Schlagerhörnans melodifestivalkrönika 2014!

10877443_10203244013731184_890199043_n

(Foto: Pontus Källström)

Tävlingen rivstartade i eurovisionstaden Malmö där konfettin precis fallit över Emelie the Forest. Nu var det istället åtta nya mellolåtar som skulle framträda inför den skånska befolkningen och Christer Björkman konstaterade glatt att ”Nu var den blöta filten borta”. En av förhandsfavoriterna var den forna eurovisonvinnaren Elena Paparizou som efter en lång paus ifrån Sverige nu var redo att presentera en ny sida av sig själv. När Paparizou sjöng ”survivor” på första genrepet var det sannolikt en enad presskår som konstaterade att den grekiska gudinnan var tillbaka med besked. Men tittarna blev inte lika golvade som pressen och Paparizou fick nöja sig med att gå till andra chansen. Dit tog sig även Linus Svenning med sin sång till sin döda bror.

Istället var det skånetjejen med den finstämda balladen som knep en av finalbiljetterna. Ellen blev skrällen med hela svenska folket. Till final gick även den mer förhandstippade Yohio som nog var mer lättad än glad över att ha fått gå vidare.

I deltävling två var det dags för schlagerveteranen Sanna Nielsen att inta scenen, och som hon gjorde det! Trots höga förväntningar överträffade hon dem alla och gick direkt till final inför en jublande publik. Bromöllas stolthet var i sin sjunde final och denna gång med segervittring.

Tävlingens hittills gladaste inslag stod Panetoz för vilket belönades med en finalbiljett. Den gamla melodifestivalvinnaren Martin Stenmark fick liksom Paparitzou nöja sig med en andra chans biljett. Klubbiga JEM, som var en av schlagerhörnans favoriter, gick även dem till andra chansen.

Om det var något som krackelerade i årets festival så var det manuset, programledarna och mellanakterna. Kritiken var hård mot Nour och Anders och i den tredje deltävlingen nådde programmet en bottennivå. Först valde man att inkludera Björn Gustafson, en person som svenska folket började älska snabbt, men som sen vände ryggen till när man förstod att han inte var så rolig, något hans lilla gästspel visade på. Sen så var det ju mellanakten, ett musikalnummer som var så oförståeligt att man knappt kunde kommentera det.

I tävlingens historia har poptjejer historiskt sett haft det jobbigt. Moderna danspoplåtar och unga tjejer brukar inte gå så bra i tävlingen. Men då kom Ace Wilder och allt förändrades. Med sin poppiga upptempolåt ”Buisy doing nothing” blev hon inte bara en utmanare till Sanna om vinsten i melodifestival, hon fick dessutom årets hit. Ace Wilder gick till final tillsammans med flickidolen Oscar Zia.

Inför den sista deltävlingen hade både jag och Jesper stora förhoppningar om att låtkvalitén skulle höjas ett snäpp ifrån föregående veckans lågvattenmärke. Båda lågoddsarna Alcazar och Anton Ewald fans med, och en återkommande Linda Bengtzing som kryddat tidigare festivaler med sina slagkraftiga schlagers. Men ack, förhoppningarna infriades ej!

Visserligen Gjorde Alcazar en snygg entré med den stora discokulan, ett trick de dock använde redan 2005 med ”Alcastar”. I övrigt var deras låt något man hört tidigare. Anton Ewald valde istället att sopa upp Eric Saades glassplitter från Melodifestivalen 2011 och använda i sin scenkostym. I Vilket fall gick dessa två akter till final.

Linda Bengtzing och sin sida valde att överge sin schlagergenre och framförde ett bidrag som mer påminde om Lena Philipsson än henne själv, hon straffades direkt. Istället fick hon se sig besegrad av Ellinore Holmer och Ammotrack.

Aldrig tidigare hade andra chansen haft med så många rockgrupper som 2014. Trots detta blev det två helt andra artister som knep de två sista finalplatserna. Skånepågen Lunis Svenning berörde publiken med sin låt ”Bröder” och vann alla sina dueller. Detsamma gjorde Elena Paparizou som fick sin slutliga revansch efter besvikelsen i Malmö.

Finalen blev en tight fight mellan två brudar. Skulle det bli en powerballad eller en modern poplåt? När slutligen telefonrösterna redogjordes visade sig bara skiljas två poäng mellan Sanna och Ace. Ett så tajt resultat har det inte varit på länge i den här tävlingen. Det blev till slut ändå Sanna som tog hem allt.  Efter sitt sjunde försök kunde äntligen Sanna Nielsen titulera sig vinare av Melodifestivalen 2014. Det var en tårögd Sanna som av glädje glömde texten under konfettiregnet. Som vi alla vet kammade Sverige sedan hem en tredjeplats i Eurovision Song Contest i Köpenhamn vilket är ett utmärkt resultat.

Trots att Sanna var den officiella vinnaren så fanns det många andra vinnare i årets Melodifestival. Linus Svenning och Ace Wilder blev upptäckta av folket och fick ett bra 2014 med turnéer och radiohits. Helena Paparizou kom på en respektabel fjärde plats och gjorde den comeback i Sverige hon tänkt sig. Det visade sig att kärleken till Alcazar fortfarande fanns kvar och att den var större än på länge.

Förlorarna i årets final var nog killarna Yohio, Oscar Zia och Anton Ewald. Det var en märkbart besviken Anton Ewald som efter sin sistaplacering i finalen konstaterade att han aldrig fick den Saadeeffekt som han så länge hoppats på.

Nu blickar vi framåt mot en härlig melodifestival 2015, Schlagerhörnan kommer vara med hela vägen!