon gör det med låten Statements. Men med dessa typer av comebacker kommer också den STORA PRESSEN, både vad gäller låtval och scenografi. Slår vi ett öga på oddsen (Unibet) för deltävlingen är Loreen klar favorit med 1.05. Dock visar publikundersökningen som Melodifestivalklubben utför att Loreen först hamnar på en tredjeplats med drygt 16% av rösterna. Med andra ord är inte vägen till finalen en ”Walk in the park”. Dessutom har Loreen uttryckt en oro att bidragets innehåll skall uppfattas som för tung och mörk:

– Det är min största oro, att man ska tro att jag vill hetsa fram någonting. Att jag vill vara hård. För det är inte alls min ”approach”. Jag vill tala min sanning, visa på hopp och kraft och förhoppningsvis visa på den kraft som vi människor har, säger hon till TT.

Det kommer bli en nervpress för oss som håller på Loreen, men å andra sidan kanske vi inte ska vara allt för oroliga. Loreen är ju ett proffs!