Schlagerhörnans betyg på kvällen startfält – En mindre trevlig affär

Ja, detta var kanske inte världshistoriens starkaste startfält. Låt nöja oss med det så kan ni läsa mer om vad vi tycker om respektive bidrag och vår tippning längre ned.

1. Echo – Outtrigger
Pontus: @@@
Om man skall tolka Outtriggers scenframträdande så kan man väl säga att det är en blandning av mentalsjukhus och fängelse. Burarna som bandmedlemmarna står i påminner faktiskt lite om Dead by Aprils uppträdande i Melodifestivalen 2012. Även musikaliskt kan man höra likheter mellan de båda banden. Dock får väl sägas att ”Echo” är mycket hårdare och growlen är desto fler. I kvällens svaga startfält sticker detta ut ordentligt!

Jesper: @@
Förlåt. Det är en ytterst välskriven refräng som har all potential att bli upplockad av radio, men jag får mardrömmar av den här typen av screaming. Förstör en annars helt OK låt.

2. Red – EKO
Pontus: @@
Det ekar visst i Scandinavium (förlåt för dåligt ordskämt!). EKO använder sig utav sirener på scen för att skapa effekt och det funkar väl helt okej. I media skrivs det inte stora ord om gruppens chanser i tävlingen men jag måste erkänna att det lät bättre än förväntat. Man känner av 80-tals sound men på ett alternativt sätt. Förmodligen chanslös i tävlingen.

Jesper: @
Gäsp. Misslyckad Kate Bush-wannabe. Allt jag har att säga och att detta är totalt chanslös. Kanske lite hårt med en etta, men det känns mer som en produkt efter ett slutprov i musik när man går i nian än en professionell skriven låt.

3. Yes we can – Oscar Zia
Pontus: @@@
I Schlagerhörnans intervju med Oscar Zia lovade han show och det tycker jag han infriar. Dock är jag inte helt såld på låten som känns 90-tals boyband på ett dåligt sätt. Fast ändå sätter sig låten på något jobbigt sätt. Oscar kommer säkerligen till final, det kan twitter bevisa!

Jesper: @@@
Stackars Eric Saade. Inte nog med att Danny snodde hans flickvän. Nu snor popkillar som Alvaro Estrella, Anton Ewald och Oscar Zia både hans sound, styling och danssteg. Personligen börjar man bli extremt trött på alla dessa fabriksfixade popkillar, men man kan inte förneka att låten är en hit som hämtar kraftigt med inspiration både från Cheirons hits från 90-talet och Dr. Lukes barnpop. Ett vinnande koncept, iallafall i den här semin.

4. Burning Alive – Shirley Clamp
Pontus: @@
Detta är en typisk Shirley Clamp låt som är ganska okej men i sitt sammanhang inte så intressant. Låten växer dock efter några lyssningar måste jag erkänna. ”Burning alive” är en väldigt dramatisk låttitel och därför tror jag man förväntar sig mer kraft i själva framförandet. Det kan bli andra chansen om Shirley har tur.

Jesper: @@@
Shirley Clamp måste gråta floder nu. Att bli satt i tredje semifinalen efter det att Helena Paparizou och Sanna Nielsen leverat lika storslagna ballader och gått till andre chansen respektive final, så finns det nog en mättnad nu kring dessa sångdivor och saken blir ju inte bättre med Shirley Clamps låt bleknar i jämförelse av deras. Med detta sagt så är det ändå en dramatisk och bra ballad som kommer vinna starkt på en framtida dance remix.

5. All We Are – State of Drama
Pontus: @@
Måste börja med att säga att årets bidrag från State of Drama är bättre än ”falling”. I år det lite mer arenavänligt på något sätt. ”All we are” är en blandning av pop och rock och soundet påminner lite om låtar som gjorts av det amerikanska bandet FUN. Kan bli en andra chansen biljett möjligtvis.

Jesper: @@@
Har sett State of Drama live och kommer aldrig förstå mig på dem. De verkar inte fatta att deras musik är lättviktig pop och inte någon tung rock som de verkar vilja få det att se ut. Nu när det är tillbaka i Melodifestivalen så har de poppat upp det ännu mer och hämtat inspiration från både One Direction & fun. Bättre än förra årets mellanmjölksrock och kommer troligtvis kunna ta sig till final.

6. En enkel sång – Cajsa Stina Åkerström
Pontus: @@@
Cajsa Stina gör en svensk version av Ellen Benedicktsons ”Songbird”.Titeln ”en enkel sång” representerar ganska väl vad man känner när man lyssnat på låten. Visst är det mysigt och Åkerström har en röst som passar perfekt till melodin, men jag vill inte lyssna på fler ballader, jag vill ha show och full fart!

Jesper: @@
Det är så kul att se alla gamla creddiga 90-talsartister börja dyka upp i dessa sammanhang. Sa någon att skivförsäljningen går dåligt? CajsaStina gör iallafall det mesta av försöket och låter som ja, CajsaStina. Fint, men otroligt tamt och tråkigt.

7. Busy Doin’ Nothin` – Ace Wilders
Pontus: @@
Här blir det aerobicspass för hela slanten! Låten är en machup av Hoffmaestro och Icona pop vilket funkar väl sådär. Men scenshowen höjer absolut låten och det är ett stort plus. Tror dock inte svenska folket blir vilda på detta!

Jesper: @@
Om Icona Pop varit lite bitchigare så hade de gjort en Madonna och kallat Ace Wilder ”reductive” i någon intervju, för det är just vad denna Avicii och Icona Pop-hybrid är. Sen att man försökt slänga in en påklistrad samhällskritik gör inte saken bättre.

8. Around the world – Dr Alban och Jessica Folcker

Pontus: @@@
Nu blir det 90-tal! Jag som delvis är uppvuxen till denna sortens musik blir ju genast laddad med nostalgisk lycka. Dr Alban är väl inte min favorit men ”Around the World” känns lite mer som en kompromiss mellan honom och Jessica (TUR!). Jag hoppas ändå lite på detta.

Jesper: @@@
Det liger något sorgligt över både dr. alban och Jessica Folckers deltagande. Både två var stora på 90-talet och nådde viss framgång utomlands, men sen kom 00-talet och ingen av dem verkade hänga med. Dr. Alban praktiskt taget försvann och Jessica Folcker leder nu Lotto-dragningen. Låten de valt att ställa upp med är inte dålig, men symboliserar vad hela denna deltävlingen är, nämligen mossig och gjord. För detta låter som ett smått trevligt Dr. Alban-demo från 90-talet som han dammat fram. Trevligt, men gjort.

Pontus Tippar:

Till Final: Oscar Zia & Outtriger
Till AC: State of Drama & Dr. Alban feat Jessica Folcker
5. CajsaStina Åkerström
6. Shirley Clamp
7. Ace Wilder
8. EKO

Jesper Tippar:

Till Final: Oscar Zia & State of Drama
Till AC: Outtriger & CajsaStina Åkerström
5. Shirley Clamp
6. Dr. Alban & Jessica Folcker
7. Ace Wilder
8. EKO