Så kan Malmö bli värdstad på nytt!

Året var 2013 och Sverige skulle stå värd för världens största underhållningsprogram efter att Loreen året innan hade kammat hem en jordskredsseger i Eurovision med Euphoria. På förhand var det givet att Stockholm, huvudstaden, skulle få agera värdstad. Men Malmö skrällde och drog det längsta strået. Aldrig har vi skåningar varit så stolta över Malmö som just då. Dessutom blev det årets Eurovision en succé vilket både vi har att att tacka Manusförfattare, Petra Medé, och Malmö stad för. Nu är det åter upp till kamp om vilken stad som får äran att hålla i Eurovision song contest, och Malmö är åter med i leken. Så här tänker jag mig att staden skulle kunna ro hem evenemanget igen.

Det som gagnar Malmö i stadskampen är främst ERFARENHETEN av att ha hållit i evenemanget förr. På så sätt är man medveten om vad som funkar och inte. Utifrån det kan man arbeta fram en ännu bättre plan till nästa år. Storleken på staden skapar förutsättningar för en gemytlig eurovision – stämning, som inte genomsyrar storstäder som Stockholm på samma sätt.

För det andra har Malmö stad varit bättre på att skapa en VISION som överensstämmer med det Eurovision – arrangörerna söker. Dessutom är Malmö en mångkulturell stad där inkluderingsfrågor står i fokus vilket även Eurovision som evenemang vill främja.

Självklart är det så att Stockholm har mer förutsättningar när det kommer till logistiken. Man har tillgång till fler hotell, större arenor och mötesplatser överlag. Men Malmö har bevisat att störst inte behöver vara först. MALMÖ ARENA är med sin kapacitet på 15 000 perfekt utformad för denna sortens evenemang, istället för en halvtom jättearena. När det kommer till hotell har Malmö fått tre helt nya moderna sådana. Två av hotellen ligger även grannar med arenan.

Foto: Pontus Källström
Foto: Pontus Källström

 

Arenan är beläget i den växande stadsdelen HYLLIE. Här ligger bland annat köpcentret Emporia som rymmer hela 200 butiker. Malmö mässan kan fungera som presscentrum likt förra gången. Området har också en egen tunnelbanestation vilket underlättar för folk att ta sig till- och från arenan via tåg. Flygplatsen i Köpenhamn är bara två stationer bort, likaså Malmö centralstation fast på andra hållet. Allt är nära! Här har Malmö ett kommunikativt övertag gentemot Stockholm.

Nybyggda MALMÖ LIVE blir den perfekta platsen för invigningsceremonin. Hela tanken med det nya konsert- och kongresshuset är att bilda en ny mötesplats i Malmö där kulturen står i fokus, och vad kan då passa bättre än Eurovision? Bara kongressdelen slukar 1500 personer, medan konserthuset kan rymma 1600 åskådare. Malmö live ligger dessutom ett stenkast ifrån centralstationen så det är enkelt för folk att hitta dit.

STORTORGET kan Eurovision village hålla till. Torget är rymligare än Gustav Adolf torg, och här brukar bland annat Malmöfestivalen bygga upp sin stora scen. På Gustav hade man istället kunna ha Euro fan café som blir en öppen mötesplats för fans och allmänhet med möjlighet för fester och events.

Foto: Pontus Källström
Foto: Pontus Källström

 

Euroclub kan återigen hållas på SLAGTHUSET. Det är en stor lokal som är utrustad med modern teknik. Liksom Malmö Live ligger Slagthuset väldigt nära centralstationen. Med andra ord så är Europa välkomna till Malmo 2016!