Eurovision = Politik?

Enligt reglerna är politik inte tillåtet i Eurovision Song Contest, men trots detta så är Rysslands deltagande i år ett av Eurovisions mest politiska ögonblick i dess modern historia.

Under de senaste månaderna så har mediebevakningen och omvärldens blickar varit riktade mot Ryssland. Det började med att landets förtryck mot homosexuella aktualiserades i samband med vinter-OS i Sotji och det dröjde inte länge efter spelen var slut förrän Ryssland valde, att med militär, gå in i Krimhalvön som tillhörde Ukraina. Vars efterföljd har blivit att stämningen mellan Ryssland och västvärlden har stramats till, något som vissa menar har bidragt till de sämsta relationen mellan de två parterna sen kalla kriget.

I Rysslands bidrag till årets Eurovision Song Contest så sjungs det om att låta ljuset stråla in i ens hjärta. Detta framförs av två sockersöta flickor i form av Tolmachevy Sisters, som den europeiska publiken senast såg när de vann Junior Eurovision Song Contest för några år sedan. Detta koncept är i tävlingen inte helt ovanligt, men när Ryssland väljer att skicka dessa tvillingar så lämnar det en besk eftersmak. Tolmachevy Sisters ska i tre minuter få Europa att vända blickarna bort från grymheterna som sker i Ryssland och Ukraina.

Östeuropa och Västeuropa är två block som är hett diskuterade under Eurovisionsammanhang. Kompisröstning hävdar kritiker. I år kommer rösterna att utkristalliseras till pro-Ryssland och anti-Ryssland. För när juryn och tv-tittarna lägger sina röster kommer en röst på Ryssland bli en röst för Ryssland.

Även EBU har en en röst att lägga för eller mot Ryssland. Som rapporterat av ett antal tidningar och publikationer tidigare så står EBU för ett val om rösterna från Krim ska räknas till Ryssland eller Ukraina.