När comebacken inte blir som man hoppats!

Då och då i Melodifestivalen återkommer gamla favoriter från tävlingen för att upprepa sina lyckade prestationer. I vissa fall blir comebacken en stor succé där det till och med kan räcka hela vägen. Några praktexempel på det är Carola, Loreen och Måns som alla tre vann Eurovison song contest på andra eller tredje försöket. Men för andra har det gått desto sämre.

Cecilia Vennersten tävlade 1995 med balladen Det vackraste som trots att den inte vann (för det gjorde Se på mig med Jan Johansen) blev en megahit i Sverige, och låten är än idag vanligt förekommande på bröllop. Tio år efter triumfen framförde Cecilia en ny ballad Var mig nära i Melodifestivalen 2005. Dessvärre var bidraget aldrig nära att gå vidare från sin deltävling.

 

Shirley Clamp kammade hem andraplatsen efter Lena Philipsson i 2004 års festival. Låten hette Min kärlek och den kom att bli en riktig schlagerklassisker. Året därpå var Shirley en av favoriterna att ta hem segern med bidraget Att älska dig, men kom på fjärdeplats. Efter det tog hon en längre paus från schlagern för att sedan göra comeback 2009, återigen med en svulsten ballad. Men se att detta gick skepp rätt åt skogen och Shirley kom på sista plats i sin deltävling.

 

Charlotte Perrelli är en av Sveriges stora schlagerdrottningar som både vunnit Eurovision song contest 1999 med ”Take me to your heaven” och Melodifestivalen 2008 med Hero. Nu tänker ni säkert att ”ja men hon gjorde ju comeback och vann?!” och det är absolut sant. Men glöm inte att Charlotte också deltog 2012 med popdängan The Girl.  Inför tävlingen hade Charlotte fått uppsydd en dyr klänning, hon hade danskoreografi, samt införskaffat sig en stor projektionsduk. Men trots de stora investeringarna fick hon lämna deltävlingen tomhänt.

 

Afro-Dite var kvinnotrion som glittrade mest under 2002 års Melodifestival, så pass att de till och med gick och vann. För att fira tioårsjubileet av vinsten beslöt sig gruppen för att återförenas igen genom låten The Boy can dance. Firandet fick dock ett abrupt slut och Afro-Dite fick se sig utslagna redan i deltävlingen.

 

Linda Bengtzing är en av mina absoluta schlagerfavoriter genom tiderna med hits som Alla flickor och Jag ljuger så bra. Sammanlagt har denna jänta deltagit i schlagersammanhang fem gånger. Bengtzing har dessutom gjort en låt som heter värsta schlagern vilket säger en hel om hennes relation till tävlingen. För även om Linda aldrig kommit topp tre i Mello har hennes bidrag blivit klassiker, alla utom en kanske. Förra året gjorde nämligen Linda comeback för vad hon själv kallade för en uppdatering av henne som artist. Soundet lät annorlunda, schlagertonerna hade ersatts av rockslingor. Men Linda 2.0 var ingen framgång och hon åkte ut i deltävlingen.