Ukraina kan bli politiska i årets Eurovision

Hör och häpna, respekterade brittiska tidningen The Guardian har idag skrivit om Eurovision Song Contest och ett bidrag som inte ens vunnit sitt lands nationella final.
Jamala tävlar i den ukrainska melodifestivalen och är den stora förhandsfavoriten att vinna. Hon ställer upp med en låt som heter 1944, en låt om Stalins tvångsdeportation av krimtater. Att anknyta sin låt till förflutna konflikter är ej ovant i Eurovision. Armenien har skickat både Apricot Stone (2010) och Don’t Deny (2015) som båda två var alluderade till förnekelsen av det armenska folkmordet. Men allt som görs reflekterar sitt verks samtid. Just nu är Krimhalvön annekterad av Ryssland och de krimtatarer som bor där anser sig själv tillhöra Ukraina. En konflikt som lett till att Ryssland nu i tre år skickat fredsballader.
Om Jamala får ställa upp med sin 1944 tror jag den kan vara en stor favorit att vinna hela Eurovision. För låten är en snygg ballad med electroinfluenser och om vi känner Ukraina rätt kommer de satsa 100% på showen, även när det gäller en ballad. Men först måste Jamala vinna den ukrainska Melodifestivalen och sen finns ju alltid hindret med att texten kanske anses vara för politisk? Vi får väl la se.