Va, röstfuskas det i Melodifestivalen??

I slutet av Maj förra året anklagades Azerbajdzjan för röstfusk i Eurovision vilket ledde till att EBU tvingades utreda frågan på allvar. Idag var det Melodifestivalens tur. På svt hemsida skriver man att det rör sig om en man från en ort i Västsverige som har programmerat en dator för att ringa upp och rösta automatiskt på ett bidrag från en av de senaste årens festivaler. Röstdatorn har kunnat ringa flera hundra samtal i minuten och detta ha nyttjas av personer som frestats att få bidrag vidare i festivalen.

Nyheten medförde att SVT:s projektledare Maria Ilstedt anordnade en extra insatt presskonferens där hon meddelade att man från och med andra chansen lagt till en ny regel att man inte får köpa röstningsförfaranden. Om det kommer fram att ett bidrag köpt ett röstningsförfarande diskas bidraget.

Svenska spel har även sett rött på detta och har beslutat att nu stoppa allt spelande som har med Melodifestivalen att göra.

Om jag skall vara ärlig kom detta inte som en smärre chock. Det känns nästan oundvikligt att röstfusk har förekommit i Melodifestivalen, framförallt för att tävlingen är så pass viktig för den svenska musikindustrin och att en framskjuten placering kan bana vägen för en artist eller låtskrivare. Dock är det självklart trist varje gång någonting sådant här kommer fram, det bevisar bara hur många det är som fuskar för att nå toppen.