Eurovision 2016 och asyllagen som går igenom idag

Det har gått lite över en månad sedan Eurovision hölls i Stockholm. Ett evenemang där Sverige visade upp för världen hur progressiva vi är med HBTQ-rättigheter och till första semifinalen hette mellanakten ”The Grey People” och handlade om de som flyr från sina hemländer på grund av krig och förföljelser. Sverige har länge setts som ett öppet, solidariskt och frihetsfrämjande land, om det är sant eller inte kan man ju diskutera. Efter att det skramlats i bössorna på galor där Sveriges kändiselit uppträdde och våra politiker pratade om öppna hjärtan så har läget förändrats. Status quo har vänts mot flyktingarna. De som flyr lämnas på gummibåtar eller i sina hemländer för att dö på grund av att det skulle vara en ”ekonomisk kollaps” om de kom till Sverige. Vid Öresundsbron görs ID-kontroller konstant, både på Kastrup och när man kommer till Hyllie. Att komma till Sverige för flyktingar har därmed blivit svårare och idag ska riksdagen rösta igenom en ny lag som gör det svårare för familjeåterförening för flyktingar. Det är en tillfällig begränsning av asylrätten som ska genomföras och det är enbart Centerpartiet och Vänsterpartiet som gått emot den nya lagen. Begränsningen för familjeåterförening menar många även strider mot barnkonventionen. För att läsa mer om vad lagen har för konsekvenser, läs här.

Det är inte min sak här att ta något politiskt ställningstagande, detta är trots allt en schlagerblogg. Men Eurovision är politik och därför måste Sverige Eurovisionvärdskap diskuteras. Mellanakten The Grey People fick många hyllningar. Showproducenten menade att numrets budskap var att ”Vi vill få folk att stanna upp och tänka till, samtidigt som vi ingjuter värme och hopp om större medmänsklighet”. Samtidigt var det lite kritik, man uppmanade om medmänsklighet och ville berätta lite om flyktingarnas situation. Även tävlingens tema var ”Come Together”. Sverige, försökte likt 2013, propagera för kärlek och förståelse. Följa en linje av svensk medmänsklighet som vi ska vara så kända för i världen.

”The Grey People” var ett fint nummer. Tyckte det var effektivt att med små medel berätta en historia. Skickligheten och dess budskap var oerhört fint, men det ställer även frågan. Vad är skillnaden mellan ett allt mer främlingsfientligt Sverige som på bästa sändningstid över hela Europa propagerar för kärlek och medmänsklighet och ett Ryssland som skickar fredsballader med harmlösa artister som blir utboade? Inte så mycket. Inte mycket. Polina Gagarina var helt oskyldig när hon förra året blev utbuad då hon sjöng A Million Voices. Samma blev Dima Bilan under en Eurovisionkonsert, trots att han är en av de ryska artister som offentligt gått ut mot antigay-lagarna i Ryssland. I efterhand kan man med Eurovision i Stockholm se att man försökt dölja de problem som uppstått. Flyktingarna i The Grey People nådde till slut ett säkert slut, men var är det ”säkra slutet” i verkligheten? Speciellt om den nya asyllagen går igenom. Inte i Sverige iallafall.

Sen är det såklart synd att likt insamlingsgalan 2015 att få av de kändisar som ställde upp nu visar något som helst intresse över vad som händer. De är inflytelserika, de kan ändra opinion. Opinion är inte bara att skänka pengar till välgörenhet lite då och då utan att aktivt deltaga i den politiska debatten.