Storfavoriten Sergey höll – Reflektioner över Semi 1

Jesper här och jag vill säga att jag är minst sagt nöjd med resultatet, visst synd att Estlands Jüri inte gick vidare, men för att vara helt ärlig levererade han inte ett stensäkert nummer. De tio som gick vidare var ganska förutsägbara, förutom kanske Österrike som då snodde Islands plats. Island Greta Salome har under veckan varit tippad att gå till final, men den här gången var det nog inte många som ringde på henne. En teori jag har är att hennes nummer, med ganska bombastiska visuella komponenter, bleknade i jämförelse med Sergey Lazarevs mastodontnummer.

Sergey Lazarev, storfavoriten, höll och jag tror han kan komma kunna hålla sitt favoritskap ända in i det sista. De två från denna semifinalen jag kan se som han konkurrenter är nog Nederländerna, vars mysiga folklåt kan skrälla till det (många älskar sånt här), och Armenien vars Iveta nog gav ett snäppet bättre framträdande än Sergey. Mestadels för att hon klickade mer med kameran än honom. Sen blev jag även jätteglad för österrikiska Zoës skull. Så söt och så fin låt. Blev även glad för den är så oerhört opretentiös både i sång och nummer, vilket behövs bland årets bekostade bidrag.

Showen i allmänt? Ja helt okej. Med två programledare fick Petra Mede lite mindre tid att briljera så de får klart godkänt för mig, men inte mycket mer. Saknade den där hjärtliga stämningen Petra Mede, själv, gav Eurovision 2013. Kanske det blir bättre till finalen. Öppningsnumret var sådär, lite besviken, kanske också där för att vi i Sverige redan sett liknande.

Mellanakten hade ett starkt budskap, men själv blev jag inte lika berörd. Den var alldeles för lång och tyckte slutet blev lite klyschigt. Som en Hollywood-saga med ett gott slut, när vi vet att slutet på den här krisen inte kommer nå på lång väg. Däremot kudos till koreografen för dansen i sig var sjukt snygg och man förstod hela storyn.

Kvällens minus måste dock var Lotta Bromé. Jag gillar henne för mestadels, men hon passade inte alls in i stämning. Det lät som att vi lyssnade på Karlavagnen och det är inget man vill tänka på när man ska titta på Europas största fest. Sen tyckte jag hon var lite för partisk ibland, som när hon totalt dömde ut Finlands chanser, menmen.

Till Final:
Armenien – Iveta Mukuchyan – LoveWave
Azerbajdzjan – Samra – Miracle
Cypern – Minus One – Alter Ego
Kroatien – Nina Kraljić – Lighthouse
Malta – Ira Losco – Walk On Water
Nederländerna – Douwe Bob – Slow Down
Ryssland – Sergey Lazarev – You Are the Only One
Tjeckien – Gabriela Gunčíková – I Stand
Ungern – Freddie – Pioneer
Österrike – Zoë – Loin d’Ici