Måns vann en jordskredsseger – tredje skåningen i rad!

 

Foto: Pontus Källström
Foto: Pontus Källström

Conchita invigde årets final på ett fabulöst sätt med Rise like a phoenix. Hela friends arena explodera, tävlingen var igång. Samir & Viktor var först ut med sitt glada bidrag Groupie, och avslutade numret med ett dödshopp på två meter, rakt ner i en madrass. Duracellkaninerna följdes upp av ett anonymt JTR, och ett träningspass lett av Dinah Nah. Fjärde bidrag ut var Jon Henrik Fjällgrens samiska jojklåt som fick friends arena att bli ett enda stort snölandskap. Mitt under hans bidrag kraschade dessutom melodifestivalappen, vilket kan varit en indikation på att folket uppskattade Fjällgrens bidrag.  Efter honom gjorde Jessica Andersson ett fint balladnummer tillsammans med en upplyst publik. Måns hade utan tvekan de största publikstödet, och han gjorde ett fläckfritt nummer. Isa sjöng Don´t stop,  jag ville helst att låten skulle sluta. Desto gladare blev jag när Magnus frågade om vi skulle mötas i gamla stan ikväll. Eric Saade hade som vanligt sting på scenen och det gillade publiken. Efter honom uppmanade Mariette oss alla att aldrig sluta tro, och det med ett snyggt framträdande skapat av bland annat Miss Li. Hasse Andersson avslutade kvällen med en redig GO stämning. De skånska flaggorna viftade, publiken dansade, och hela pressrummet sjöng i refräng. För ett ögonblick kändes det faktiskt som att Hasse vunnit hela finalen.

Ylvis sjöng om vad var meningen med Stonehenge, och jag undrade mest var det var som var meningen med Ylvis och Lilly och Sussie??

När den internationella juryn hade sagt sitt ledde Måns med 122 poäng  följt av Mariette med 74 poäng och Jon Henrik med 51 poäng.

Dirty Loops gjorde en funkversion av Sanna vinnarlåt Undo.

Till sist blev det Måns Zelmerlöw som vann Melodifestivalen i en jordskredsseger. 288 poäng gjorde så han korades till vinnare och tvåan, Jon Henrik Fjällgren, fick 139 poäng. Det fanns inget som kunde stoppa Måns. Mums-Måns. Måns med många namn. Hela resultatet analyserar vi mer imorgon.

1. Måns Zelmerlöw – 288
2. Jon Henrik Fjällgren – 139
3. Mariette – 102
4. Hasse Andersson – 78
5. Eric Saade – 71
6. Linus Svenning – 59
7. Isa – 56
8. Samir & Viktor – 49
9. Magnus Carlsson – 28
10. JTR – 24
11. Jessica Andersson – 23
12. Dinah Nah – 22

Kvällens stora skandal blev Melodifestivalsappen. En app som vars succé Melodifestivalsledningen skrytit med, men idag brast det. Likt Titanic som sjönk till botten blev Melodifestivalsappen ett tecken på att något är stort betyder det inte att det håller. Här brast det stort. Synd för appen är en bra idé definitivt, men med många felaktigheter som bör tas upp för att det ska kunna funka nästa år.