ESC ’16: Schlagerhörnan tycker till om Finalen

Douze points goes to… Sverige? Ryssland? eller varför inte Greklands obligatoriska tolva till Cypern?

Ikväll får vi veta vem som vinner Eurovision Song Contest 2016 och efterträder Måns Zelmerlöw som herre på täppan (om det nu blir Sergey, som många tippar). Som vanligt har vi i Schlagerhörnan betygsatt och tippat. Så läs vet jag!

Siffrorna bredvid sångtiteln är bidragens odds från Unibet som de var 00.00 natten mot fredag/lördag.

1. Belgien – Laura Tesoro – What’s the Pressure
 (67.00)

Jesper: 22
Lauras energiska framträdande har fått många fans bland press och publik, dock täcker det inte helt upp detta mellanmjölks försök till discolåt. Tycker ni inte också att det är lite Amy Diamond över scenframträdandet?

Pontus: 22
Härlig inledning på finalen med lite uppryckande discomoves och glada känslor. Laura har sprudlande energi på scenen och gör verkligen allt för att lyfta det annars ganska billiga hantverk som låten utgörs av. Med lite flyt kan Belgien skaffa sig sin andra topp tio placering i rad.

2. Tjeckien – Gabriela Gunčíková – I Stand (201.00)

Jesper: 2
Gäsp. Gabriela sjunger fint och de har arrangerat det fint på scenen. Den stack ut litegrann i sin semi, men i finalen faller den platt. Finns bättre och mer effektiva ballader än I Stand. Dock kul för Tjeckien som är i final för första gången!

Pontus: 222
Det är kul för tjeckerna att äntligen få lyckas i Eurovision tycker jag. Gabriela framför en bra ballad som dessvärre har hård konkurrens från andra starka kvinnliga solister med än bättre bidrag. Känns som att denna kan försvinna i mängden.

3. Nederländerna – Douwe Bob – Slow Down (26.00)

Jesper: 222
En mysig trallvänlig liten sak med vaga rötter i folkmusik. Douwe Bob charmade alla med sitt scenframträdande och Nederländerna lyckas bäst när de skickar icke-konventionella bidrag (i Eurovision-sammanhang). Kan bli topp 10-placering här!

Pontus: 22
Charmknutten Douwe Bob gör kameralinsen fuktig, han vet hur man tar en publik. Countrylåten han sjunger känns väldigt traditionell, och jag föredrar nog hellre den mer moderna countryn som Nederländerna kom tvåa med 2014. Detta hamnar någonstans i mitten.

4. Azerbajdzjan – Samra – Miracle (101.00)
Jesper: 22
Hyggligt producerad midtempo-ballad som andas lite Helena Paparizous Survivor. Däremot är scenframträdandet alldeles för plottrigt. Kunde ingen stoppat allt guld & glitter? Det är Eurovision, inte Solid Gold från 80-talet.

Jesper: 22
I sedvanlig ordning blir det en svenskskriven popballad, serverad av en snygg tjej i ett välkomponerat nummer(med svenska dansare). Konceptet känns igen från Azerbajdzjans tidigare bidrag. Även om landet har en stark låt i år anser jag både sångerska och framträdande vara en aning ointressant.

5. Ungern – Freddie – Pioneer (151.00)
Jesper: 22
En whiskey-skadad röst och en låt som tar sig själv på alldeles för stort allvar. Det är inte dåligt, men det finns något oerhört Christian adult contemporary sjunget av en pånyttfödd Linus Svenning över det hela. Kommer troligtvis hamna i bottenhalvan.

Pontus: 22
Det första som slog mig när jag hörde Freddie sjunga, var hur 2005 det lät. Kläderna, trummarna, och låten. Sen är det beundransvärt att Freddie inte har tappat rösten än, så som han gapar i sitt bidrag. Nedre halvan av resultatlistan!

6. Italien – Fransesca Michielin – No Degrees of Separation (34.00)
Jesper: 222