Analys utav lördagens startordning

Här kommer en liten analys över startordningens betydelse för en låts resultat.

1. Anton Ewald – Natural
Fyra gånger i historien har öppnaren vunnit och ingen kommit sämre än en fjärde placering. Trots detta så var det längesedan någon vann med startnummer ett. Andra flickidoler såsom Måns Zelmerlöw, Darin, Danny och Ulrik Munther har alla öppnat Melodifestivalen men fått se sig besegrade. Ett öde som Anton Ewald kan se sig möta då hans vinnarhajp har sjunkit rejält efter att många dömde ut hans låt som en devalvering utav hans genombrott förra året.

2. Ellen Benediktson – Songbird
Startnummer två brukar talas om som ett ödesdigert nummer. Här sätts oftast artister som anses vara helt chanslösa i sammanhanget och tillika oftast kommer bland de tre sista. Genom historien så har bara tre bidrag tagit sig in i topp 5 med detta startnummer och det är Brandsta City Släckers 2002, Jill Johnson 2003 och Caroline af Ugglas 2009. Noterbart är att förstnämnda och sistnämnda båda tog sig så långt tack vare publikstöd medan juryn ratade dem.

3. Alcazar – Blame It on the Disco
Efter Ellens lågmälda ballad så blir det konfetti och discokula. Många gånger så fungerar startnummer tre som en motpol till den låt som varit innan och det kan man verkligen säga Alcazar gör. Annars så har inte detta startnummer någon klar funktion i hur väl ett bidrag placerar sig och nästan alla placeringerar finns representerade här, förutom en åtråvärd första plats. Detta kan ligga Alcazar i fatet som trots tidigt favoritskap har fått se sig omseglade utav Sanna och Ace Wilder bland oddsen.

4. Oscar Zia – Yes We Can
Solodebutanten Oscar Zia liknar inte bara Anton Ewald i styling och låten, utan har nu även samma startnummer som han hade förra året. Det har aldrig gått riktigt dåligt för någon med det här startnumret, men det har inte heller gått överdrivet bra med fjärde plats som bästa placeringen.

5. Linus Svenning – Bröder
Liksom att sjunga som nummer två så bjuder inte nummer fem på några större framgångssagor i finalen. Det som däremot finns är underdogs som lyckas klättra upp i resultatet mot slutet genom stöd från tv-tittarna såsom Sanna Nielsen 2003, Marie Lindberg 2007 och Louise Hoffsten 2013. Linus Svenning med sin dramatiska ballad om sin döde bror kan få folk att lyfta på telefonerna, speciellt med tanke på att han gör succé på Spotify.

6. Helena Paparizou – Survivor
Lena Philipson och Loreen lyckades båda vinna sina respektive finaler efter att ha uppträtt som nummer sex, ett startnummer den greksvenska sångdivan Helena Paparizou nu intar. Hon har lite uppförsbacke i och med att ha kvalificerat via andra chansen, men med hjälp utav internationella juryn kan hon säkert ta sig in i topp 5, ett resultat vanligt förekommande för det här startnumret.

7. Yohio – To the End
Fjolårets publikfavorit ska sjunga med samma startnummer som Carola vann med 2006. Det är den enda vinnaren i en gryta utav placeringar. Frågan är om Yohios hajp från förra året kan ta honom till en hög placering i finalen eller om folk helt enkelt börjar tröttna?

8. Sanna Nielsen – Undo
Finalens storfavorit sjunger som nummer åtta på lördag, ett startnummer hon erhållit två gånger innan (2007 och 2011). Ingen har tidigare vunnit med detta startnummer men ett flertal publikfavoriter såsom Salem Al Fakir, EMD, After Dark, Pernilla Wahlgren & Jan Johansen samt Kikki, Bettan & Lotta har alla haft det här startnumret. Kan Sanna bli den första att vinna med startnummer åtta?

9. Panetoz – Efter Solsken
På senare år har startnummer nio vunnit två gånger (2010 och 2013), vilket är trendbrytande då detta nummer oftast mer varit en hajpbyggare inför storfavoriten som uppträder sist. Panetoz känns i år ganska chanslösa, men kan mycket väl tävla om en topp 5-placering.

10. Ace Wilder – Busy Doin’ Nothin’
Den sista låten som framförs brukar oftast bjuda på stor show och är nästan alltid en av favoriterna att vinna. Tre vinnare har sjungit sist och ingen har kommit sämre än en fjärde plats. När Ace Wilder gick vidare från semifinal tre var hon en skräll och sen dess har hon toppat Spotifylistan och sålt väl på Itunes, vilket i samband med att hon också fått startnummer tio, sätter Ace Wilder som en av finalens storfavoriter.