Startskottet har gått för Frans – här är den första prognosen inför Eurovision

Även om det bara gått dagar sedan Frans ropades ut som vinnare av Melodifestivalen, har det börjats spekulera i hans chanser i Eurovision song contest. Den första indikationen var den internationella juryn som gav Frans 88 poäng, vilket placerade honom på en andraplats efter Oscar Zia. Dock skilde det endast en poäng mellan de båda skåningarna i toppen, och Frans kunde på sätt ta hem segern i och med folkets röst. Men som traditionen bjuder blev ”If I were sorry” anklagad för att vara ett plagiat av Matt Simons ”Catch & release”, något som sedan Frans friades från av Eurovisiongruppen som inte sett något problem med det svenska bidraget.

foto: PK
foto: PK

Efter vinsten kom också svidande kritik från schlagerveteranerna Tommy Körberg & Claes af Geijerstam. De menade att låten var för stillsam, och att Frans skulle bli chanslös i Eurovision. Efter att ha lyssnat igenom en rad olika topplistor som eurovision fans skapat på Youtube, kändes det inte alls bra. På många listor fanns inte ens Sverige med bland topp 30. Även om dessa fan-listor inte tar det breda perspektivet, har det varit en bra indikator genom åren på vad som sedan kommit långt i tävlingen.

Men de senaste dagarna har mina förväntningar på en god placering återigen infunnit sig. Denna positiva känsla grundar sig dels på Frans framgångar på Spotify. Under söndagen streamades ”If I were sorry” fantastiska 755 000 gånger på streamingsajten, och blev därför Spotifys 49:e mest spelade låt i världen. Detta kan jämföras med resten av de tävlande ländernas bidrag som inte ens tagit sig in på topp 100. Sett till de europeiska oddsen ligger Frans tvåa efter Rysslands Sergej Lazarev.


Under det stora deligationsmötet där samtliga länder officiellt lämnar in sina bidrag och får information om hur årets Eurovison Song Contest kommer att se ut, avslöjade Christer Björkman för SVT att det finns en ”Måns-effekt”. Han säger att det kommer bli många tekniska nummer, med projektioner och andra tekniska effekter. Däremot bryter Sverige själv mot denna trend genom att skicka ett mer avskalat nummer.

Än är det dock svårt att sia hur det kommer gå för Sverige, odds och favoriter förändras säkerligen tills maj. Den 14 maj sjunger Frans som nummer nio i finalen, och det är först då som vi på riktigt får veta om det blir en sjunde seger eller inte.