Från Tanzania till Melodifestivalen – historien om SaRaha!

Foto: Janne Danielsson/SVT/Melodifestivalen
Foto: Janne Danielsson/SVT/Melodifestivalen

 

Det här är en berättelse om en tjej som föddes i Vänersborg, som gjorde karriär i Tanzania och blev en del av den östaferikanska popscenen, och som nu skall tävla i den tredje deltävlingen i Melodifestivalen med en en låt skriven av Arash. Låt oss presentera SaRaha!

Den 26 juni 1983 föddes en tjej vid namn Sara Larsson. Som tvååring flyttade hon med sina föräldrar från Vänersborg till afrikanska Tanzania, och här kom Sara att spendera stora delar av sin uppväxt. När hon som artonåring bestämde sig för att flytta till Zimbabwe var det för att spela i band med olika Zimbabwiska musiker ute på klubbar och restauranger i Harare. Men efter ett par år bestämde sig Sara för att återvända till Tanzania för att på riktigt fokusera på musiken, här upptäckte hon också den västafrikanska popen som blivit hennes signum sedan dess.

Året är 2011 och det är nu som det riktiga genombrottet kommer för Sara. Genom swahilisången Tanesco blev ”SaRaha” artistnamnet på många östafrikaners läppar, låten spelades dagligen på radiostationen TBC1 (Tanzania Broadcasting Corporation) under samma år.  I juli 2011 samarbetade SaRaha dessutom med artisten Akil  i låten My Dear, där musikvideon till låten var nominerad i kategorin ”bästa musikvideo” på Kilimanjaro Music Awards.

Sedan succén har SaRaha blivit en etablerad popartist i östafrika och släppt ett antal singlar som fått mycket uppmärksamhet i Tanzanisk media. Dessutom har hon samarbetat med andra östafrikanska hip hop- och afropop artister så som Dully Sykes, Fid Q, Makamua, Marlaw, Linex and Chidi Beenz. 2013 kom SaRaha tvåa i musiktävlingen ”Global rockstar” med sitt bidrag Jambazi, och 2014 släppte sångerskan sitt allra första album Mbele Kiza.

Under 2014 blev SaRahas musik också uppmärksammad i Sverige då hennes låt Mbele Kiza kom in som utmanare på Svensktoppen.  Under detta år följdes dessutom albumet upp med singlarna Dadido and Shemeji. Nu kan karriären i Sverige ta ny fart då SaRaha ställer upp i Melodifestivalen med låten Kizunguzungu som är skriven av Anderz Wrethov och eurovisiontrean Arash Labaf. Hon beskriver låten för SVT som ”afropop, en ganska kaxig kärlekslåt om förälskelse”. Det skall bli spännande att se vad SaRaha kan bjuda svenska tv-tittarna på genom sin afropop.

(Källor: Wikipedia, SaRaha – Official Homepage, SVT)