Schlagerhörnan tycker till om Andra Chansen

Ett sista stopp innan finalen och det är Andra Chansen. Här brukar skrällar ske och favoriter falla, eller tvärtom. Kontentan är att nästan ingen brukar gå säkert här under Andra Chansen – sa någon Carola? Men det var också här Robin Stjernberg började sin Eriksgata mot säkern, men i år så ser det inte ut som att någon av låtarna kommer kunna klara av  vinna i finalen. Det vi har i årets Andra Chansen är en snäll liten kompott av rock, ballader och pop. Här är våra åsikter om dagens låtar.

01. Ammotrack – Raise Your Hands
@@
Pontus:
Aldrig har det varit så mycket rock i andra chansen som i år! Ammotrack får äran att öppna hela tillställningen och gör det med en ovälkommen nyhet, mer naket! Men hur mycket de än klär av sig tror jag bara det finns plats för ett rockband i finalen, nämligen Outtrigger!

@@
Jesper:
En äkta Skaraschlagerrock-låt, lite sådär 10 år försent, men det kan väl alltid vara kul.

02. Linus Svenning – Bröder

@@
Pontus:
Mina vänner power point presentationen är kvar! Linus Svenning har bytt ut den svarta t-shirten mot ett svart linne annars är allt sig likt sedan hans deltagande i Malmö. Även om jag retar mig på den något klyschiga texten så skapar ändå ”Bröder” en känsla hos mig, vilket inte Ellinore Holmers bidrag gör. Så balladfighten vinner Linus ikväll.

@
Jesper:
Fortfarande en fruktansvärd lökig Takida-ballad vars text och scenpresentation vill få publiken att sympatisera med Linus Svenning. Vilket man förvisso säkert också hade gjort om man bara lät honom stå där på scenen ensam, men nej då nu ska man trycka ned det i våra halsar likt något från en American Idol-audition.

03. JEM – Love Trigger
@@@
Pontus:
Kärleksavtryckaren skjuter iväg enrgiskott utan dess like och kommer träffa Lidköpingspubliken som en partybomb. JEM är en av mina tre favoriter att gå till final imorgon!

@@@@
Jesper:
Modernt, klubbigt och svettigt bjuder JEM på och gör så att årets Idol-säsong får lägga sig ned och skämmas. För JEM, tillsammans med Oscar Zia mfl., visar att X Factor trots sina svagheter ändå tryckte ut riktiga popartister istället för framtida P4-vokalister. Om det hade varit upp till mig så hade detta gått till final, men så lätt tror jag det inte är.

04. State of Drama – All We Are
@@
Pontus:
Mitt största problem med State of Drama är att de är ett pop- och rockband som tror sig vara så in i norden hardcore att det ser fånigt ut. Dessutom har framträdandet överkryddats med konfetti som känns som ett billigt trick att skapa mer effekt på scenen.

@@
Jesper:
Liksom föregående så är jag problem med State of Drama scenpersona och det hela blir för mycket en mellanstadieskolas varièteshow där man för försöker överkompensera för svagt material. Årets låt är en nypa bättre än förra årets mellanmjölk. Nu har man sneglat på fun. och lite One Direction för att hämta inspiration vilket bjuder på en krock mellan vers och refräng.

05. Ellinore Holmer – En Himmelsk Sång
@@
Pontus:
Precis som i Örnsköldsvik har Ellinore valt att behålla sin korta prinsessklänning, och det säger en del om låten när kläderna får all uppmärksamhet.

@@@
Jesper:
Nu har jag inte sett hennes scenframträdande, för jag var bortrest förra deltävlingen, men när jag nu lyssnat på låten några gånger så fastnar jag. Visst det är en banal Sonja Aldèn-kopia, men i jämförelse med många andra svenska ballader i årets deltävling så har denna något som berör.

06. Martin Stenmarck – När Änglarna Går Hem
@@
Pontus:
Sist gissade jag att Stenmark skulle lämna tävlingen som femma men han överbevisade mig och gick vidare. Frågan är om ”När änglarna går hem” kommer nå högre höjder, jag är osäker. De hemska golfbyxorna är i alla fall borta och det är ett stort plus.

@@
Jesper:
Martins arenapop funkar förvisso på radion och kommer-biten sätter sig på huvudet. Minuset är att låten känns malplacé i tävlingen och Martin var inte lika säker scenpersonlighet i Linköping som han brukar vara.

07. Helena Paparizou – Survivor
@@@@
Pontus:
När Helena äntrade scenen i Malmö blev jag mäkta imponerad av hennes framträdande, jag hyllade henne och sa att hon var här för att stanna. Nu är jag inte lika säker längre och en orolighetskänsla infinner sig att Helena inte överlever andra chansen. Men låten är fortfarande en personlig favorit och jag hävdar fortfarande att ”Survivor” är en av de bästa i Melodifestivalen 2014.

@@@@
Jesper:
Hallelujah! Här är hon som borde gått till direkt final men fick se sig besegrad utav två tonåringar. Helena gjorde alla rätt på scen och låten är fortfarande en riktig stark schlagerballad, men frågan är huruvida svenska folket är mätta på sådana efter Sannas totala massaker? Det känns som att Shirley Clamp och Janet Leon både föll offer för att både Helena och Sanna innan ställt upp med storslagna ballader och frågan är om detta kan komma att straffa Helena själv?

08. Outtriger – Echo
@@@@
Pontus:
Detta är årets bästa rock utan tvekan. Outtrigger är smutsigt och sexigt på samma gång. Tillskillnad från all annan mellanmjölksrock som varit med i festivalen är ”Echo” en riktigt fet rocklåt, hallelulja!

@@@
Jesper:
Jag har fortfarande lite problem när man marknadsför något som metal och sen har världens poppigaste refräng. Men visst, funkar det så funkar det. De har satt samman en ganska snygg visuell och upplevelse och refrängen är hyfsad medryckande, även om jag hade kunnat vara utan screamet.

Schlagerhörnans tippning:
Jesper:
Till Final: Helena & Outtriger
3 & 4: Linus Svenning JEM
Ammotrack
State of Drama
Ellinore Holmer
Martin Stenmarck

Pontus:
Till Final: Outtriger & Helena
3 och 4: JEM & State of Drama
5. Martin Stenmarck
6. Linus Svenning
7. Ellinore Holmer
8. Ammotrack