En titt i arkivet – andra chansen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liksom deltävlingarna har andra chansen funnits med som moment i Melodifestivalen sedan 2002. Dock har den haft ett annorlunda upplägg än resterande  semifinaler. 2002 gick det till som så att de bidrag som kommit trea och fyra i sina respektive delfinaler (alltså 8 bidrag totalt) gick till något som kallades ”vinnarnas val” där en jury bestående av Anders Berglund, Charlotte Nilsson, Claes af Geijerstam, Jill Johnson, Lasse Holm, Nanne Grönvall, Roger Pontare, Siw Malmkvist, Svante Thuresson, och  Tommy Nilsson, röstade igenom sina två favoriter som sedan gick till finalen i Stockholm. Bidragen framfördes ej live utan juryn bedömde efter det framträdandet som artisterna gjort i deltävlingarna.

Mellan 2003 och 2006 var det svenska folket som fick makten helt och hållet, och 2004 fick tävlingsmomentet sitt nuvarande namn ”Andra chansen”. Formatet på andra chansen varierade lite från år till år, 2005 och  2006 gick hälften av bidragen vidare för att sedan ytterligare bantas ner till två finalister. Det var fortfarande så att det var bandade versioner av bidragen som tittarna fick höra på, och programmet sändes även dagen efter den fjärde deltävlingen i en tv studio.

Den stora förändringen kom 2007 när man införde dueller i Andra chansen. Tävlingsmomentet var en triller för både tv tittarna och de tävlande. Nu kom även Andra chansen att sändas på en lördag (en vecka efter den fjärde deltävlingen) i en arena. 2013 förnyade man upplägget en aning genom att göra Andra chansen mer lik en deltävling, alltså att åtta bidrag blev fem, men att det hela avslutades med två stycken dueller där två finalister utsågs. Detta gjorde man eftersom folk klagat på att duellerna blev orättvisa och att ”fel” finalister utsågs. Detta upplägg följer andra chansen även i år.

Fram till 2013 var det aldrig någon artist som kommit via andra chansen och vunnit hela Melodifestivalen. Den som var närmast var Shirley Clamp med ”Min kärlek” som kom 2:a 2004, samt Alcazar som kammade hem två stycken tredjeplatser med ”Not a sinner nor a saint” (2003) och ”Alcastar” (2005). Men förra året vann som sagt Robin Stjernberg med ”You” och slog förhandsfavoriten Yohio på fingrarna med 33 poäng. Dessutom fick Anton Ewald sitt stora genombrott med ”Begging” som kom på fjärdeplats. Detta har gjort att Andra chansen gått från att vara en chans att gå till finalen till att vara en chans att gå till Eurovison.

Är det möjligt för årets andra chansen deltagare att nå Eurovison song contest 2014?