Inför Eurovision Del 3

Det tredje programmet av ”Inför Eurovison song contest” sändes i fredags och nu kommer även Schlagerhörnans omdömen på låtarna.

Schweiz

Pontus: Jag har någon hatkärlek till denna låten, vislingen är både fånig och underbar på samma gång. Om Sebalters framträdande är lika knasig som låten kan detta bli bra, lite som Moldavien 2012.

Jesper: En smått töntig pastischhybrid utav Alexander Rybak och folkmusikens återupplivning de senaste åren. Trots detta så är den väl lite småmysig i vissa stunder.

 

Makedonien

Pontus: För första gången på många år har Makedonien något modernt att komma med. Förra året blev det ett stort magplask trots min kollegas optimistiska förhandstips. Årets låt är som sagt mycket fräschare och jag gillar det jag hör. Dock är mina ögon inte så imponerade av uppträdandet

Jesper: En typisk dussinlåt som kommer försvinna snabbt ur tittarnas minne. Påminner en del om Ungerns bidrag förra några år sedan, What About My Dreams, men har inte samma klara refräng. Sen verkar sångerskan totalt oengagerad i framträdandet.

 

Georgien

Pontus: Nej men detta är bara för knasigt…

Jesper: Långt, lång där inne så göms det en melodi, för artisterna verkar passionerade med det de gör och det lyser igenom.

 

Norge

Pontus: Här har vi årets största konkurrent till Sanna Nilsens “Undo” enligt min mening. Jag blir känslomässigt berörd av låten och Carl Espens röst är bländande. Dessvärre är hans framförande på scen ganska lamt och måste göras om, för detta kan bli mäktigt!

Jesper: Verkligen, en fin låt, men av någon anledning berör den inte mig. Kanske är det för att den är stöpt i samma form som många andra favorittippad ballad genom åren som “Milim, “My Heart Is Yours” och såklart alla ballader från Irlands forna glansdagar.

 

Polen

Pontus: Detta är en Gott och Blandat påse som innehåller både etniska inslag, en mormor och en fruktansvärt cool brud med häftiga kläder. Låten påminner mig om Ukrainas bidrag 2006. Om jag får ge lite negativ kritik så tycker jag låten är bättre på originalspråket

Jesper: Musikvideon är hemsk. Nu vet jag inte om låten och musikvideon ska vara någon slags satir över omvärldens syn på Polen, som några bloggare menat, men oavsett så funkar såna här satirexporter oerhört dåligt utomlands då många inte uppfatta vad som är humor och vad som inte är humor.

 

Österrike

Pontus: I Denna mäktiga bondinspirerade ballad framträder Conchita Wurst men sin uppmärksammade skäggväxt som gör det hela ännu mer intressant. Jag älskar både låten och Conchita och hoppas att hela Europa är samstämmig på den punkten. Dessa artister behövs synas i dessa tider när kalla vindar blåser in över Europa.

Jesper: En smäktande ballad som mycket väl hade kunnat vara ett ledmotiv till en Bondfilm, samt även titel. Tänk er “Bond: Rise Like a Phoenix”. Briljant. Conchita är även en sångdiva utan dess like som säkert komma ta över scenen i maj.

 

Malta

Pontus:  Jag uppskattar denna countrydoftande midtempolåt, den påminner lite  om Mumford & Sons “I Will Wait”.  Dessvärre verkar inte resten av Europa hålla med mig om den saken vilket är lite synd.

Jesper: Maltas låt är mysig och har något genuint i sig. Kan mycket väl ta sig till final om Europa är på Mumford & Sons-humör.

 

Vitryssland

Pontus: Ytterligare ett land som använder sig utav bakverk i sin låttext. Tycker Teo infriar alla kriterier för att vara en mansgris i denna smått hemska musikvideo där man tryckt på off-knappen när det kommer till genustänk.

Jesper: Nej. Nej. Nej. Hemsk Robin Thicke kopia.

 

Irland

Pontus: Irland är en av mina favoriter i år och “Heartbeat” sticker ut från stratfället eftersom det är en etnisk upptempolåt. Kan dock känna att det saknas något för att låten skall lyfta riktigt ordentligt.

Jesper: Eftersom Irland är Irland så höjer man inte lika mycket med ögonbrynen när de satsar på att kopiera Emeli De Sandes vinnande koncept med lite keltiskt och lite etno sammanbakad i en schlagerlåt.

 

Grekland

Pontus: Nu uppmanas vi att  resa oss upp och skaka loss ordentligt vilket jag gärna gör. Tror att jag kommer ha nytta av denna låten på gymmet dessutom. Som vanligt kommer Grekland fajtas om de främsta placeringarna.

Jesper: Kommer aldrig riktigt förstå varför Grekland alltid satsar med låtar de vet kommer gå hem i stugorna. För länge har de hotat med att dra sig ur tävlingen på grund av sin dåliga ekonomi, tänk då om de vinner? Tror inte denna “Stereo-Love”-wannaben kommer vinna, men den svänger tillräckligt mycket för att den ska sticka ut tillräckligt mycket i detta balladdräpta året.