Criminal Minds, pilotsäsongen etc. etc.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=TUcwF0onRlI]

Criminal Minds är en helt okej police procedural (genre som försöker skildra en polisstyrkas arbete) i CSI:s efterföljd. Själv gillar jag Criminal Minds bättre än CSI, inte minst för att det är mindre hokus pokus i den. Jag kan inte se CSI utan att svära över DNA-test som görs blixsnabbt och samkörda datorregister som hittar vem som var som helst innan du hinner säga 1984.

Nu har även Criminal Minds fått en spin off och igår kväll hade Criminal Minds: Suspect Behavior premiär på Kanal 5. För det första kan man bara buga sig för skådespelaruppbådet.

Forest Whitaker, i den ledande rollen som Sam Cooper, är en av mina absoluta favoritskådespelaren. Hans lufsiga rörelsemönster och det där hängande ögonlocket kan få honom att se både jovialisk och en smula bakom ut. Men under den där förrädiska ytan döljer en blixtrande intelligens som han inte har några som helst problem att få fram på vita duken/tv-skärmen.

Just den där dubbelheten gör honom helt fantastisk i psykopatroller. Minns honom som Idi Amin i The last king of Scotland. Han var seriöst skräckinjagande i den rullen… Han var också briljant som den besatte internutredaren Jon Kavanaugh i The Shield. Men han fungerar faktiskt lika väl som den betydligt stabilare och mindre psykopatiske enhetschefen i Criminal Minds: Suspect Behavior. Låt vara att rollen kanske inte är lika utmanande.

Bakom Whitaker finner vi Janeane Garolfo (Saturday Night Live, 24, Vita Huset) som även hon är en personlig favorit. Dessutom dyker Vita Husets mysfarbror Toby Ziegler (eller Richard Chiff som hans mamma kallar honom) en återkommande roll som högste chefen.

Framför allt gillar jag med premiäravsnittet att de tog sig tid att göra sin bov till en människa – inte bara det monster som hans handlingar gör honom till.

Buffyfaktor: 1. Janeane Garolfo var med i duktigt usla filmen Southland Tales där även Sarah Michelle Gellar (Buffy) var med.

* * *

Criminal Minds: Suspect Behavior hade premiär 16 februari i USA. Femman visar den alltså med bara lite drygt en månads fördröjning. Det tar sig, det tar sig.

* * *

Fredrik Strage citerar på DN På Stan-bloggen tidningen Peoples grundare Richard Stolleys resonemang hur han väljer personer till omslaget: ”Ung är bättre än gammal, vacker är bättre än ful, tv är bättre än musik, musik är bättre än film, film är bättre än sport, allt är bättre än politik och ingenting är bättre än en kändis som just har dött.”

* * *

TV Guide sammanfattar pilotsäsongens okejade projekt här. Sarah Michelle Gellars kommande projekt och nya Charlies Angels har jag redan berättat om. Men här finns mer av intresse. Som en reboot av Wonder Woman. Pilotavsnittet är skrivet av David E Kelley som skapade Ally McBeal. Bland skådespelarna märks Adrianne Palicki (från Friday Night Lights) i titelrollen och Elizabeth Hurley (Austin Powers).

* * *

Enligt samma källa har nedläggningshotade Fringe fått respit. Fox ger den en säsong till. Det var lite oväntat.

* * *

Är det inte kontraproduktivt att ha långa, superirriterande och inte förbispelningsbara antipiratkopieringsbudskap på köp-dvd:er? Man har ju liksom redan köpt filmen…

På tal om aburda antipirater kan man på Law.com läsa om hur 13 skivbolag stämt fildelningsföretaget Limewire på 75 000 000 000 000 dollar (om jag fått antalet nollor rätt). Det är fem gånger mer än USA:s nationalskuld. För att den ekvationen ska gå ihop måste varenda människa på den här planeten ha laddat ned olagligt för 10 800 dollar var.

Domaren bedömde naturligtvis detta som absurdt och skrev bland annat i sitt domslut: ”As defendants note, plaintiffs are suggesting an award that is ’more money than the entire music recording industry has made since Edison’s invention of the phonograph in 1877.'”

* * *

En annan musikalisk ekvation: Lady Gaga – Madonna + Lynyrd Skynyrd =

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=jmR5Aat11P8]

Älskar hennes sätt att återuppfinna sig själv. Hela tiden.

Ralph Bretzer
Ralph Bretzer är webbredaktör och musikkritiker (och ibland kulturreporter) på Skånskan.se och NorraSkåne.se.

Ålder: 50 år.
Bor: I Kungsladugård i Göteborg och Östervärn i Malmö.
Lyssnar på: Country, punk, soul och hiphop. Och en hel del annat. Just nu: Linn Koch-Emmery, Jinjer, November.
Läser: Colson Whitehead Den underjordiska järnvägen.
Ser just nu: Kamikaze, Beforeigners och American Horror Story säsong 10.

Kontakt: ralph.bretzer@skd.se
Instagram: @rioteer

Alla bilder tagna av mig om inte annat anges.

Arkiv