Mello Crime Story: #AnnaGate

SVT kallade till presskonferens. Två timmar efter det stod klart att Anna Books låt redan skickats in till Moldaviens Melodifestivalen 2014 och lagts upp hade SVT fixat en presskonferens. Notera att det tog fyra timmar för SVT att starta liverapportering angående Parisdådet förra året.
Det var en tung stämning under presskonferensen igår då Christer Björkman tillkännagav att Anna Book och Himmel för Två har blivit diskad. Men vem är det egentligen som ska få skulden för detta dåd? Låt oss börja med vad som faktiskt gick fel.

2014:
Moldavien har aldrig vunnit och därför kan man tänka sig att TV-bolaget kallar in låtskrivare från Sverige för att förhoppningsvis lyckas knipa en åtråvärd Topp 10-placeringar. Detta verkar Sven-Inge Sjöberg, Larry Forsberg och Lennart Wastesson nappa på och skriver tillsammans med Aidan O’Connor schlagerdängan Taking Care of a Broken Heart som sjungs av Felicia Dunaf. Till skillnad från Sverige har Moldavien inte lika strukturerad uttagningsprocess, låt oss gå igenom den.

Wiwiblogg rapporterar att mer än 40 låtar deltog i en såkallad ”live audition” som sändes live på TRM, däribland Taking Care of a Broken Heart med Felicia Dunaf. Tyvärr går den låten inte vidare till semifinalen.

2016
Anna Book ska deltaga med låten Himmel för Blå med en svensk text av Camilla Läckberg. Båda två är mycket entusiastiska över att få deltaga och spänningen är hög bland alla schlagerfans. Hon kommer till genrepet igår och ser superglad ut, men så kom nyheten. Taking Care of a Broken Heart finns redan på Youtube.

Christer Björkman kallar till presskonferens och Anna Book diskvalificeras. Alla nekar att de haft någon vetskap om att låten redan publicerats och låtskrivarna säger att de inte tänkte på det med Moldavien då de fick reda på att den ”inte gått vidare”, likt hur folk skickar till Svenska Melodifestivalen men där urvalsjuryn nekar låtarna. Anna Book kommenterar via Instagram att hon är förkrossad medan Camilla Läckberg gör en sen ankomst till välkomstfesten tillsammans med sin Simon Sköld. De blir diskret eskorterade till sitt bord.

Men vems fel är det då, om det är någons fel?
Anna Book och Camilla Läckberg var troligtvis helt ovetande. Det första man gör är inte att shazama en låt för att se om den varit med i Moldaviska Melodifestivalen.

Samma gäller Christer Björkman, även om det borde finnas tydligare riktlinjer om att urvalsjuryn vet vilka länder låtarna tidigare har skickats in till. Mer detaljer måste ingå.

Låtskrivarna då? De säger de var ovetande, men då tappar man samtidigt förtroendet för dem. Uppenbarligen har bidraget framförts i en såkallad live audition som kan ha sett ut som den i Idol där artisterna framträder låtar och en jury bestämmer om de går vidare eller inte. Detta var en del av Moldaviens Melodifestival och då kan man undra, hur kan man inte känna till valprocessen i det land man skickar in bidrag till. Sedan har Aftonbladet också hittat en Facebookuppdatering av Aidan O’Quinn, låtskrivaren till den engelska texten, där han länkar till låten på Youtube. Uppdatering kommer säkerligen komma.