Malta: Destiny gör burlesk girl power

I detta sprakande eurovisionbidrag bjuder Destiny på glitter och nakenchocker. Hon står där som en drottning med krona på huvudet. Hennes budskap är glasklart. Tjejerna ska skina och killarna ska backa. Bidraget ”Je me casse” är som en skön uppföljare till Nettas ”Toy”. Destiny blandar gril power med burlesk. Detta är som gjutet för Eurovision. Tror att Malta är med om att ta hem vinsten i Rotterdam.

Här är låten!
Destiny – Je Me Casse – Malta

Azerbajdzjan: Nya låten med Samira Efendi

Samira Efendi är tillbaka i tävlingen med den nya låten ”Mata Hari” som är en uppföljare till ”Cleopatra”. Det är en eldig orientalisk etnopoplåt som för tankarna till varmare breddgrader. I jämförelse med förra årets bidrag så känns denna lite mer välproducerad och påkostad. Musikvideon lovar gott inför liveframträdandet. Koreografi är elektriskt . Eurovision får nu ytterligare en upptempolåt med en tuff brud i lyxförpackning.

Lyssna på låten här: Samifa Efendi – ”Mata Hari”

Island: Daði & Gagnamagnið’s nya låt är här

Förra året var isländska artisten Daði & Gagnamagnið’s en av favoriterna att ta hem hela Eurovision. Bland annat vann bandet ”Sveriges 12:a” och fick många fans runt om i Europa att dansa. Nu är de tillbaka i tävlingen med det nya bidraget ”10 years” som släpptes i helgen. Det är en härlig funk/disco låt med mycket groove. Den är dock inte lika svängig och direkt som ”Think About Things”. Däremot sparas det inte på koreografin i år heller. Numret innehåller både stråkar, en barnkör och såklart en massa lustiga danssteg. Just nu ligger Island på femteplats bland oddsen. Vi får se  om hypen kring bandet håller i sig till maj. Tills dess kan ni lyssna på låten här.

Här kommer mina finalbetyg

Danny Saucedo – Dandi dansa

 

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

På ett sätt är det ljusår mellan ”Amazing” och ”Dandi dansa”. Nu är soundet ett helt annat. Språket är på svenska. Hans ambition att alltid bjuda på något extra i sin scenshow är dock densamma. Men i år vill han inte vinna och det kommer han inte heller.

Klara Hammarström – Beat Of Broken Hearts 

  

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

I sin Robocop utstyrsel har Klara krigat sig igenom andra chansen och på sin resa även övertygat mig. Hennes powerballad har växt sig starkare för varje lyssning och nu är jag hooked. Däremot tror jag inte hon får en hög placering på lördag.

Anton Ewald – New Religion 

  

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Det må inte vara hans bästa bidrag i tävlingen men scenframträdandet är grymt snyggt. Dansstegen känns igen och showen är maxad med laser. Den enda frågan är hur mycket Anton Ewald egentligen sjunger under sitt uppträdande?

The Mamas – In The Middle 

  

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Det är modigt av the Mamas att ställa upp året efter de vann. Genom sin andra finalplats visar de dock att de är att räkna med. Jämfört med feelgood låten “Move” ter sig deras nya låt allt för lågmäld och glädjefattig. Tror detta hamnar “in the middle” av resultatlistan.

Paul Rey – The Missing Piece 

  

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Bitterheten över att Paul Ray slog ut min favorit Malou Prytz i förra årets festival har lagt sig. Kanske är det hans kärleksförklaring till sin dotter som gör det. Ballader som handlar om barn gör mig alltid lite blödig.

Charlotte Perrelli – Still Young 

   

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Vilken comeback säger jag bara! Charlotte har en gång för alla bevisat vilken schlagerdiva hon är. En del hävdar att schlagern är utrotningshotad. Vilken befrielse det då är när någon levererar en pangschlager som denna.

Tusse – Voices 

  

Stina Stjernkvist, svt, Melodifetsivalen

Inför finalen är Tusse en av vinnarkandidaterna. Det hade ju varit fantastiskt om Sverige skickade en svart artist tredje gången på raken. Tycker också det är kul att Tusse är normbrytande på ett kreativt sätt med sin säregna stil. Däremot är jag inte lika frälst av låten.

