Med Gunnar Ekelöf under Floridas sol

Ge mig gift att dö eller drömmar att leva
askesen skall sluta snart i månens portar som solen redan
välsignat

Så inleder Gunnar Ekelöf sin dikt Apoteos (vilket betyder förgudande – en ceremoni i vilken en människa upplyfts till gud) ur antologin Sent på jorden från 1932.

Ge mig drömmar att leva eller gift att dö.

Orden formas av läpparna på en man som kör en öppen Ford Mustang, av en liten flicka med en basketboll och en äldre herre som sitter vid vattnet med en drink och en cigg. Allt i solskenet i solskensstaten Florida, kanske epicentrum för den amerikanska drömmen och alla pensionärers förmenta paradis.

Musiken är murriga syntar, ett postpunkigt discobeat och new wave-gitarrer. Melankolin ligger som en filt över lyssnaren trots de dansanta rytmerna. I mitt huvud föds bilder när jag hör musiken av Stockholmsbandet Le Muhr (som jag skrivit om tidigare här i bloggen). Bilder från regnig Stocksholmsnatt, där post party-depressionen slår till redan på vägen hem från utekvällen. Inte bilder av solsken, dagtid och USA. Ändå är det just sådana bilder bandet väljer att visa i videon som släpptes idag.

Och på något sätt fungerar det: musiken och orden krockar med bilderna och ny mening bildas. Alienationen är påtaglig. Inte sällan nedgångna exempel på americana-kitch, vräkiga villor, strandliv på en man hand; det är allvarliga ansiktsuttryck i den eviga sommaren. Varje människa är en ö.

”Jag skriver till dig / från ett avlägset land / här finns ingen närhet / Hur kommer man dit? / Frågar du” sjunger Le Muhrs sångerska Maria Loohufvud medan hon med sorgsen blick tittar ned i sin smältande glass.

Bandet skriver själva i en kommentar till videon:

”Vi var intresserade av att se vad som hände när man kombinerade Ekelöfs svarta poesi med den amerikanska drömmen.
Videon handlar om vårt behov av drömmar, om att längta bort och det förbjudna i att vara olycklig i det till synes perfekta. Och om att leva med melankolin ständigt närvarande i bröstet – från barndom till ålderdom.”

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv