Så låter Östersund – Schlagerhörnan recenserar!

 

Ellen Benediktson – Insomnia

Jesper: 3/5

Jag har svårt att lista ut om Ellens engelska är hennes riktiga accent eller om det mer eller mindre bara är i skolan av många andra svenska indiepopsångerskor som försöker sjunga med en bruten engelska för att vara lite ”quirky” & ”cool”. Det är iallafall det minsta man kan störa sig på, för Ellen leverar här en suggestiv synthpop i musikalstuk. Inte helt olik en mash-up mellan Euphoria och Cranberries Zombie. En bra start på tävlingen, men jag befarar en flopp i Amanda Fondell-stil.

Pontus: 3/5

Efter förra årets succé med balladen ”Singbird” ställer Ellen upp med en ångestfylld, elektronisk poplåt. Den oskuldsfulla flickan från ifjol har smutsat ner sig ordentligt. Till skillnad från förra året har Ellen dessutom en hel drös med dansare runt omkring sig för att skapa mer energi i scennumret. Känner själv att låten både kan gå till andra chansen och komma sexa, men hoppas på ett avancemangs.

Kalle Johansson – För din skull

Jesper:1/5

Hej Kalle. Hejdå Kalle. Så känner jag inför denna Oskar Linnros (Kalle Kaviars remix). Trallvänligt, men ack så banalt och ack så ospännande. Nästa.

Pontus: 1/5

Svensktoppen nästa vinnaren Kalle Johansson framför ett bidrag som närmast kan beskrivas som en mix av Oscars Linnros och Ullrik Munther fast lite blekare. Har svårt att se att detta kommer gå vidare.

Andreas Weise – Bring Out the Fire

Jesper: 2/5

Andreas följer i Idolbanan och verkar tro att det fortfarande är veckoteman. Enligt honom är väl denna veckan typ ”brittiska sångare”, för detta låter som ett kärleksbarn mellan Olly Murs glättiga pop, som jag avskyr, och Robbie Williams Let Me Entertain You. Allt är inte negativt dock, för jag dras ändå med i den här lilla ooriginella soppan och kommer på mig själv att nynna med.

Pontus: 3/5

Entertainern Andreas Weise showar loss med ett riktigt storbands numer med pop influenser. Till skillnad från min gnälliga kollega älskar jag Olly Murs och den typen av musik så därför blir jag glad av denna låten. Tror låten både kan locka till sig såväl diggiloo och ladies night publiken.

 

Andreas Johnson – Living to Die

Jesper: 3/5

Förvisso stör jag mig lite på den här Lana Del Rey möter Skara-hybriden. Living to Die, jajaja vi fattar du har lyssnat på Born to Die. Men oavsett vad så finns det något storartat långt där inne i låten som jag fastnar för, någonstans där i refrängen finner jag en lite misslyckad, men ack så charmig, lillebror till Christian Waltzs Like Suicide från 2011.

Pontus: 2/5

Från en annan Ladies night Andreas till en annan. För sjätte gången ställer Johnson upp i melodifestivalen, denna gång med en midtempo rockballad. Om jag skall vara ärlig tycker jag Andreas är en sliten figur i dessa sammanhang och därför hoppas jag han åker ut ikväll.

 

Isa – Don’t Stop

Jesper: 2/5

Dussinproducerat pop, javisst är det det. Det är en billig kopia av Shake It Off och har inga likheter med Teenage Dream, som vissa hävdar. Ändå känns detta fräscht och uppfriskande i Melodifestivalssammanhang, för i alla moln och suggestiva beats behöver något sånt här so bara är ”kul”.

Pontus: 2/5

Isa får stå för det piggaste och poppigaste nummer i Östersund vilket kan gynna henne liksom det gjorde för Magnus Carlsson förra veckan. Dock är det känt att poptjejer har det tufft att ta sig vidare i Melodifestivalen, där Ace Wilder får stå som undantag från regeln. För mig är låten en mesvariant på de amerikanska poplåtarna.

 

Kristin Amparo – I See You

Jesper: 5/5

Här kom den. Årets bästa Melodifestivalslåt. Hajpen är sann, lika bra att skippa semi 4 – förlåt Måns! Detta är Fredrik Kempes hittils bästa ballad i Mellohistorien och är den första låten i år som jag faktiskt vill lyssna på utanför tävlingen, utanför detta spektakel. Kristin Amparo ger låten klass, sofistikation och en filmisk närvaro som skulle passa vilken storfilm som helst. Bravo!

Pontus: 5/5

Likt en svensk Adele eller Sandé framför Kritsin Amparo denna känslofyllda, bombastiska powerballad med en internationell klass. Kristin sjung aldrig mer Din soldat pop, du är så mycket bättre än så. Om inte detta går till final har svenska folket tappat sitt musikaliska sinne i Östersjön.

 

Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne Leam Frijje)

Jesper: 4/5

Efter Kristins filmatiska megaballad kommer Jon Henriks mysiga etnoschlager med allt som det kan tänkas bjuda på. Detta är inte en billig och publiklockande variant som Sarek och Roger Pontare var, utan en mer äkta och sympatisk sådan som nyttjar Jon Henriks jojk på allra bästa sätt. Sexan och sjuan till final igen? Ja, jag hoppas det.

Pontus: 4/5

I och med Jon Henriks inträde i Melodifestivalen känns det som om den samiska kulturen äntligen fått sin bekräftelse som den så behöver i musiksammanhang. Mer etnisk mångfald skadar aldrig i festivalen. Detta hade likväl kunnat passa som den officiella VM- låten i Falun. Sen att scennumret är det egendomligaste hittills är en annan femma.

 

Tippning!

Jesper:  Kristin Amparo & Jon Henrik Fjällgren till final,  Andreas Weise & Isa till andra chansen

Pontus: Kristin Amparo & Jon Henrik Fjällgren till final, Ellen Benediktson och Isa till andra chansen