Länder gör sig redo för Eurovision

Förutom Tyskland, Danmark och Sverige, som det rapporterats om tidigare, så har många andra länder under veckan valt och presenterat sina Eurovisionbidrag.

I Slovenien så valde man att skicka Tinkara Kovač och hennes ”Round & Round” efter att hon vunnit deras nationella final med lite mer än 7.000 röster, där hon bland annat tävlade mot Omar Naber, som representerade landet 2005. Låten, som förövrigt är skriven bland annat utav Hannah Mancini ifrån förra årets Eurovision, kan väl beskrivas som en typisk midtempolåt à la Eurovision, med en flöjt i början för att apa efter Danmarks succé med samma instrument förra året.

I Georgien presenterades The Shin & Mariko bidrag som heter ”Three Minutes to Earth”. En smått mysig bagatell med lite folkinfluenser.

Det är sedan länge känt att Aram MP3 ska representera Armenien, där han är ett välkänt ansikte. Nu presenterades hans ballad ”Not Alone” som börjar som en lågstämd ballad men låten stegrar mot slutet där man slänger in lite dubstep där det doftar mycket Alex Clare.

Tredje gången gillt för Valentina Moretta som nu representerar San Marino för tredje året i rad och även denna gång med Ralph Siegel som sin maestro för låten ”Maybe”. Liksom förra året satsar man på klassisk Eurovisionballad med en liten smula Bond i sig.

Det blev storfavoriten Carl Espen som vann med sin ”Silent Storm” och får därför representera vårt grannland Norge. Det är en dramatisk ballad som mycket väl kan konkurrera med Sanna Nielsen, men frågan om inte denna ballad kan falla i samma fälla som till exempel Israel 2010 gjorde genom att vara en växare.

Den genre som under mitten av 2000-talet som var så populär och gick ut på att man satte en kvinnlig soloartist att sjunga en fartfylld poplåt med lite medelhavsinfluenser har börjat dö ut, men Portugal försöker väcka liv i den igen med Suzy som sjunger ”Quero Ser Tua”. Somrigt och medryckande.

I Moldavien så vann Cristina Scarlat med sin dramatiska låt ”Wild Soul” som är ackompanjerad av ett nummer som kan bli riktigt snyggt i Köpenhamn.

Som vanligt satsar Azerbajdzjan med svenska låtskrivare när Dilara Kazimova tävlare med sin låt ”Start a Fire”. Det är ovanligt avskalat för att vara Azerbajdzjan som brukar köra på mycket mer moderna beats i sina ballader.

I Sverige sjöng Linus Svenning om bröder, men i Belgien väljer man att skicka Axel Hirsoux som sjunger om sin ”Mother”.