En titt i arkivet – Dessa kalkoner!

Genom hela Eurovisions existens har det funnits bidrag som mer eller mindre syftat till att underhålla mer än att leverera kvalitativ musik. I denna tillbakablick tänker jag guida er genom några av de mest underhållande kalkonlåtarna i Eurovisions historia.

I 1998 års upplaga representerades Tyskland av Guild Horns som minst sagt var en udda prick. Artistens seger i hemlandet Tyskland var så kontroversiellt att det blev en nyhet ute i övriga Europa. I framträdandet kastar sig Guild runt på scen, hoppar ner till publiken och avslutade det hela genom att klättra upp högst upp på en plattform som användes för resultattavlan. Låten  kan räknas som den första i sin sort som framförts i tävlingen. Publiken var i extas  och bidraget hamnade slutligen på en sjundeplats.

 

Upphovsmannen till Tysklands bidrag 1998, Stefan Raab, bytte roll i Eurovision i Stockholm 2000 och blev artist med den smått oseriösa diskolåten ”Wadde Hadde Dudde Da”. Återigen lyckades den skojiga tysken hänföra publiken och låten slutade 5:a.

 

Samma år som Carola tävlade för de blågula färgerna i Grekland 2006, skickade Litauen ett band som minst sagt rörde upp känslor. Med de väl vald orden ”We are the winners of the Eurovison” blev LT-United både hatat och älskat. I slutändan var dem endast åtta poäng från att slå Carola.

 

Men den största kalkonen i Eurovison får ändå bli Dustin the Turkey som tävlade för Irland 2008. Trots flest segrar i Eurovison hade Irlands tävlingsresultat dalat och inte blev det någon finare placering för deras diskokalkon. Låttiteln löd ”Ireland Douze Pointe” men några högre poäng fick landet inte och bidraget åkte ut i semifinalen på en  femtondeplats.

Eurovisionåret 2008 var för övrigt fullproppad med kalkonlåtar, så som ”Leto svet” (Estland), ”Wolves of the Sea”(Lettland) och ”Baila el Chiki-chiki” (Spanien).

Förmodligen blir det Frankrikes Twintwin eller Islands Pollapönk som får stå för årets kalkonlåt, eller vad sägs som kaklåtarna från Lettland och Vitryssland? Hur som helst så får vi hoppas att ingen av dem kommer kunna ge sig på vår Sanna.