Eurovision: The Final Countdown

Dags att syna de nio återstående bidragen inför Eurovision song contest 2014, här kommer våra omdömen!

Rumänien – Paula Seling & Ovi, ”Miracle”
Pontus: 2010 kom denna duo trea med bidraget ”Playing with Fire” och deras låt i år som en aerobic version av den. Den känns rätt plastik och själlös, och sångerskans jädra tonartshöjning gör ingen gladare. Men eurovisonfans glömmer aldrig en gammal favorit och det kommer säkert bidra till några extrapoäng till Rumänien detta året.

Jesper: Robin Stjernberg feat Swedish House Mafia uppbackad av Bert Karlsson, eller? Man skulle nästan tro det. För här försöker Paula & Ovi mixa moderna house-tongångar med klassisk schlager. Resultatet är inte lika bra som deras förra försök, men kan säkert liva upp Eurovisionscenen iår.

Finland – Softengine, ”Something Better”
Pontus: Till skillnad från Rumänien har denna låten en själ att luta sig på. Softengine är ett äkta indirockband som kör sin egen grej och låter sig inte formas om för att passa Euroviosn vilket jag tycker om. Dessutom är låten en av mina favoriter i semifinal två, särskilt i slutet av låten när sångaren spricker i rösten.

Jesper: Bandet som bidrar med årets, vad Eurovision-belackare brukar kalla, ”riktig” musik. Nu tycker jag inte det finns mer eller mindre riktig musik, men däremot så är detta en låt som hade kunnat komma till och frodats utanför ett Eurovisionsammanhang. Låten växer för mig varje gång jag hör den och kan säkert bli en stor hit i Sverige.

Slovenien – Tinkara Kovač, ”Spet (Round And Round)”
Pontus: Tinkara tror sig plocka några pluspoäng genom att återanvända flöjten från ifjol, det tricket funkar inte på mig iallafall. Sen är ju varken låten eller artisten något vidare spännande för den delen.

Jesper: Man försöker verkligen skapa något intressant med denna låten, men misslyckas. Kanske för att det känns tio år för sent, men också för att den är alldeles intetsägande. Tyvärr Slovenien, inte i år kommer det gå särskilt bra heller.

Storbritannien – Molly, ”Children Of The Universe”
Pontus: Jag blir alltid lika besviken på Storbritanniens bidrag i ESC. Fast att landet är en musikjätte höjer man inte ett lillfinger för att skicka en låt med klass. I stora drag handlar detta om att britter anser att ESC är ett icke kvalitativt musikprogram och lägger därför ingen större energi på att skicka bra musik, mycket märkligt eftersom man är en av de länder som ger mest pengar till tävlingen. Om man skall säga något positivt om årets artist så är det ju att det inte är en gammal avdankad popstjärna från förra decenniet.

Jesper: Man märker Molly är både image- och soundmässigt inspirerad av senaste stjärnskottet Lorde. Bland det bästa Storbritannien har skickat på senare år och hoppas verkligen att detta kan ge dem en topp 10-placering!

Spanien – Ruth Lorenzo, ”Dancing In The Rain
Pontus: Återigen ett bidrag där känslorna är som påklistrade och jag gillar inte alls denna balladen. Om ni kommer ihåg Polens bidrag från 2008 (vilket ni uppenbarligen inte gör) så hade jag samma reaktion på den låten. Ruths röst är lite skrikig och det förstör stämningen i låten.

Jesper: Har älskat Ruth Lorenzo sen hon sjöng ”Always” i Storbritanniens X Factor 2008 . Så därför är det kul att nu se henne i detta sammanhanget med en stark ballad i typisk Eurovisionanda. Kan bli farlig bland juryn!

Italien – Emma Marrone, ”La Mia Cittá”
Pontus: Italien skickar sin största kvinnliga rockstjärna vilket jag tycker dem skall få en guldstjärna för. Detta är absolut kvalitetsmusik och Emma Marrone är en cool rockdiva. En topp tio placering förväntas från mig.

Jesper: Det finns något där i detta potentiella rock-aerobicspass, men kan tyvärr inte mäta sig med Italiens senaste försök.

Tyskland – Elaiza, ”Is It Right”
Pontus: Jag satt och livestreamade den tyska uttagningen vilket visade sig vara en show fylld med sömnpiller och kass underhållning. Själv höll jag The Baseballs som mina favoriter men de åkte ut redan i förta omgången av finalen. Vinnaren blev istället folkpopbandet Elaiza som blandar folkmusik och pop, en kombination som snarare skiljer sig än gifter sig tillsammans. Med andra ord ”It was wrong” Tykland!

Jesper: Tycker detta är extremt mysigt och funkar perfekt i sammanhanget. Tyvärr tycker jag att Elaiza är ganska tråkig scenpersonlighet från vad jag har sett, något som känns essentiellt till en sån här låt.

Frankrike – Twin Twin, ”Moustache”
Pontus: Skall jag vara ärlig har jag ratat detta bidrag för jag ansett att det var tramsigt, men efter att ha hört det i kvällens inför program så har ”Moustache” glidit upp till att bli en av mina favoriter. Senast Frankrike låg topp tio i Eurovision var 2009 med Patricia Kaas, nu tror jag de har en chans att nå dit igen.

Jesper: Gillar verkligen Twin Twins låt som är lite som en frisk fläkt i sammanhanget med sina trap-influenser. Kan verkligen bli farlig bland publikrösterna.

Danmark – Basim, ”Cliché Love Song”
Pontus: Det är inget snack om saken att Basim har fått inspiration från Bruno Mars, låten hade nästan kunnat vara ett spår från någon av Bruno Mars plattor. Men det är glatt och trevligt och texten kan man efter en lyssning vilket alltid är livsfarligt.

Jesper: Danmark är tillbaka på sina lite mer glättiga banor med en refräng som sätter sig som klister. Kommer nog inte vinna, men med hjälp av publiken i arenan så kan numret lyfta och ta Danmark till ännu en topp 5 placering.