En titt i arkivet – två återkommande drottningar!

Det var ett tag sedan vi pratade nostalgi så därför tyckte jag det var dags för lite av den varan!

Om det är någonting som schlagerälskare beundrar så är det återkommande schlagerdivor. Vem minns inte till exempel Carolas comeback 2006 eller Charlotte Perrellis bejublade återinträde i tävlingen 2008?

Carola

Redan som 16 åring representerade Carola Sverige i Eurovison song contest. Året var 1983 och låten hette självklart ”Främling”. När man frågar svenskar idag vilka bidrag som Sverige vunnit med brukar främling vara en av de låtar som nämns. Som schlagerkunnig vet jag dock att det var ”Fångad av en stormvind” som förde Carola högst upp på tronen 1991. Femton år senare stod hon på Eurovisonscenen igen, denna gång i Grekland och med bidraget ”Invincable” som slutade på en femteplats. Med dessa resultat måste Carola räknas som en av de artister som lyckats allra bäst i Eurovisonsammanhang.

Charlotte Perrelli 

En annan svensk schlagerdrottning som deltagit flera gånger för de blågula färgerna är Charlotte Perrelli. 1999 vann hon hela Europatävlingen med ”Take me to your heaven” (en av mina favoritlåtar för övrigt) men då med efternamnet Nilsson. Nio år efter sin seger i Jerusalem var det dags för Charlotte att tävla igen, denna gång med låten ”Hero”. I Sverige var det juryn som bäddade för en seger, folkets röst fick nämligen Sanna Nielsens ”Empty room”. Även i Eurovison hade hon juryn men inte folket på sin sida. Om Bara folket hade fått välja hade Sverige åkt ut redan i semifinalen, men med hjälp av juryn hamnade Charlotte på en artondeplats i finalen.