Favoriten höll och en underdog skrällde – en summering av deltävling 1

Foto: PK
Foto: PK

 

Anna Book gjorde sin egen version av ”I’ll be back” när hon proklamerade till publiken ”Vi ses igen”, Ace Wilder höll för favorittrycket och Robin Bengtsson skrällde. Allt om allt var den första deltävlingen en succé.

Manuset, skrivet av Edward af Sillén, drog showen ur det träsk som den varit i de senaste två åren och tack vare Petra Mede och Gina Dirawi glänste kvällen ytterligare. Det finns ingen tvekan om att de två är crème de la crème av Sveriges programledarkår och tillsammans strålade de lika starkt som Hellos själv. Mellanakterna om att Eurovision skulle ruinera Sverige, KDUSchlager, Anna Books diskvalificerade bidrag och Las Ketchup comeback var pricken över i:et. Man vet inte vad man ska förvänta sig och det är the gift that keeps on coming. Röstningsrekord blev det också. 4 389 687 röster räknades in, vilket betyder att hjärtappen blivit en succé. För summan till Radiotjänsten var blygsama 477 689 kr.

Att Ace Wilder och Robin Bengtsson gick vidare, det är schlagermagi. De cementerar ytterligare Melodifestivalen som en tävling som anpassat sig efter 2010-talets musiksmak. Visst, det är kul med Anna Book och hennes nostalgikramande eller som Oscar Sundell skriver på Twitter:

”Det är så viktigt att den här låten faktiskt får framföras. En helt nödvändig påminnelse om festivalens ogenerade rötter.

Även om tävlingen kommit långt får man inte glömma vart den började och vilka som gjort tävlingen till den folkfest som den idag är. Innan Samir & Viktor kastade av sig tröjorna på scen och Ace Wilder bjöd på show av VMA-kvalité hade vi schlagerdivor som Anna Book, Lena Ph och Shirley Clamp som skapade hajp kring tävlingen och lett den till vart den är idag. Även om deras texter handlade om så simpla saker som kärlek och även fastän tonartshöjningarna var allt för givna.

Allt som allt ser jag fram emot ytterligare fem helger med denna tävling som hela Sverige har en åsikt om, men vi på Schlagerhörnan har en enad åsikt – att vi älskar den! Nästa vecka blir det Malmö och Skåne som få stå som värd när bland annat Molly Pettersson Hammar gör comeback efter appstrul förra året. På återseende!

Till Final:
Ace Wilder – Don’t Worry
Robin Bengtsson – Constellation prize

Till Andra Chansen:
Albin & Mattias – Rik
Samir & Viktor – Bada Nakna

Utslagna:
5. Mimi Werner – Ain’t No Good
6. Pernilla Andersson – Mitt Guld