Eurovisionkompassen: Nordeuropa

 

Foto: Pontus Källström
Foto: Pontus Källström

Eurovisionkompassen slår sig ner i den norra delen av Europa för att där se vad bland annat våra nordiska länder valt för bidrag till Österrike. Det är en stor variation. Allt ifrån finsk punk, glada pojkband, hjältar, och en del balladduetter. Slå fast säkerhetsbältena för nu kör vi.

 

Sverige: Måns Zelmerlöw – Heroes
Pontus: Även om Måns vann i överlägsen stil i den svenska finalen så har låten aldrig varit min favorit. Istället är det showen som fångar mitt intresse. Tror också det är streckgubben som kan göra Måns till Eurovisionhjälte för Sverige. (3/5)

Jesper: Vi alla känner till Heroes vid det här laget. Kompetent? Ja! Kommer Sverige får en bra placering? Troligtvis. Men det är så ospännande. En David Guetta för en alltför sen publik. Om detta vore 2009 hade det varit spännande, men 2015… njah. Däremot så vinner Måns på ett så balladtätt startfält där hans låt blir en av få festhöjare. (3/5)

 

Danmark: Anti social media – The way you are
Pontus: Feelgood landet Danmark levererar återigen en glädjespridare till låt. Jag får lite Beatles känslor över det hela och bidraget sticker ut från mängden på ett härligt sätt. (3/5)

Jesper: Typisk dansk, klyschig schlager med ett pojkband som försöker leka One Direction, men tappar hela poängen då dessa faktiskt främjar sociala medier. Var är udden? Var är det där lilla extra?! VARFÖR FÖRSÖKER NI INTE DANMARK?! Herregud! Blir så frustrerad. Skickar samma glada bläh pop hela tiden. Tack och hej, men en tvåa för ni för det är väl helt okej hitfaktor på det. (2/5)

 

Norge: Mørland & Debrah Scarlett – A Monster Like Me
Pontus: Norge följer årets trend och satsar på en mörk ballad. Inte så originellt men ack så bra. En av mina favoritbidrag. Duettparet har en bra kemi och sjunger fint ihop. (4/5)

Jesper: Dramatisk duellspel bjuder Norge på. Det är faktiskt oerhört fint, med en smula kinematografisk stämning på det hela, iallafall om man utgår från scenframträdandet. Måhända kan det vara lite en dussinvara i ett startfält som bjuder på så många duetter redan, men om de gör ett bra scenframträdande kan detta sticka ut! Håll ögonen öppna!(3/5)

 

Finland: Pertti Kurikan Nimipäivät – Aina mun pitää
Pontus: Tänk er Glada Huddik teatern fast på finska och punk. En del av mig ler och tycker det är modigt och bra av Finland att bli representerade av personer med funktionsvariationer. Men en annan sida tycker detta är en fruktansvärd låt. Det bästa med låten är dess korta speltid.(1/5)

Jesper: ”Man måste säga nej! Man måste säga nej! Auktoritet är bra! ” ungefär så sjöng Carola när hon talade i tungor. Auktoritet är inte alltid bra, men här borde någon slags auktoritet få plockat bort detta skräp ifrån tävling! Lordi, ni är förlåtna.(0/5)

 

Island: María Ólafsdóttir – Unbroken
Pontus: I år väljer Island att skicka en midtempoballad med en gullig tjej som sjunger fint. Visst hörs det ganska trist? Det är det! Jag varken diggar eller iggar låten, den är bara anonym.(2/5)

Jesper: Man tycker nästan det är sött hur hon försöker lajva Danmarks vinnarartist 2013 genom att sjunga en harmlös popdänga barfota. Det är inte dåligt, men bara otroligt generiskt. Hade kunnat vara ett random albumspår på Katy Perrys senaste album, men nu blev det ett bidrag i Eurovision istället. Helt okej.(3/5)

 

Estland: Elina Born & Stig Rästa – Goodbye to Yesterday
Pontus: En av de stora förhandsfavoriterna är Estland, som precis som Norge skickar en ballad sjungen av ett duettpar. Själv har jag svårt att fatta hajpen kring bidraget och energin mellan Born och Rästa är på lägsta nivån.(2/5)

Jesper: Tyvärr. Estland är favorittippade men jag fattar inte poängen. Det är inte lika äkta som Nederländernas låt förra året, men eller inte lika dramatisk och campy som Norges låt. De må komma topp 10 men hos mig har dessa ingen favör.(2/5)

 

Lettland: Aminata – Love Injected
Pontus: Ur den lilla Aminata ryms en kraftfull röst som krävs till denna Loreen influerade låt. Det är något med låten som får mig att vilja lyssna mer. Men efter två minuter börjar jag tröttna lite. Den känns ofärdig och jag är osäker om låten håller i längden.(2/5)

Jesper: Jag gillar detta. Det är en lettisk, falsksjungande, FKA Twigs. Intressant låt som hade kunnat bli bättre med en starkare sångerska, men det får väl gå an. Om framträdandet är bra är detta en finalistplats, men om de gör något halvdant blir det ”bye bye” för Lettland. Allt här hänger på om framträdandet kan fånga kvar tittarna i låten.(3/5)

 

Litauen: Monika Linkytė & Vaidas Baumila – This Time
Pontus: Litauen skänker övriga Europa på glädje och en trallvänlig melodi innehållande mycket gitarrspel. Det hela känns lite sommar. Men för mig är detta mer vilja än skicklighet. Eftersom det finns ett begränsat antal upptempolåtar detta år kan kvantiteten komma att spela en viktigare roll än kvalitén när det kommer till hur folk röstar. (2/5)

Jesper: Ännu en smörig duett som hade behövt lite energi. Denna är dock lite roligare än Estland på grund av den rimliga faktorn att detta känns Eurovision helt och hållet. Därför höjer jag mitt betyg från tvåa till trea på Litauen! (Dock vilket annat år som helst hade detta varit en solklar tvåa).(3/5)