Alvaro Estrella – Baila Baila 

  

Det är svårt att motstå latin pop. För en person som innerligt hatar ”Despacito” så får Alvaro Estrella mig att vilja röra på höfterna lite. I dessa gråa tider behöver vi ett färgstarkt nummer som påminner om sommaren.

Clara Klingenström – Behöver inte dig idag 

  

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Med sin enkla röda klänning och en elgitarr runt halsen framförde Clara en genuin poplåt om att ta revansch på livet. Ibland behövs det inte så mycket effekter för att fånga sin publik.

Eric Saade – Every Minute 

  

] Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Det är alltså ingen hemlighet längre vad Eric Saade gillar att göra “every minute”. Tack för den informationen Eric! I vanliga fall brukar hans framträdanden vara fyllda med spektakulära inslag som hissar, glasburar och duschar. Denna gång är numret mer suggestivt och naket. Det påminner en del om Loreens “Euphoria” nummer från 2012.

Dotter – Little Tot

  

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Efter förra årets succé med Bulletproof så känns ”Little tot” en aning svag som comeback låt. För att vinna så måste låten vara ett snäpp bättre än föregångaren vilket inte är fallet med Dotter dessvärre. Däremot ska hon få cred för sitt kaxiga nummer på scen.

Arvingarna -Tänker inte alls gå hem

   

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Det tog mig några lyssningar men nu har deras låt verkligen fastnat på näthinnan. i denna gladschlager framför Arvingarna en klassisk men underhållande koreografi. Slutposen sitter som en smäck!

När politik lett till diskvalificering

Som ni kanske läst om riskerar Belarus att diskas från Eurovision. Anledningen är att landets bidrag anses vara för politiskt laddad – vilket The european broadcasting union som granskar ländernas bidrag menar riskerar hela tävlingens opolitiska syfte. Det är långt ifrån första gången politik satt krokben för länders deltagande. Här är andra händelser genom tävlingens historien som varit politiskt färgade.

2019 – MARUV
Artisten vägrade gå med på de krav som ställdes från tv-bolaget i Ukraina. Bland annat försökte bolaget få Maruv att skriva på ett kontakt som tillfälligt skulle hindra henne från att uppträda i Ryssland. Avtalet skulle mer eller mindre tving henne att delta i politisk propaganda.

2017 – Yulia Samoilova:
Den ryska sångerskan tilläts inte resa in i Ukraina eftersom den ukrainska regeringen utlyst ett reseförbud mot henne. Även denna gång låg Krimhalvön i fokus.

2009 – Stephane & 3G
Bidraget ”We Don’t Wanna Put In” tilläts inte delta i Eurovision eftersom låttexten var för politiskt.

2005 – Aline Lahoud
Libanon drog sig ur tävlingen på grund av Israels deltagande.

1979 – Maria Rita Epik & 21.Peron
Turkiet drog sig ur tävlingen med bakgrund av att finalen hölls i Israel. Pressen blev för stor från arabvärlden

San Marino: Flo Rida ger sig in i leken

Tro det eller ej, lilleputtlandet San Marino kommer få stöttning av ingen mindre än världsrapparen Flo Rida. Han är nämligen med och rappar i bidraget ”Adrenalina” som sjungs av Senhit. Tillsammans ska de framföra låten i Rotterdam. Som låttiteln skvallrar om så är det mycket adrenalin i denna upptempomelodi. Detta är solår bättre än hennes tänkta bidrag förra året som hette ”Freaky!”. Vågar påstå att Senhit och flo Rida kommer ge San Marinos bästa placering i tävlingens historia. I dagsläget har ”Say Na Na Na” landet bästa placering, den kom på 19:de plats.

Lyssna på ”Adrenalina” här!

Dags att dissekera finalen

På lördag är det final i Melodifestivalen. Av de tolv bidrag som tävlar i finalen så kan nästan alla ses som olika varianter av pop. Arvingarna är de som sticker ut med sin schlagerlåt. Det är också övervägande upptempolåtar som tagit sig vidare. Egentligen är det bara Paul Rays låt som kan sägas vara en renodlad ballad. Rocken lyser också med sin frånvaro. Lillasyster hade en bra chans i sin duell men fick se sig slagna av latin pop.

