Schlagerhörnan slutgiltiga dom – Jon Henrik vinner ikväll!

 

Foto: Pontus Källström Schlagerhörnan tror det blir en kamp mellan Jon Henrik och Måns.
Foto: Pontus Källström

Samir & Viktor – Groupie
Jesper: 2/5
Pontus: 3/5

Duracellerkaninerna Samir & Viktor trallar vidare med sin oemotståndeligt irriterande Groupie. Deras medverkan fyller dock mer en underhållningskvot i finalen än ett kvalitativt medförande.

Chans att Vinna: Knapp. Lär håva in tittarröster, men juryn kommer stjälpa dem.

JTR – Building It Up
Jesper: 1/5
Pontus: 2/5

Banal pojkbandspop med ett band som framstår som en IKEA-version av One Direction. Dagens mest malplacé, vad gör dem ens i final?

Chans att vinna: Zero. Nada. Noll.

Dinah Nah – Make Me (La La La)
Jesper: 3/5
Pontus: 2/5

En relik från 90-talets glada dagar har dammats av och nått en plats i final. Sött, gulligt och trallvänligt, men tyvärr äter inte Dinah upp kameran som hon borde och dansarna tar all uppmärksamhet.

Chans att vinna: Tror Eurovisionskräddarsytt lär den se sig besegrad, kan dock se juryn göra så att Dinah Nah får en uppskjuten placering

Jon Henrik Fjällgren – Jag Är Fri (Manne Leam Frijje)
Jesper: 4/5
Pontus: 4/5

Med sin jojklåt harJon Henrik Fjällgren byggt broar mellan olika kulturer i Sverige. Även om vi inte skall överanalysera låtens betydelse så är Jon Henriks framgång även ett visst erkännande av den samiska kulturen. Om Svenska folket väljer att skicka detta bidrag att representera landet i Eurovision kan Jon Henrik bli högaktuell med sitt säregna framträdande. Därför håller Schlagerhörnan honom som en av vinnarkandidaterna ikväll.

Chans att vinna: Finns stora chanser att både folket och juryn kommer rösta på detta.

Jessica Andersson  Can’t Hurt Me Now
Jesper: 2/5
Pontus: 2/5

Jessica har nu tidigare under sina soloförsök försökt efterlikna Kylie Minogue, Donna Summer, Celine Dion och nu är det dags för lite Shania Twain-light. Säkert och flott, men utan nerv. Kanske tillsammans med JTR kvällens mest likgiltiga framträdande och låt

Chans att vinna: Chanslös, men tror juryns förkärlek för Jessica kan rädda henne från sista platsen

Måns Zelmerlöw – Heroes
Jesper: 3/5
Pontus: 3/5

Starttävlingens Goliath har maxat sin show och levererar både en hit och en visuell fest. Kompetent, men det finns något som saknas. Det skriker inte vinnare helt & hållet.

Chans att vinna: Definitivt vinnarkandidat, men har på känn att internationella juryn kommer straffa Måns för ”Lovers on the Sun”-likheterna.

Linus Svenning – Forever Starts Today
Jesper: 3/5
Pontus: 3/5

Efter förra årets succe med Bröder  där Linus kom 5:a, känns Linus inte lika farlig när det kommer till kampen om vinsten. För det första känns inte forever starts today lika direkt som föregånagren, för det andra är låten inte på svenska vilket gör att låten inte sticker ut på samma sätt.

Chans att vinna: Känns lite som att Linus kommer hamna i mitten, på placering 6 till 9.

Isa – Don’t Stop
Jesper: 2/5
Pontus: 3/5

Efter skrällen i Östersund har Isa gått från nobody till somebody och hennes popularitet bara stiger känns det som. Dessutom spelas låten på radion vilket ökar Isas chanser gentemot hennes konurenter. Men för våran del är Don´t stop fortfarande en billig kopia av Taylor Swifts Shake it off, och på den punken står vi fast.

Chanser att vinna: Isa får ses som en underdog.

Magnus Carlsson – Möt Mig I Gamla Stan
Jesper: 3/5
Pontus: 4/5

Årets raggningslåt numer ett får Magnus Carlsson stå för med ett schlagernummer som Melodifestivalsfansen så länge suktat efter. Dessutom är Magnus en folkkär artist som de flesta svenskar känner igen.

Chans att vinna: Tror Magnus samlar ihop mer poäng från folket än juryn.

Eric Saade – Sting
Jesper: 3/5
Pontus: 4/5

Inför denna Melodifestival ansågs Saade en av toppkandidaterna till att vinna. Dock har hajpen kring honom sjunkit till förmån för en annan skåning. Men Eric har inte på långa vägar gett upp hoppet om en andra sångfågel på bokhyllan och han kommer göra allt i sin makt för att fånga varenda röst han kan få, om så han skall kasta kläderna. Frågan är om hans slit kommer löna sig?

Chanser att vinna: Absolut en av huvudkonkurenterna til Måns, men känns trots allt relativt ljummen i sammanhanget.

Mariette – Don’t Stop Believing
Jesper: 4/5
Pontus: 4/5

Här har vi en av kvällens bidrag som har skrällpoential. Mariette är säkerheten själv på scen och hennes scenframträdande osar Eurovison. Dessvärre verkar folket ha glömt bort Mariette, förhoppningsvis kommer juryn ge en indikation på att hon bör vara i Wien. Man kan alltid hoppas.

Hasse Andersson – Guld och Gröna Skogar
Jesper: 3/5
Pontus: 3/5

Spelmannen har gått och blivit det nya svarta. Alla vill ha en del av honom, vuxna som barn. Det är en skön låt som får en att vilja vifta lite på rumpan och finna sig en tös eller påg att pussa på. Hihi.

Chans att vinna: Troligtvis inte så stor chans att vinna, men kan bli en Thorsten Flinck. Mycket från folket, men inget från juryn.

Jesper Tippar:

 1. Jon Henrik Fjällgren
 2. Måns Zelmerlöw
 3. Mariette
 4. Linus Svenning
 5. Eric Saade
 6. Hasse Andersson
 7. Isa
 8. Dinah nah
 9. Samir & Viktor
 10. Magnus Carlsson
 11. Jessica Andersson
 12. JTR

Pontus Tippar:

 1. Jon Henrik Fjällgren
 2. Måns Zelmerlöw
 3. Eric Saade
 4. Mariette
 5. Hasse Andersson
 6. Magnus Carlsson
 7. Isa
 8. Linus Svenning
 9. JTR
 10. Samir & Viktor
 11. Jessica Andersson
 12. Dinah Nah