Inför Eurovision Del II

Ännu en fredag och ännu ett Inför Eurovision-program som igår drog sig igenom ytterligare nio låtar. Vi på Schlagerhörnan tycker såklart också till och här kommer lite vad vi har att säga om låtarna.

Ukraina: Marija Jaremtjuk – Tick Tock
Pontus: Ukraina brukar alltid vara och slåss om topp tio placeringar i Eurovison, senast i fjol med “Gravity” som hamnade på en tredjeplats. Men landets bidrag i år är inte alls i samma klass och låttexten är riktigt B. Vi får väl se om Maria Yaremchuk bjuder på en häftig show och det kommer hon få behöva göra.

Jesper: Med tanke på att Ukraina i Eurovisionsammanhang är som Kung Midas så kommer detta troligtvis gå bra. Trots att låten är en billig kopia på Be My Valentine från 2009 så kommer showen säkert väga upp det.

Ungern: Kállay Saunders – Running
Pontus: András Kállay-Saunders som framför “Running” berättar för Eurovision.tv att låten bland annat är tillägnad hans barndomskompis som blev slagen som barn. Det är en dramatiskt låt som fångar mig och det är en av mina favoriter i år.

Jesper: En midtempoballad som låter ganska fräsch och modern. Lär slåss om samma röster som Armeniens dubstepballad.

Nederländerna: The Common Linnets – Calm After the Storm
Pontus: Nederländerna satsar på mysig lägerelds countrylåt. Tror dock att detta passar sig bättre i lurarana än på en stor scen. Det är alltid ett risktagande med lugna ballader för det kan både bli intimt och personligt men även livlöst och opersonligt.

Jesper: Det finns låtar som uppenbart fångar låttitelns känsla och stämning och detta är en sådan låt. Den nederländska duon har kanske årets mysigaste låt och som jag hoppas kan ta sig till final.

Moldavien: Cristina Scarlat – Wild Soul
Pontus: Den första tanken som slog mig när jag såg Cristina Scarlat var en ond fe från en Disneyfilm. Men dramatiken känns påklistrad och det hjälper inte hur sur och arg sångerskan ser ut.

Jesper: Ännu lite dubstepsinfluenser i en smått dramatisk låt. Till skillnad från Armenien så blir detta bara skrikigt och ostilsamt.

Litauen – Vilija Matačiūnaitė – Attention
Pontus: Ush vad jag hatar denna låten….

Jesper: En i teorin ganska meningslös låt, men som trots allt ändå fångar ens intresse med hjälp av en tilltalande visuell effekt och ett par snygga och intressanta partier i låten

Montenegro: Sergej Ćetković – Moj Svijet
Pontus: En klassisk balkanballad utan överraskningar.

Jesper: I ett startfält där de flesta ballader kopierar sina amerikanska föregångare så är det skönt och befriande att Montenegro väljer att satsa på en klassisk balkanballad. Landet har innan haft lite problem att hitta fotfäste i tävlingen, kanske kan Sergej ändra på det?

Portugal: Suzy – Quero Ser Tua
Pontus: Portugals bidrag är konstig mix av afrikansk- latinska rythmer med inslag av schlager. Om låtförfattaren hade hållit sig till det latinska hade allt varit förlåtet, nu blir det bara konstigt.

Jesper: Själv sär jag inte någon konstig hybrid av afrikansk-latinska rytmer, vad nu det är. Istället ser jag en låt som är starkt och tydligt influerade utav den pop som är framgångsrik i Latinamerika samt Spanien och Portugal. En stark och kul låt som behövs i det här landskapt av vemodiga låtar.

San Marino: Valentina Monetta – Maybe
Pontus: Efter två misslyckaden ger sig nu Valentina Monetta in i leken igen. Min fråga är om San Marino ens har andra artister att erbjuda eller om Valentina eventuellt har ett kontrakt som sträcker sig under en femårsperiod. Låten är onyanserad och rätt händelselös.

Jesper: Tredje gången gillt? Tror inte det. Visst det är starkare än Facebook-låten, men betydligt svagare än hennes låt från förra året. En ganska säker schlagerballad.

Israel – Mei Finegold – Same Heart
Pontus: Nu blir det ös! Men svingande svärd skanderas det “we dont beat for the same heart” och tänk er en svärddans på scen, det hade varit något.

Jesper: Att döma av musikvideon så verkar det som att man vill leva en storslagen låt, tyvärr så är låten en aning för slentrian och refrängen alldeles för säker. Kanske växer med tiden.