Eurovisionkompassen – Östeuropa

Nu tar vi oss vidare till Europas östra delar, häng med!

Ryssland: Polina Gagarina – A Million Voices
Pontus: Egentligen är jag emot allt som har med Ryssland att göra. Det är ett av världens mest aggressiva länder i nutid, och de har mage att skicka en låt om fred och frihet. Skulle jämföra Rysslands bidrag med vargen i Rödluvan som klär ut sig till den oskuldsfulla mormodern. Det otäcka är att förklädnaden även lockar mig. Melodin är en stark ballad som troligtvis kommer gå långt i tävlingen. (3/5)

Jesper: Visst, Ryssland är hycklare i år igen, men som tur är känns det inte lika predikande i år. Polina är fager som en svan och sjunger lika vackert. Låten är lite mer upplyftande än andra ballader i år och har han en snygg tonartshöjning. Kan bli riktigt farlig! (3/5)

Vitryssland: Uzari & Maimuna – Time
Pontus: Denna låt är lika uppiggande som en fylld spypåse! (0/5)

Jesper: Lite billig öststatsdisco. Är egentligen extremt lökigt, men funkar i detta sammanhang och det här med att min är en duo som består av en sångare och en violinist kan bli hur campy som helst. Ser riktigt fram emot framträdandet (3/5)

Moldavien: Eduard Romanyuta – I Want Your Love
Pontus: Moldavien försöker flörta med Jason Derulo men allt resulterar i ett misslyckat raggningsförsök och en smäll på käften. (1/5).

Jesper: YES! Moldavien kör Cheiron-soundet från 90-talet. Detta är så dåligt att det blir riktigt riktigt riktigt bra. Sen kläderna, sångaren verkar ha fastnat i nån pubertal fas. Detta är så lökigt men så bra.

Azerbajdzjan: Elnur Huseynov – Hour of the Wolf
Pontus: Sedan Azerbajdzjan klev in Eurovision 2008 har landet tävlat med ballader hela fem gånger. Detta år är inget undantag. Stråkarna är framplockade, likaså änglakören och det förlösande crescendot. Men mitt hjärta säger inte dunk.(2/5).

Jesper: Azerbajdzjan kan bli farliga i år! Detta är årets snyggaste ballad i tävlingen. Dramatiskt, vackert och sångeran verkar sjukt bra på att sjunga. Landet brukar heller aldrig spara på scenframträdandet så Måns får nog passa sig här va.

Armenien: Genealogy – Face the Shadow
Pontus: För er som inte vet vad armeniska folkmordet är, ni borde lyssna på följande bidrag. Dock kommer många av er upptäcka att melodin är alldeles för outhärdlig att utstå, och då är det bättre att skriva sökordet på Google. (1/5).

Jesper: Fint budskap, men detta är verkligen hur dåligt som helst. Tänker inte kommentera mer. (1/5)

Cypern: Giannis Karagiannis – One Thing I Should Have Done
Pontus: En Singer-songwriter sjunger en småmysig ballad som påminner lite om Tears in heaven. Bidraget känns dock väldigt ofarligt i tävlingen.(2/5).

Jesper: Här försöker man på lite Ed Sheeran möter One Direction-light. Totalt värdelöst och slöseri med tid för alla som kommer titta på Eurovision. Tack och hej. (1/5)

Georgien: Nina Sublatti – Warrior
Pontus: Visst är det en krigslysten kvinna i Nina Sublatti, och hon är självsäkerheten själv. Och andra sidan känns det som att låten vill lite för mycket och tappar på så vis sin dynamik. (2/5).

Jesper: Det finns potential med all dramatik, men den saknar någon riktig substans eller något som gör detta spännande. Det blir mer en uppvisning av sångerskan vokala kapacitet. Ingen höjdare precis (2/5)

Serbien: Bojana Stamenov – Beauty Never Dies
Pontus: Bojana Stamenov är utan tvekan årets fandrottning. Det är något med storvuxna kvinnor i paljettklänning som sjunger slagkraftiga sånger om att stå upp för sig själv, som får homopubliken att göra vågen. (2/5).

Jesper: Jag älskar denna schlagerdivas bombastiska ballad som sen bara blir ett rajvparty på några sekunder. Halledar vad detta kommer smälla av på scenen. Kommer väl troligtvis floppa stort, men vi fans vet iallafall att vi kommer få ett roligt framträdande. (4/5)

Montenegro: Knez – Adio
Pontus: Snark så tråkigt detta var. Balkanballader när de är som sömnigast.1/5).

Jesper: Jag tänker koka kaffe här. Dels för jag inte vill höra låten för den är så tråkig och sen för att kunna hålla mig vid liv efter det att kaffet är klart och jag måste sitta och lyssna på resten av låten. Tyvärr Montenegro, tråkigt. (1/5)