Årets final är också fullproppad av gamla mellovinnare. Både The Mamas, Eric Saade, Arvingarna och Charlotte Perrelli har vunnit tävlingen tidigare. Av dessa är det dock bara Eric Saade som har en rimlig chans på lördag. Istället är det Idolvinnaren Tusse som ser ut att ta hem sångfågeln. Han skulle då bli den sjunde Idoldeltagaren som vunnit Melodifestivalen. På tal om idolkoppling så är ju både Danny och Lullu Lamotte gamla Idoldeltagare.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifetsivalen

Om vi däremot tittar på antalet debutanter i finalen så är det skralt. I osäkra tider vill folket ha trygghet. Den tryggheten verkar gynna veteranerna. Den som trots sitt okända ansikte lyckats tränga sig igenom bruset är Clara Klingenström. Kraftprovet genomfördes i andra chansen där hon slog ut legendarerna Eva & Ewa. Hennes låt sjungs på svenska vilket hon inte är ensam om. Både Danny och Arvingarna kör på just svenska.

Stina Stjernkvist, svt, Melodifestivalen

Könsfördelningen bland artisterna är relativt jämn. Dock är majoriteten, alltså sju av tolv, manliga artister. Kollar vi in oddsen så verkar kvinnorna få det tufft. Jämfört med förra årets girl power chock så är toppen mer manligt dominerande 2021. Förts på en tredjeplats hittar vi Dotter.

Italien: Måneskin vinner Sanremo 2021

Efter en vecka full av musik, show och Zlatan Ibrahimovic har nu en vinnare utsets i Sanremo-festivalen. Italiens uttagning är som en egen Eurovision. Finalen innehöll 26 olika bidrag och håll på i hela sex timmar. Därför presenterades inte vinnaren förens 01.30 på natten. Röstningen skedde i olika etapper. Först fick folket rösta vidare tre bidrag till en superfinal. Därefter nollställdes alla röster för att påbörja en ny röstomgång. I denna omgång utgjordes röstningen dels av en musikalisk jury (33%), en press jury (33%) samt tittarröster (34%).

Vinnaren blev till sist det danskklingande rockbandet Måneskin. En av bandmedlemmarna är faktiskt halvdansk och fick därför frågan att hitta ett passande namn på bandet som var danskt. Det är Måneskin själva som avgör ifall de vill vara med i Eurovision. Om de skulle tacka nej kommer frågan gå till tvåan. I detta fall skulle turen gå till Francesca Michielin & Fedez. Då skulle det bli andra gången som Francesca Michielin får representera Italien som ett andrahandsval. År 2016 ville nämligen inte det årets vinnare Stadio tävla för hemlandet vilket gjorde att tvåan Francesca fick åka till Stockholm istället.

Estland: Uku Suviste blev ”the lucky one”

För andra året i rad kommer Uku Suviste att representera Estland i Eurovision. I finalen tävlade tolv akter. Under den första ronden fick folket och juryn utse sin topp tre. Av dessa gick tre bidrag vidare till en superfinal. I denna superfinal gick förutom Uku också Jüri Pootsmann och Sissi. Av dessa tre fick folket utse sin vinnare. Hans vinnarlåt ”The lucky one” är en dramatisk och energifylld  poplåt.  Nummer innehåller både regn, kedjor och blixtar. Jag får lite the Weekend känsla av detta fast mer åt eurovision hållet.

 

Danmark: Fyr & Flamme till Rotterdam

Ikväll höll Danmark sin nationella final. Efter en jämn omröstning i superfinalen mot Jean Michel och Chief 1 & Thomas Buttenschøn vann Fyr & Flamme med sin 80-tals pastisch ”Øve os på hinanden”. Personligen hade jag föredragit The cosmic twins upptempolåt. Flyr & Flammes låt hade varit modern 1981 inte 2021. Tyvärr tror jag också att Danmark floppar i årets Eurovision.