Analys av semifinal 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den första semifinalen är avklarad och tio stycken länder är nu klara för finalen på lördag. Bland finalisterna hittar man både förhandsfavoriter som Ungern, Armenien och såklart SVERIGE, men även överraskningar som Island och San Marino.

Under presskonferensen var det ingen tvekan om vilken delegation som var gladast över en finalplats, San Marino var frälst! Efter två tidigare misslyckanden fick äntligen Valentina Monetta vifta med sitt lands flagga tillsammans med ett antal hysteriska landsmän. Hon tackade sin mamma för finalplatsen och sa att hon även kände mycket kärlek inom sig. Även om jag inte är ett mega fan av San Marinos bidrag så måste jag ändå erkänna att jag är jätteglad för deras avancemang.

Ett annat land som har anledning att fira ordentligt är Montenegro som för första gången tar sig till en Eurovisionfinal. Sergej Ćetković uttryckte det som så att ”En finalplats är ett litet steg för många men ett stort steg för Montenegro”.

Ryssland fick ett desto kyligare mottagande när de ropades upp som finalist, publiken bokstavligen buade ut dem. Det är inte konstigt att många artister tackat nej till att delta för Ryssland just i år och det är strongt av de 17 åriga systrarna i The Tolmachevy Sisters att ändå sjunga för sitt hemland.

När vi ändå är inne på Ryssland så fick Ukrainas artist Marija Jaremtjuk frågan från Aftonbladets journalist Torbjörn Ek ”Hur viktigt är det för dig att ta dig till final med tanke på allt som sker i Krimkonflikten?”. Som svar på frågan sa Marija att hon känner stöd från hela sitt land men att det också finns viktigare saker i världen än politik och krig, nämligen musik.

För Sanna Nielsen och den svenska delegationen blev det ett par svettiga minuter innan de som åttonde land ropades upp som finalister. Som jag skrev i mitt blogginlägg tidigare idag så hade tekniken inte funkat helt som den skulle under måndagens genrep vilket bland annat ledde till protester osv. Ikväll funkade alla lampor som de skulle men däremot hade någon av scenarbetarna glömt stänga till en av portarna till scenen vilket syntes tydligt i bild. Som tur var påverkade det inte Sveriges chanser till ett vidare avancemang, Sanna verkar snarare ha stärkt sin ställning som favorit i tävlingen, iallafall om man får tro en av medierna på presskonferensen.

Om jag skall snacka lite pausunderhållning så måste jag ändå säga att danska gjorde ett bra jobb. Inslaget med uppvisningen av Köpenhamn var underhållande och dansnumret med HC Andersen tema var en fin akt. Även programledarna skötte sig trots att jag saknade Petra Mede lite då och då, men ingen är ju som Petra jag menar!

Här är de första tio finalisterna:
Armenien
Azerbajdzjan
Island
Nederländerna
Montenegro
Ryssland
San Marino
Sverige
Ukraina
Ungern